ΤΟΠΙΚΑ

Στόχος Ματσάγγου και Κίτρινη Αποθήκη για την ανάπτυξη των υποδομών του Π.Θ.

στόχος-ματσάγγου-και-κίτρινη-αποθήκη-642083

Προβλέπεται πλήρης αξιοποίηση των δύο ιστορικών κτιρίων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του ιδρύματος

Κτίριο Ματσάγγου… μέρος δεύτερο, Κίτρινη Αποθήκη, αλλά και το οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Σέκερη, Αλαμάνας, Αθηνών και Χέυδεν, είναι τα υποψήφια προς αξιοποίηση κτίρια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να καλύψει τις κτιριακές του ανάγκες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι ανάγκες σε χώρους διδασκαλίας και έρευνας είναι πιεστικές στο σύνολο σχεδόν των τμημάτων του Πανεπιστημίου, κυρίως όμως στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών αλλά και στην Πολυτεχνική Σχολή. Στο πρόγραμμα δράσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το διάστημα 2015- 2018, οι ανάγκες σε υποδομές είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Χαρακτηρίζεται πρόκληση η ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών που θα είναι ανάλογη της δυναμικής του πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα έχει σταλεί από την Πρυτανική Αρχή προς διαβούλευση στο σύνολο των ακαδημαϊκών μελών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Περιλαμβάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στα θέματα της ακαδημαϊκής οργάνωσης και αυτοτέλειας, της έρευνας και της διδασκαλίας, της διοικητικής δομής, των πόρων και υποδομών του Ιδρύματος και μια ατζέντα προτάσεων και αιτημάτων προς το Υπουργείο Παιδείας η οποία θα πρέπει να διαμορφωθεί άμεσα και να τεκμηριωθεί με επάρκεια.

Το Πρόγραμμα Δράσης θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο στον οποίο καλούνται να συμμετέχουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Εκτός από το ειδικό Φόρουμ διαλόγου το οποίο βρίσκεται στην κεντρική ιστοσελίδα του Π.Θ., μια σειρά από ομάδες εργασίας αλλά και ανοικτές εκδηλώσεις και συζητήσεις θα προσδιοριστούν οι στόχοι. Ο τελικός λόγος θα δοθεί στη Σύγκλητο, η οποία θα συζητήσει και τελικώς θα εγκρίνει το πρόγραμμα.

Εργα σε εξέλιξη

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη ένα σημαντικό κατασκευαστικό πρόγραμμα. Αφορά σε δύο κτίρια στο Βόλο όπου θα στεγαστούν τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή κτιρίου στα Τρίκαλα για το ΤΕΦΑΑ και ένα κτίριο στη Λάρισα για το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από τους πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο ΕΣΠΑ 2007-13.

Με την ολοκλήρωσή τους θα αποσυμφορήσουν σε σημαντικό βαθμό τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις υποδομές του.

Πιεστικές ανάγκες

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα που έθεσε σε διάλογο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, οι ανάγκες σε επίπεδο υποδομών, εξακολουθούν να είναι πιεστικές.

Οπως διαπιστώνεται οι υποδομές του Πανεπιστημίου αναπτύχθηκαν σταδιακά στα 30 χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος. Αναπτύχθηκαν όμως με ρυθμούς δυσανάλογους ως προς το ρυθμό αύξησης των τμημάτων και των φοιτητών και φυσικά τις ανάγκες εκπαίδευσης και έρευνας. Η ανάλυση της κατανομής των αιθουσών και των εργαστηρίων στα Τμήματα και τις Σχολές του Πανεπιστημίου όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο δράσης, αναδεικνύει τις πιεστικές ανάγκες σε χώρους διδασκαλίας και έρευνας σε όλα σχεδόν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, κυρίως όμως, στην Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και στην Πολυτεχνική Σχολή.

Εργα προτεραιότητας

Περισσότερα από 60 εκ. ευρώ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να ολοκληρώσει σε ορίζοντα δεκαετίας τις υποδομές του.

Σε προτεραιότητα βάσει του προγράμματος δράσης, μπαίνει η δημοπράτηση μέσα στο 2015 του κτιρίου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής με σταδιακή χρηματοδότηση από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (2016-18).

Ερευνάται επίσης η πλήρης αξιοποίηση και του κτιρίου Ματσάγγου. Προς το παρόν ανακατασκευάζεται μόνο η μία πτέρυγα για τις ανάγκες του Οικονομικού Τμήματος. Προβλέπεται όμως και δεύτερη φάση. Αυτό προϋποθέτει την εκπόνηση μελέτης για την έκδοση οικοδομικής άδειας και αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Το υπόλοιπο του κτιρίου Ματσάγγου, εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ανάσα στην κτιριακή… ασφυξία που αντιμετωπίζει το Θεσσαλικό ΑΕΙ. Σε αυτό θα διατεθούν χώροι για τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, τη Σχολή Δια Βίου Μάθησης, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και τη Φοιτητική Λέσχη. Οι χώροι θα περιλαμβάνουν Αμφιθέατρα, Αίθουσες, Γραφεία και χώρους δημιουργικής ενασχόλησης για τους φοιτητές.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και το ιστορικό κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης, το οποίο διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη. Θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση, προκειμένου στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες για μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, Διατμηματικά Ερευνητικά Εργαστήρια και τη Σχολή Δια Βίου Μάθησης.

Σε προτεραιότητα μπαίνει ακόμη και η αγορά του οικοπέδου Σέκερη -Αλαμάνας- Αθηνών – Χέυδεν και δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου, εντευκτηρίου, Φοιτητικής Λέσχης και Εστίας για φοιτητές, φοιτητές ERASMUS και επισκέπτες καθηγητές.

Πόροι θα αναζητηθούν και για το κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ θα γίνει τέλος αίτηση για την παραχώρηση των οικοπέδων του Δημοσίου στο Πεδίο Αρεως σε μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής για τις μελλοντικές ανάγκες των Τμημάτων, των Εργαστηρίων και των ερευνητικών θερμοκοιτίδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου