ΤΟΠΙΚΑ

Φυγόδικοι και κρατούμενοι

φυγόδικοι-και-κρατούμενοι-851206

Μετά τον Μ. Χριστοφοράκο ένα ακόμα πρώην στέλεχος της Siemens δεν παρουσιάστηκε στον ειδικό ανακριτή για την απολογία του.
Ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο πελάτης του, Χρήστος Καραβέλας, είναι ασθενής και σε ερώτηση για το πού βρίσκεται, φέρεται να απάντησε ότι είναι στη Γερμανία.
Αμέσως μετά, ο ανακριτής με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Λ. Νικολόπουλου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης.
Νομικοί κύκλοι συνέδεαν τη «φυγή» του κατηγορούμενου με το ενδεχόμενο να μπορεί να επιτύχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από τη γερμανική δικαιοσύνη, όπου διενεργείται αντίστοιχη έρευνα για τα μαύρα ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραβέλας δεν αποκλείεται να βρίσκεται στη Γερμανία, προκειμένου να κάνει χρήση του δικαιώματος του ως ευρωπαίου πολίτη να δικαστεί εκεί. Οι κατηγορίες για τις οποίες βαρύνεται το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάς έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να δικαστεί και στην Ελλάδα για τα ίδια αδικήματα. Δεν αποκλείεται όμως να βρίσκεται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, μάλλον στην Αργεντινή, καθώς όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο δικαιοσύνης ο κατηγορούμενος είχε μεταφέρει εκεί 3 εκ. δολάρια για την αγορά πολυτελούς κατοικίας.

Ο κ. Ζαγοριανός εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης και για τον κ. Καραβέλα, ο οποίος είχε κληθεί για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορούν τη σύμβαση 8002 του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της υπόθεσης κ. Λεωνίδας Νικολόπουλος είχε εκδώσει διατάξεις για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα τόσο για τους κυρίους Σκαρπέλη και Γεωργίου, όσο και για τον κ. Καραβέλα.

Υπενθυμίζεται, ότι στη Γερμανία βρίσκεται και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει και τη γερμανική υπηκοότητα.

H εξέλιξη προκάλεσε ήδη αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Aπό πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε: «Παρακολουθούμε τώρα όλοι το έργο των φευγάτων πρωταγωνιστών για την υπόθεση Siemens.
» Ενώ αν, πριν από ενάμισι χρόνο ο κ. Καραμανλής είχε κάνει δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπή και πλήρη διαφάνεια, τότε ο πολιτικός κόσμος θα είχε στείλει καθαρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και η Δικαιοσύνη θα είχε πάρει τις δικές της πρόνοιες.»

Ο Δημήτρης Στρατούλης του ΣΥΝ δήλωσε: «Οι δύο κατηγορούμενοι που έφυγαν στη Γερμανία ήταν οι βασικοί διαχειριστές του μαύρου πολιτικού χρήματος που δόθηκε από τα μαύρα ταμεία της Siemens στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.
O εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κατά τη χθεσινή τηλεμαχία, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι δεν νομίζει ότι χρηματίζονται πολιτικά στελέχη. Τότε γιατί φυγαδεύονται οι μάρτυρες;…».

Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, με ανακοίνωσή του, πήρε αποστάσεις από τις δικαστικές διαδικασίες, επαναλαμβάνοντας «προς πάσα κατεύθυνση ότι προΐσταται μόνο της Διοίκησης και μόνον της Δικαιοσύνης και ότι δεν αναμειγνύεται στη διαδικασία απονομής της».

Ανέφερε ότι μετά από ενημέρωσή του μέσω πρεσβείας της Ελλάδας στο εξωτερικό, ότι η οικογένεια του κ. Καραβέλα εισήγαγε σε χώρα της Ν. Αμερικής τρία εκατομμύρια δολάρια και επιπλέον προέβη σε αγορά πολυτελούς ακινήτου επικοινώνησε από την Πέμπτη με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά και του έθεσε υπόψη τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Είχε ενημερώσει, μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τον κ. Σανιδά ότι κατά την κρίση του δημιουργούνται υπόνοιες διαφυγής του κ. Καραβέλα.

Ο κ. Δένδιας απέστειλε ακόμη το σχετικό έγγραφο της Πρεσβείας στον επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αργότερα, βάσει της ανακοίνωσης, εκδόθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του κ. Καραβέλα, ενώ την Παρασκευή μετά τη μη προσέλευσή του στον αρμόδιο ανακριτή εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης το οποίο εντός των επόμενων ωρών θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Όπως αναφέρει μάλιστα το υπουργείο, έχει ήδη δεσμευτεί το ποσό που εισήγαγε στη χώρα της Ν. Αμερικής, όπως και το πολυτελές ακίνητο που αγόρασε σε αυτή η οικογένεια του κ. Καραβέλα.

Για συνυπευθυνότητας της κυβέρνησης στην υπόθεση της Siemens έκανε λόγο ο Ντίνος Ρόβλιας, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι κρύβεται η αλήθεια από τον λαό και ζητώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εκδώσει νέα ανακοίνωση «χωρίς να αποκρύψει κανένα στοιχείο».

«Είναι προφανής και σκανδαλώδης η ολιγωρία έκδοσης διάταξης απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens. Επ’ αυτού η κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί ύποπτη σιγή. Τόσο ύποπτη που φαίνεται ότι αυτές οι αποδράσεις στελεχών της Siemens μπορεί και να την εξυπηρετούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόβλιας.

Σύλληψη για Σκαρπέλη – Γεωργίου

Εν τω μεταξύ, ενώ αρχικά προθεσμία για να απολογηθούν ζήτησαν και έλαβαν από τον 4ο τακτικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό δύο εκ των κατηγορουμένων που είχαν κληθεί την Παρασκευή κ. κ. Γιώργος Σκαρπέλης και Ηλίας Γεωργίου, το βράδυ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης τους.

Ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο κ. Σκαρπέλης νωρίτερα δήλωσε στον ανακριτή ότι επιθυμεί να διορίσει συνήγορό του τον κ. Δημήτρη Τσοβόλα, επειδή οι μέχρι τώρα συνήγοροί του Γιάννης Μαντζουράνης και Νίκος Ανδρουλάκης, εμμένουν στη δήλωση αδυναμίας παράστασης λόγω δικονομικών παραβάσεων του ανακριτή, όπως υποστήριζαν, που είχαν δηλώσει στις 20 Μαΐου.

Ο κ. Τσοβόλας δέχθηκε το διορισμό και ζήτησε την προθεσμία από τον ανακριτή προκειμένου να μελετήσει την ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, για την υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη Siemens. Όπως δήλωσε ο κ. Τσοβόλας, ο ανακριτής συμφώνησε να του παραδώσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας που αφορούν τον εντολέα του.

Επιπλέον, το πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, προσήλθε με το δικηγόρο του, Άγγελο Πάρσαλη, ενώπιον του ανακριτή, ο οποίος τον έχει καλέσει για τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου