ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο σε λαθραία ποτά

μπλόκο-σε-λαθραία-ποτά-634449

Νταλίκα κινούνταν στην ΠΑΘΕ με προπομπό – Είναι η δεύτερη φορά που μέλη του ίδιου κυκλώματος πιάνονται στη Μαγνησία

Με «βιτρίνα» τρόφιμα, η νταλίκα που κινούνταν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του κόμβου Βελεστίνου, έκρυβε λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών. Με βουλγαρικές πινακίδες το τεράστιο όχημα μετέφερε δεκάδες χιλιάδες φιάλες ποτών. Η μεταφορά γίνονταν με προπομπό. Βαν προπορεύονταν της νταλίκας, ενημερώνοντας το φορτηγό – επικαθήμενο με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας για τυχόν αστυνομικό μπλόκο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Τα σχέδια της λαθρεμπορίας, ωστόσο, ματαιώθηκαν. Αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Μαγνησίας έδειξαν «κόκκινο» στο λαθραίο φορτίο. Οι οδηγοί των δύο οχημάτων, Ελληνες, συνελήφθησαν, ενώ ένας τρίτος συνεργός τους αναζητείται. Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν τον τελικό προορισμό των λαθραίων φιαλών ποτού και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Οι δύο από τους δράστες, αδέρφια μεταξύ τους, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν την Αστυνομία για παρόμοια υπόθεση. Είχαν συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2014, πάλι στη Μαγνησία, διερχόμενοι με νταλίκα και προπομπό ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Το φορτίο -και τότε από τη Βουλγαρία- είχε πιαστεί στον κόμβο Αερινού.

Νέο φορτίο με 13.040 φιάλες

Αμετανόητοι… διακινητές λαθραίων ποτών, τα δύο αδέρφια από την Αθήνα και ένα ακόμη άτομο, ξεκίνησαν το νέο ταξίδι από Βουλγαρία, το οποίο διέκοψαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες αστυνομικοί της ΟΠΚΕ.

Η νταλίκα και το βαν τράβηξαν χειρόφρενο και οι δύο οδηγοί των οχημάτων, ένας 38χρονος και ένας 44χρονος συνελήφθησαν.

Υστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων για μεταφορά λαθραίων ποτών, οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο φορτηγά αυτοκίνητα που και συγκεκριμένα ένα επικαθήμενο με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας και ένα τύπου βαν, με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας, να κινούνται στην ΠΑΘΕ, με οδηγούς τους δύο συλληφθέντες και διενήργησαν έλεγχο σ’ αυτά.

Κατά τον έλεγχο, βρέθηκαν στο εσωτερικό του επικαθήμενου και κατασχέθηκαν 13.040) φιάλες αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, βότκα, τεκίλα, τζιν κ.α.), επιμελώς κρυμμένες μεταξύ άλλων προϊόντων (ειδών διατροφής), οι οποίες δεν έφεραν την ειδική ένσημη φορολογική ταινία και ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με φορητή μπαταρία και τοποθετημένο στα λαθραία προϊόντα, με σκοπό τον έλεγχο της θέσης του μεταφερόμενου φορτίου.

Τα φορτηγά κατασχέθηκαν καθώς και το χρηματικό ποσό των 740 ευρώ και άλλα πέντε κινητά τηλέφωνα από την κατοχή των συλληφθέντων.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν εισάγει τις παραπάνω φιάλες αλκοολούχων ποτών από τη Βουλγαρία, χωρίς να τις δηλώσουν στο Τελωνείο, κατά την είσοδό τους στη χώρα, και χωρίς να καταβάλουν τους νόμιμους δασμούς και φόρους, με σκοπό την παράνομη διάθεσή τους.

Μάλιστα, όπως εξακριβώθηκε ο 38χρονος συλληφθείς, οδηγός του βαν, λειτουργούσε ως προπομπός κατά τη διάρκεια της διαδρομής του επικαθήμενου.

Αναζητείται ένας ακόμη 41χρονος ημεδαπός συνεργός τους (ο αδερφός του 38χρονου), ο οποίος λειτουργούσε επίσης ως προπομπός, οδηγώντας Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο.

Υπολογίζεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 124.473,78 ευρώ.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί τελωνειακού κώδικα, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου. Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Λαθραία και «μπόμπα»

Οι δύο από τους δράστες έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2013.

Τότε το μεγάλο φορτίο λαθραίων αλκοολούχων ποτών, 13 τόνων, ήταν ικανό να… ποτίσει το σύνολο των νυχτερινών κέντρων στην παραλιακή της Αθήνας. Ο μακροσκοπικός έλεγχος του περιεχομένου των φιαλών είχε δείξει ότι εκτός από λαθραία, τα ποτά ήταν και «μπόμπα».

Οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου είχαν οδηγήσει μπροστά σε νέα στοιχεία. Σε αποθήκη που διατηρούσαν τα δύο αδέρφια στο Μενίδι, μαζί με ένα παντοπωλείο το οποίο λειτουργούν σε άλλη περιοχή της Αττικής, εντοπίστηκαν αυτοκόλλητες ταινίες επώνυμων ποτών, οι οποίες πιθανότατα θα μετέτρεπαν τα λαθραία μπουκάλια σε νόμιμα και γνωστά! Πρόσθετο στοιχείο της αστυνομικής έρευνας, το οποίο ενίσχυσε τις σοβαρές υπόνοιες για ενδεχόμενη λειτουργία κυκλώματος πίσω από το μεγάλο φορτίο, είχε αποτελέσει το ποσό των 41.000 ευρώ, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων. Ρευστό δηλαδή που είχαν μαζί τους, αφού είχαν ολοκληρώσει την αγορά των λαθραίων ποτών στη Βουλγαρία, το οποίο φαίνεται ότι δε δικαιολογείται από τη λειτουργία παντοπωλείου.

Ο ένας μετέφερε με φορτηγό αυτοκίνητο τα λαθραία ποτά, τα οποία εισήγαγε στη χώρα από τη Βουλγαρία, ενώ ο δεύτερος με άλλο αυτοκίνητο λειτουργούσε ως προπομπός του

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 13.040 φιάλες λαθραίων ποτών. Στα λαθραία ήταν τοποθετημένο ένα κινητό τηλέφωνο, συνδεδεμένο με φορητή μπαταρία, με σκοπό τον έλεγχο της θέσης του μεταφερόμενου φορτίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου