ΤΟΠΙΚΑ

Aπάντησαν με διαδηλώσεις κατά της βίας

aπάντησαν-με-διαδηλώσεις-κατά-της-βίας-851206

Ο αγώνας κατά της βίας και των διακρίσεων εναντίον των γυναικών κυριάρχησε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλον τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στην νοτιονατολική Τουρκία περίπου εκατό γυναίκες συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία στην πόλη Τσιζρέ, διότι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποίησαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κραύγαζαν συνθήματα υπέρ των Κούρδων και του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον 92 γυναικών από το δικαστήριο του Τσιζρέ στην επαρχία Σιρνάκ, όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός, ενώ 31 από αυτές προφυλακίστηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δικαστηρίου.
Στο Ιράν η αστυνομία συγκρούστηκε με γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κοινοβούλιο, ενώ μία διαδηλώτρια δήλωσε πως η αστυνομία απέκλεισε με αυτοκίνητα τους δρόμους προσπαθώντας να εμποδίσει την πραγματοποίηση της πορείας. Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν την Κυριακή 33 γυναίκες που διαδήλωναν έξω από δικαστήριο της Τεχεράνης σε υποστήριξη πέντε γυναικών που είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο. Οι πέντε γυναίκες δικάζονταν για «ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας» επειδή μετείχαν σε πορεία που πραγματοποιήθηκε χωρίς την άδεια των αρχών με αίτημα τη χορήγηση ίσων δικαιωμάτων στις γυναίκες του Ιράν. Οι περισσότερες από τις 33 αφέθηκαν ελεύθερες την Τετάρτη.
Στο Μαρόκο περίπου 50 γυναίκες διαδήλωσαν στο Ραμπάτ διαμαρτυρόμενες για τη σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών στη χώρα τους. «Η 8η Μαρτίου είναι μία ημέρα αγώνα, όχι εορτασμών», φώναζαν οι διαδηλώτριες μπροστά από το δικαστήριο. «Πρέπει να υπάρξει νομοθεσία που θα τιμωρεί τη σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών στο Μαρόκο», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες.

Στο Πακιστάν διαδήλωση έγινε κατά των εγκλημάτων τιμής με επικεφαλής της διαμαρτυρίας τη Μουχτάραν Μέι. Η νεαρή αυτή γυναίκα είχε υποστεί το 2002 ομαδικό βιασμό, έπειτα από εντολή τοπικού συμβουλίου (Τζίργκα). Η Μέι τιμωρήθηκε κατ αυτόν τον τρόπο για την παράνομη σχέση που κατηγορείτο ότι είχε ο νεαρός αδελφός της με μια γυναίκα από άλλη τοπική φυλή.

Στο Αφγανιστάν η UNICEF αφιέρωσε την Ημέρα στο θέμα της έλλειψης ασφάλειας για εργαζόμενες γυναίκες στον τομέα της υγείας και της παιδείας. «Η έλλειψη ασφάλειας είναι ένα πραγματικό πρόβλημα», δήλωσε η Σουράγια Νταλίλ, υπεύθυνη της UNICEF. «Υπάρχουν μέρη στα οποία οι γυναίκες γιατροί και οι νοσηλεύτριες αρνούνται να εργαστούν», πρόσθεσε.

Στη Μαλαισία, όπου ο αριθμός των βιασμών σχεδόν διπλασιάστηκε σε έξι χρόνια, φτάνοντας τους 2.341 το 2006 από 1.217 που ήταν το 2000 και όπου τα περισσότερα θύματα των συγκεκριμένων εγκλημάτων είναι γυναίκες κάτω των 15 ετών, η Ημέρα αφιερώθηκε στον αγώνα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών. «Εδώ και πολύ καιρό, οι γυναίκες που ξυλοκοπούνταν ή βιάζονταν σκέπτονταν ότι αυτές φταίνε… Όμως οφείλω να φωνάξω ότι η βία δεν ανήκε ποτέ στην κουλτούρα της Μαλαισίας», ανέφερε η υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Οικογένειας και Κοινωνικής Ανάπτυξης Σαχριζάτ Τζαλίλ.

Στην Ιαπωνία αφιέρωσαν την Ημέρα στην ενδοοικογενειακή βία, τα κρούσματα της οποίας εκτινάχθηκαν στα ύψη το 2006. Σύμφωνα με την αστυνομία, πέρυσι καταγράφηκαν 18.236 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή υπήρξε αύξηση της τάξης του 8% από την προηγούμενη χρονιά.

Στη Βραζιλία οι αγρότισσες του Κινήματος Ακτήμονες Εργάτες Γης κατέλαβαν συμβολικά κάποια κομμάτια γης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου