ΤΟΠΙΚΑ

Ξανά συναγερμός για τη γρίπη

ξανά-συναγερμός-για-τη-γρίπη-851206

Το ενδεχόμενο να ανέβει το επίπεδο του συναγερμού για τη νέα γρίπη στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, το επίπεδο 6, έθεσε την Τρίτη το στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κέιτζι Φουκούντα, αν και, όπως διευκρίνισε, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις.
Υπάρχουν κάποιες χώρες που βρίσκονται σε μεταβατική φάση και κινούνται από τις περιπτώσεις γρίπης που οφείλονται σε ταξιδιώτες σε περιπτώσεις κρουσμάτων μέσα στις κοινότητες, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο κ.Φουκούντα. «Είναι σε μεταβατική φάση και δεν έφτασαν ακόμα σε αυτό το στάδιο και για αυτό το λόγο δεν είμαστε ακόμα στη φάση 6», πρόσθεσε.
Τα νέα κρούσματα νέας γρίπης στη Βραζιλία και τη Χιλή (χώρες του νοτίου ημισφαιρίου που βρίσκονται πλέον μέσα στο χειμώνα), αλλά και τη Βρετανία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία κινητοποίησαν το διεθνή οργανισμό που θα επανεξετάσει τα δεδομένα.
Κατά τον ΠΟΥ η κατάσταση παγκοσμίως είναι «ελεγχόμενη» και όχι «ήπια» γιατί παραμένει άγνωστο το πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός.
Ο ΠΟΥ έχει από τον περασμένο μήνα ορίσει το επίπεδο συναγερμού στο 5, ένα στάδιο πριν από την εκδήλωση πανδημίας που προσδιορίζεται πάντως σαν μετάδοση μίας ασθένειας σε ευρεία γεωγραφική έκταση.
Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα: το πρώτο περιστατικό της γρίπης καταγράφηκε στην Ουκρανία και το Λουξεμβούργο, με τους ασθενείς να νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.
Επίσης το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε και στην Αίγυπτο, χώρα με αρκετά περιστατικά (ορισμένα θανατηφόρα) της γρίπης των πτηνών, H5N1. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι από τις ΗΠΑ που ταξίδεψε στη χώρα με τη μητέρα του για διακοπές.

17.410 κρούσματα
και 115 θάνατοι

Ο ιός της γρίπης Α-Η1Ν1 έχει προσβάλλει 17.410 ανθρώπους σε 62 χώρες και έχει προκαλέσει τον θάνατο 115 εξ αυτών, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από τον προηγούμενο απολογισμό του ΠΟΥ, την περασμένη Παρασκευή, προστέθηκαν στα στοιχεία 1.900 νέα κρούσματα της γρίπης και 16 θάνατοι. Στην πλειονότητά τους τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, όπου η ίωση έχει πλέον εξαπλωθεί και στις 50 πολιτείες (1.048 ασθενείς και επιπλέον 4 θάνατοι).

Αλλες σημαντικές μεταβολές στον απολογισμό των κρουσμάτων καταγράφηκαν, επίσης, στο Μεξικό (άλλα 112 κρούσματα, με 12 νέους θανάτους), στον Καναδά (218 κρούσματα) και στην Αυστραλία (150 κρούσματα).

Παράλληλα, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο συναγερμός για τη νέα γρίπη μπορεί να αρθεί στα μέσα Ιουνίου, καθώς ο απολογισμός των θανάτων παρέμεινε στους 97 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Χοσέ Ανχελ Κόρδοβα, ο αριθμός των νεκρών παρέμεινε σταθερός και αυτός των κρουσμάτων αυξήθηκε στους 5.240 από 4.932.
«Εάν δούμε πως τα κρούσματα είναι πλέον ευκαιριακά, τότε θα άρουμε τελείως τον συναγερμό», ίσως «στα μέσα Ιουνίου» υποστήριξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου