ΤΟΠΙΚΑ

Αρον – άρον στη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση του σχολείου

αρον-άρον-στη-δεη-για-την-ηλεκτροδότη-640005

Κινητοποίηση του Δήμου Νοτίου Πηλίου μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ – Προγραμματίζονται και εγκαίνια…

Αίτημα στη ΔΕΗ Βόλου για την ηλεκτροδότηση του νέου Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών, κατατέθηκε χθες από το Δήμο Νοτίου Πηλίου, μετά την εξόφληση του Επιθεωρητή Δόμησης, εκκρεμότητες οι οποίες, όπως αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, κρατούν κλειδωμένο το ετοιμοπαράδοτο διδακτήριο. Τρεις και πλέον μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από τον εργολάβο και μετά το δημοσίευμα του «Τ», ο Δήμος Νοτίου Πηλίου κινητοποιήθηκε και ζήτησε από τη ΔΕΗ την ηλεκτροδότηση του κτιρίου, ώστε να προχωρήσει η παραλαβή του και η λειτουργία του.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την επιτόπια έρευνα του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» στα Καλά Νερά, το έργο είναι ολοκληρωμένο μόνο σε ό,τι αφορά το διδακτήριο και τον αύλειο χώρο.

Παρά τις οχλήσεις της Διεύθυνσης Εργων της Περιφερειακής Ενότητας προς το Δήμο Νοτίου Πηλίου από το 2014 για την κατασκευή οδικής σύνδεσης του νέου διδακτηρίου, ακόμη ο χώρος πέριξ του διδακτηρίου στερείται ασφαλτοτάπητα, πεζοδρομίων για τη χρήση τους από μαθητές, δικτύου συλλογής ομβρίων, διαγράμμισης διάβασης πεζών ώστε να ενημερώνονται διερχόμενοι οδηγοί κ.α.

Απλά ο Δήμος, έστρωσε με αμμοχάλικο το πλάτωμα μπροστά από το σχολείο και μέχρι τον ασφάλτινο δρόμο κι έφτιαξε ένα μικρό τεχνικό έργο διευθέτησης τάφρου.

Ο χώρος προσέγγισης του ολοκαίνουργιου διδακτηρίου, δεν διαθέτει επίσης οριοθέτηση του δρόμου ούτε και απορροή ομβρίων και σε λίγο διάστημα, αν δεν ασφαλτοστρωθεί, θα είναι εμφανή τα νεροφαγώματα και δυσχερής η προσέγγιση στο νεόδμητο διδακτήριο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καλών Νερών Γ. Γραμμένος, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, επισημαίνοντας πως κατασκευάστηκε έγκαιρα δεκάμετρος δρόμος και πως σύντομα το διδακτήριο θα ηλεκτροδοτηθεί.

Βέβαια, από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού στο έργο στο τέλος Ιανουαρίου (η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι φορέας υλοποίησης), μέχρι σήμερα, ελάχιστες από τις εκκρεμότητες που αφορούν το Δήμο αντιμετωπίστηκαν.

Τα εγκαίνια που προγραμματίζονταν για το τέλος Ιανουαρίου αναβλήθηκαν για τον Φεβρουάριο, τον Φεβρουάριο αναβλήθηκαν για τον Μάρτιο και πλέον εξετάζεται η προοπτική να γίνουν τέλος Μαρτίου.

Στο μεταξύ, η εκπαιδευτική κοινότητα που βλέπει το καινούργιο σχολείο κλειδωμένο από το Νοέμβριο και απορεί γιατί δεν γίνεται η μετακόμιση, παραμένει στο παλιό σχολείο που διαθέτει και χώρους σε λυόμενα στην αυλή του διδακτηρίου.

Πρόχειρη σύνδεση

Το έργο, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2014. Στη μελέτη του έργου, δεν υπήρχε πρόβλεψη για την οδική σύνδεση του διδακτηρίου καθώς προβλεπόταν από το πολεοδομικό σχέδιο η διάνοιξη του δρόμου.

Το έργο ολοκληρώθηκε με χρήση εργοταξιακού δρόμου, ενώ η ελάχιστη ασφαλτόστρωση πέριξ του διδακτηρίου, έγινε από τον εργολάβο όταν πραγματοποιήθηκε η ασφαλτόστρωση του αύλειου χώρου και περίσσεψε λίγη άσφαλτος για την είσοδο στο διδακτήριο.

Το έργο οδοποιίας ανέλαβε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, η αντίληψη της Δημοτικής Αρχής για την οδική σύνδεση σύγχρονου διδακτηρίου με τον οικισμό, είναι η κατασκευή ενός μικρού τεχνικού έργου, χωρίς οριοθέτηση και η επίστρωση του πλατώματος και του δρόμου μέχρι τον ασφάλτινο άξονα με αδρανές υλικό. Για πεζοδρόμια ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών, ούτε λόγος. Για οριοθέτηση του δρόμου, ούτε λόγος. Για κατασκευή δικτύου συλλογής ομβρίων, για διαγράμμιση διάβασης πεζών, ούτε λόγος.

Για να προσεγγίσει κάποιος το νέο διδακτήριο θα πρέπει να αποφύγει βροχερές ημέρες ενώ καμία σήμανση δεν υπάρχει στο ασφαλτοστρωμένο οδόστρωμα του υπόλοιπου δικτύου για να δείχνουν προσοχή οι οδηγοί, όπως ορίζεται από τις ελάχιστες κυκλοφοριακές απαιτήσεις σήμανσης για περιοχές με σχολεία.

Μόνο δύο πινακίδες, τοποθετήθηκαν στη συμβολή του χωματόδρομου με τον ασφάλτινο δρόμο του οικισμού που οδηγεί από την παραλία των Καλών Νερών στην επαρχιακή οδό Βόλου – Νεοχωρίου, με αποτέλεσμα η προσοχή των διερχόμενων οδηγών να ζητείται στο σημείο μηδέν. Φυσικά δεν υπάρχει διαγράμμιση στο χωματόδρομο που οδηγεί στο σχολείο, ούτε και στο νότιο άξονα που συνδέει το διδακτήριο με τον οικισμό. Εκεί ο χώρος είναι γεμάτος από λακκούβες, μπάζα και αγριόχορτα.

Γιατί καθυστέρησε το αίτημα ηλεκτροδότησης

Οταν ο Ελεγκτής δόμησης ζήτησε την πληρωμή του από το Δήμο για την πρώτη έκθεση που συνέταξε, παραπέμφθηκε στον εργολάβο από τον οποίο τελικά πληρώθηκε για την επιθεώρηση. Η πληρωμή της δεύτερης επιθεώρησης έγινε από το Δήμο και η τρίτη – τελική επιθεώρηση θα μπορούσε να γίνει το Νοέμβριο και να ακολουθήσει η ηλεκτροδότηση. Δεν έγινε όμως καθώς ο Ελεγκτής, έχοντας βιώσει τις διαδικασίες των προηγούμενων εξοφλήσεων, προτίμησε να μην εμπλακεί σε μια ακόμη χρονοβόρα διαδικασία εξόφλησής του. Τελικά, βρέθηκε λύση με άλλον Ελεγκτή, η πληρωμή του οποίου εγκρίθηκε στις 19 Φεβρουαρίου από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Από τότε, το θέμα μπήκε χθες στην τελική ευθεία καθώς η Πολεοδομία, μετά την ολοκλήρωση της εξόφλησης του Ελεγκτή, έδωσε το οκ και ο Δήμος απευθύνθηκε στη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση του διδακτηρίου, αίτημα το οποίο η ΔΕΗ μπορεί να εξετάσει με ανώτατο χρονικό όριο τις 15 ημέρες και στη συνέχεια να γίνει η ηλεκτροδότηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από τη ΔΕΗ ζητήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών ώστε η ηλεκτροδότηση να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Μερικά τετραγωνικά ασφάλτου έξω από το νέο διδακτήριο Καλών Νερών που είναι περιγυρισμένο από χωμάτινους δρόμους

Η σήμανση του δρόμου που οδηγεί στο σχολείο

Η προσέγγιση του διδακτηρίου από τη νότια πλευρά του

«Ετοιμη» και η τάφρος μπροστά από το διδακτήριο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου