ΤΟΠΙΚΑ

Kύριο μενού η αντιπυραυλική ασπίδα του Μπους

kύριο-μενού-η-αντιπυραυλική-ασπίδα-του-851206

Μπροστά στις ανησυχίες για τριγμούς στις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ λόγω της επέκτασης του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη, η γερμαντική προεδρεία εντάσσει τις διατλαντικές σχέσεις στην επίσημη ατζέντα των δείπνου των «27» στις Βρυξέλλες, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συζήτηση επί της αντιπυραυλικής «ασπίδας».
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ ανησυχούν ότι το σχέδιο θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και η Γερμανία ηγείται των εκκλήσεων για την πραγματοποίηση ευρύτερων διαβουλεύσεων για το θέμα. Το Βερολίνο επιμένει σε σχετική συζήτηση και εντός ΝΑΤΟ, ωστόσο η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιδώξει τη συναίνεση της Συμμαχίας.
Η Ανγκελα Μέρκελ πήρε την πρωτοβουλία να θέσει το θέμα προς συζήτηση στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, αναζητώντας μίας κατ αρχάς συνολική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εν όψει ειδικής συνόδου κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ, όπου η αντιπυραυλική ασπίδα θα κυριαρχήσει).
Όμως, είναι ορατή η απροθυμία αρκετών κρατών-μελών της ΕΕ να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους έναντι των αμερικανικών σχεδίων για επέκταση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας σε Τσεχία και Πολωνία προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε και τη Ρωσία, επισημαίνει σχετικά Το Βήμα της Πέμπτης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία και ένα αντιπυραυλικό σύστημα στην Πολωνία, στο πλαίσιο της δημιουργίας αντιπυραυλικής ασπίδας για την αντιμετώπιση, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, απειλής που θα προέρχεται από «κράτη παρίες», όπως το Ιράν και η Βόρειος Κορέα.
Η Μόσχα θεωρεί ότι η εγκατάσταση αυτού του συστήματος αποτελεί καταπάτηση της πρώην ζώνης επιρροής της και απόπειρα για την ανατροπή της μεταψυχροπολεμικής ισορροπίας δυνάμεων. Έχει ήδη απειλήσει με μονομερή αποχώρηση από την αμερικανο-σοβιετική συνθήκη για τον έλεγχο των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς (INF).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου