ΤΟΠΙΚΑ

Χώρα των ανευθύνων και αμνημόνων

χώρα-των-ανευθύνων-και-αμνημόνων-851206

Πράγματι, από τη μία πλευρά είναι αλήθεια ότι με τις συλλήψεις της συζύγου και των θυγατέρων του αποδράσαντος κ. Καραβέλα το ελληνικό κράτος εμφανίζεται να εφαρμόζει την πρακτική «όποιος δεν μπορεί να κτυπήσει το γάιδαρο, κτυπάει το σαμάρι».
Και οι αναγνώστες αυτή της στήλης γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχω καμία διάθεση να «χαϊδέψω» ούτε την ελληνική δικαιοσύνη, με την προκλητική βραδύτητά της, ούτε την κυβέρνηση των υπουργών που δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά όταν έχουν στα χέρια τους μια θρυαλλίδα, όπως το απόρρητο μήνυμα από την Ουρουγουάη.
Από την άλλη όμως δεν μπορώ και να καταλάβω όλους αυτούς, ιδίως τους συνδικαλιστές δικηγόρους που έχουν και πολιτική δραστηριότητα. Όπως για παράδειγμα τον αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Βερβεσό, που είναι και διακεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και τις έντονες αντιδράσεις τους.
Έτσι όπως τα λένε θα νόμιζε κανείς ότι ο ανακριτής που διέπραξε τις συλλήψεις, όχι για την φυγή του κ. Καραβέλα αλλά για συνέργεια σε νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος, διέπραξε κάποια παρανομία.
Ξεχνούν προφανώς ότι το 1995 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του κ. Σημίτη ο νόμος 2331 «περί συνέργειας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Και ο οποίος προβλέπει άσκηση δίωξης όχι μόνον κατά των αμεσότερων συγγενών, εφόσον από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώνεται η συμμετοχή τους, αλλά ακόμη και κατά των δικηγόρων που συνεργάσθηκαν με τον κυρίως ένοχο.
Δηλαδή αν αύριο εγώ γίνω… πλυντήριο μαφιόζικου μαύρου χρήματος μερικών εκατομμυρίων, μέσω λογαριασμών που έχω με την σύζυγό μου ή τον ενήλικο γιο μου, οι οποίοι και θα απολαμβάνουν τα αγαθά μια πολυτελούς ζωής, γνωρίζοντας ότι δεν προέρχονται από τον μισθό μου, αλλά από μαύρο χρήμα, εφόσον αναγκασθώ να την κοπανήσω αλά Χριστοφοράκος ή Καραβέλας, εκείνοι απλώς θα κάθονται «να τρων και πίνουν» χωρίς καμιά συνέπεια;
Το θέμα δεν είναι γιατί γίνονται συλλήψεις. Αλλά γιατί γίνονται εκ των υστέρων. Γιατί έπρεπε να αφεθούν να πετάξουν οι τενόροι, και τώρα να συλλαμβάνονται… τα μέλη της χορωδίας.
Και επί πλέον να μη βρίσκεται ούτε ένας υπεύθυνος. Ούτε από την εκτελεστική, αλλά ούτε και από την δικαστική εξουσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου