ΤΟΠΙΚΑ

Καλλιέργεια ζωοτροφών προτείνει ο Νικήτας Πρίντζος

καλλιέργεια-ζωοτροφών-προτείνει-ο-νι-635648

Σε αναξιοποίητες εκτάσεις της Κάρλας προτείνει ο Α.Σ. Βόλου για τη στήριξη των κτηνοτρόφων

Πρόταση για την παραγωγή ζωοτροφών σε καλλιέργειες του Δημοσίου που παραμένουν αναξιοποίητες όπως είναι οι παρακάρλιες εκτάσεις, προκειμένου να ανακουφιστούν οι κτηνοτρόφοι, κατέθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη συνάντηση που έγινε αρχές της εβδομάδας.

Αναπτύσσοντας την πρόταση χθες σε συνέντευξη Τύπου πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου, εξήγησε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός με δικό του μηχανολογικό εξοπλισμό και δικό του προσωπικό μπορεί να αναλάβει την καλλιέργεια παρακάρλιων εκτάσεων του Δημοσίου, για παραγωγή ζωοτροφών όπως καλαμπόκι, κριθάρι, τριφύλλι, που θα διατίθενται δωρεάν ή σε συμβολική τιμή στους κτηνοτρόφους, με σκοπό να στηριχθεί ο κλάδος που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό υπάρχουν περίπου 10.000 στρέμματα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προκειμένου να καλλιεργηθούν για την παραγωγή ζωοτροφών.

«Με ίδιους πόρους και χωρίς δανεισμό, θα αγοράσουμε τα μηχανήματα που απαιτούνται, όπως τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές, αρκεί η παραχώρηση των εκτάσεων να γίνει για επτά χρόνια, όσο διαρκεί και η ΚΑΠ, προκειμένου να γίνει απόσβεση» υπογράμμισε ο κ. Πρίντζος

Εάν πάρει σάρκα και οστά η πρόταση, υπολογίζεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου θα μπορεί να διαθέσει από 6.000 μέχρι 10.000 τόνους ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της περιοχής .

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την κτηνοτροφία. Με την πρόταση αυτή ευελπιστούμε να καλύψουμε τις ανάγκες 30 περίπου χωριών σε ποσοστό ζωοτροφών 30 – 50%. Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να επιβιώσει η κτηνοτροφία, στη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα. Από 6.500 οι κτηνοτροφικές μονάδες έχουν μειωθεί στις 3.000, ενώ συρρικνώνεται και η αιγοπροβατοτροφία» τόνισε ο κ. Πρίντζος ξεκαθαρίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Α.Σ. Βόλου από την πρωτοβουλία αυτή δεν στοχεύει να αποκομίσει κέρδος, αρκεί όμως η Πολιτεία να παραχωρήσει τις δημόσιες εκτάσεις αυτές και μάλιστα για τουλάχιστον μία επταετία ώστε να μπορεί να αποδώσει.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία πιλοτική πρόταση η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή θα μπορέσει να εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν εκτάσεις ανεκμετάλλευτες που ανήκουν στο Δημόσιο και σε Δήμους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου