ΤΟΠΙΚΑ

Στο σφυρί ακίνητα και μισθοί στο ΙΚΑ Βόλου

στο-σφυρί-ακίνητα-και-μισθοί-στο-ικα-βό-642112

Σε «ομηρία» ασφαλισμένοι – θύματα του σκανδάλου με τα ορθοπεδικά

Ομηροι δεκάδες ασφαλισμένοι «θύματα» της μεγάλης απάτης στο ΙΚΑ με τα ορθοπεδικά είδη που είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ το 2009 και ενώ επτά άτομα έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα για να δικαστούν για τις περιπτώσεις που ελέγχονται ως εικονικές (78 στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και 8 στο ΙΚΑ Βόλου).

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τραπεζικοί λογαριασμοί με τις καταθέσεις Βολιωτών παραμένουν «δεσμευμένοι» μέχρι να εκδοθούν -για όσους έχουν προσφύγει- οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Το δράμα τους όμως δεν σταματά εδώ καθώς ακόμη και διάφορα ιατρικά είδη που έχουν ανάγκη να προμηθευτούν τα «χρεώνονται» από την τσέπη τους αφού το ΙΚΑ αρνείται να πληρώσει παροχές, παραπέμποντας την κάθε υπόθεση σε δύο και τρεις επιτροπές.

Συνολικά για το σκάνδαλο με το ορθοπεδικά έχουν κατατεθεί περίπου 70 και πλέον μηνύσεις από ασφαλισμένους μετά την πρωτοφανή απόφαση του ΙΚΑ -προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα που ζημιώθηκε- να προχωρήσει σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων αλλά και χρημάτων από παροχές (έξοδα μετακίνησης για λόγους υγείας, θεραπειών, έξοδα κηδείας) σε ασφαλισμένους που είχαν πέσει «θύματα» του σκανδάλου με τα ορθοπεδικά στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας.

Στα Δικαστήρια του Βόλου έχουν συζητηθεί οι μισές αγωγές, παρατηρείται όμως σύμφωνα με τους ίδιους τους θιγόμενους, σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων καθώς ορισμένες υποθέσεις συζητήθηκαν πριν από ένα εξάμηνο και ακόμη δεν υπάρχει απόφαση, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι να βρίσκονται σε απόγνωση.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση «παθόντα» που η αγωγή που κατέθεσε επειδή έπεσε «θύμα» του σκανδάλου με τα ορθοπεδικά και το ΙΚΑ του κατέσχεσε «τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς» αξιώνοντας από τον ίδιο το ποσό που ζημιώθηκε το ασφαλιστικό ταμείο εξαιτίας του σκανδάλου.

Το ΙΚΑ από αυτό το σκάνδαλο εκτιμάται -αφού το ποινικό μέρος της υπόθεσης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει- ότι έχασε περισσότερο από 1 εκ. ευρώ, ενώ τα «σπασμένα» φαίνεται ότι καλούνται να πληρώσουν τώρα οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι που έπεσαν θύματα αυτών που φέρεται να εμπλέκονταν στο σκάνδαλο.

Οι θιγόμενοι ασφαλισμένοι ζητούν να αρθεί η κατάσχεση των λογαριασμών τους προκειμένου να μπορούν να βιοποριστούν καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης μετά τις αποφάσεις του ΙΚΑ να προχωρήσει σε δέσμευση των χρημάτων τους αλλά και σε αποφάσεις διαταγής για την δέσμευση ακινήτων.

Το ΙΚΑ προκειμένου να «καλύψει» την οικονομική ζημιά που έχει υποστεί από το σκάνδαλο, έσπευσε να αποστείλει επιστολές με τις οποίες και απαιτούσε τα χρήματα που ζημιώθηκε, ανάλογα με την περίπτωση σε καθένα ξεχωριστά.

Οι ασφαλισμένοι με τη σειρά τους κατέθεσαν όπως προβλέπονταν ενστάσεις, όμως όλες απορρίφθηκαν, όπως επίσης απορριπτικές ήταν και οι αποφάσεις στις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου.

Το πρώτο καμπανάκι «ήχησε» όταν χήρα συνταξιούχου του ΙΚΑ που πήγε στην τράπεζα προκειμένου να κάνει ενημέρωση του τραπεζικού λογαριασμού βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν ενημερώθηκε ότι ο λογαριασμός δεν έχει πλέον χρήματα, διότι οι οικονομίες που η ίδια είχε αποταμιεύσει κατασχέθηκαν από το ΙΚΑ. Αμέσως σήμανε συναγερμός στους υπόλοιπους θιγόμενους ασφαλισμένους, που άρχισαν να ψάχνονται και τώρα οι περισσότεροι των οποίων έχουν ήδη απευθυνθεί σε νομικούς προκειμένου να διασφαλίσουν το δίκιο τους αφού ξαφνικά από «θύματα» αυτού του σκανδάλου, το ΙΚΑ φέρεται να τους θεωρεί «θύτες».

Το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά αποκαλύφθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ όταν άρχισε ο έλεγχος από τα κεντρικά της Αθήνας, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι σε περίπου 70 και πλέον περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι είχαν αφήσει τα βιβλιάριά τους σε κατάστημα ορθοπεδικών ειδών για να εξυπηρετηθούν για παροχές που είχαν ανάγκη εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας βρέθηκαν να έχουν προμηθευθεί ορθοπεδικά υλικά μεγάλης αξίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε ορισμένα βιβλιάρια μάλιστα είχαν βρεθεί καταγεγραμμένες αγορές ακόμη και για τα περιβόητα πλέον γιλέκα αξίας πάνω από 3.000 ευρώ το καθένα, τα οποία ποτέ δεν χρησιμοποίησαν, ούτε φυσικά καν παρέλαβαν.

Μάλιστα οι περισσότεροι από τους θιγόμενους ασφαλισμένους είχαν προσέλθει τόσο στο ΙΚΑ όσο και τη Δικαιοσύνη όταν έγινε ο έλεγχος και ενημέρωσαν σχετικά για το θέμα, υπογράφοντας σχετική βεβαίωση ότι για συγκεκριμένα είδη «η χρήση του βιβλιαρίου τους γίνονταν χωρίς να το γνωρίζουν και είναι παράνομη και καταχρηστική».

Σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου που είχε γίνει για τις συγκεκριμένες δαπάνες κόπηκαν επιταγές από το ΙΚΑ, ενώ είχε πλαστογραφηθεί η υπογραφή των ασφαλισμένων και είχαν εισπραχθεί χρήματα.

Παραπομπή σε δίκη

Για το σκάνδαλο τον περασμένο Σεπτέμβριο με βούλευμα παραπέμφθηκαν για να δικαστούν για κακούργημα -αφού η ζημιά που υπέστη το ΙΚΑ από τη «βιομηχανία χορήγησης ορθοπεδικών» είναι περίπου 1 εκ. ευρώ- επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ιδιώτης προμηθευτής και υπηρεσιακά στελέχη του ΙΚΑ.

Βάσει του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας οι κατηγορίες που αποδίδονται στους επτά είναι πανομοιότυπες και για τις 70 και πλέον υποθέσεις είναι για πλαστογραφία από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για ηθική αυτουργία από κοινού σε υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, επίσης για ψευδείς βεβαιώσεις, για άμεση συνέργεια σε χρήση πλαστών εγγράφων και για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Παράλληλα περιλαμβάνονται τα στοιχεία που είχαν προσκομίσει και οι ελεγκτές που συνέταξαν το πόρισμα για τη μεγάλη κομπίνα. Στο βούλευμα γίνεται αναφορά ότι πληρώθηκαν και εκταμιεύθηκαν μεγάλα ποσά από το οικονομικό γραφείο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία με μετρητά αλλά και επιταγές, χωρίς ωστόσο να παρευρίσκεται ο ίδιος ο ασφαλισμένος αλλά και χωρίς κανένα πληρεξούσιο. Τα μπλοκ συνταγογράφησης που αφαιρέθηκαν από το ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, είναι τρία, με 50 στελέχη το καθένα, που σημαίνει ότι οι συνταγές που εκτελέστηκαν μόνο το 2008 φθάνουν τις 150. Ωστόσο οι περιπτώσεις που ελέγχονται ως εικονικές, είναι 78 στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και 8 στο ΙΚΑ Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου