ΤΟΠΙΚΑ

Τηλεδιάσκεψη με Εδιμβούργο

τηλεδιάσκεψη-με-εδιμβούργο-643675

Από το 2ο Γυμνάσιο Βόλου με ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο

Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου έγινε τηλεδιάσκεψη με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο, με τον Ελληνα καθηγητή Φυσικής Δρ Χρίστο Λεωνιδόπουλο συνεργάτη του βραβευμένου με το Νόμπελ Φυσικής (2013) Πίτερ Χιγκς, ο οποίος μίλησε για την επιστημονική σημασία της ανακάλυψης του μποζόνιου Χιγκς.

Ο Δρ. Λεωνιδόπουλος εξήγησε ότι το σωματίδιο Χιγκς είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ που έλειπε στο λεγόμενο Καθιερωμένο Πρότυπο, ένα σύστημα περίπλοκων εξισώσεων που αναπτύχθηκε σταδιακά σε μια περίοδο 50 ετών. Πρόσθεσε ότι επειδή το μποζόνιο Χιγκς κατέχει πολύ κεντρικό ρόλο σε αυτό το μοντέλο, ότι είναι ζωτικής σημασίας, που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή του. Τόνισε επίσης ότι η ανακάλυψη δεν σηματοδοτεί το τέλος των πειραματικών προσπαθειών και σημείωσε ότι μια πιο λεπτομερής μελέτη του σωματιδίου Χιγκς θα μπορούσε να μας δώσει κάποιες ενδείξεις που θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε να απαντάμε σε ερωτήσεις όπως, το τι ακριβώς είναι η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια.

Ο Δρ Χρίστος Λεωνιδόπουλος είναι Υπότροφος της Πρυτανείας (Chancellor’s Fellow) και κατέχει ακαδημαϊκή θέση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Εργάστηκε ως ερευνητής φυσικής με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και συνέβαλε στις προσπάθειες ανακάλυψης του σωματιδίου. Βρίσκεται στο Εδιμβούργο από το 2012 με υποτροφία από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου και εντάχθηκε στο πείραμα «ATLAS».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα από τον κ. Χρίστο Λεωνιδόπουλο και μετά υπήρξε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές όπου οι απαντήσεις που έλαβαν τους ικανοποίησαν και τους έκαναν να σκεφτούν ακόμη περισσότερο. Μία ομάδα μαθητών, από αυτούς που παρακολούθησαν, θα έχει επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί το CERN αύριο Δευτέρα 2 Μαρτίου όπου εκεί θα ακούσουν ξανά για τα πειράματα που λαμβάνουν χώρα στο Cern καθώς επίσης θα δουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Την οργάνωση και τη φροντίδα της τηλεδιάσκεψης είχε η καθηγήτρια Χατζηκυριάκου Νίκη φυσικός του 2ου Γυμνασίου Βόλου.

Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν να εξοικειωθούν οι μαθητές με την χρήση των νέων τεχνολογιών, να αναπτυχθεί το συνεργατικό, διερευνητικό πνεύμα των μαθητών καθώς πολλοί από αυτούς θα είναι οι αυριανοί επιστήμονες και οι συνεχιστές των πειραμάτων του CERN.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου