ΤΟΠΙΚΑ

Να αλλάξει ο νόμος για τα αδέσποτα

να-αλλάξει-ο-νόμος-για-τα-αδέσποτα-851206

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, το πρόβλημα θα γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Αν δεν γίνονται στειρώσεις, αν δεν αλλάξει το σημερινό θεσμικό πλαίσιο και αν δεν ελεγχθεί η αναπαραγωγή ακόμη και των ιδιωτών σκύλων, τότε το πρόβλημα θα προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις. Έρευνες ειδικών δείχνουν ότι από ένα θηλυκό και τους διαδόχους του σε βάθος έξι ετών παράγονται συνολικά 67.000 ζώα!!!
Τα παραπάνω και άλλα πολλά εξίσου αποκαλυπτικά διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου και την οποία διοργάνωσε το αρμόδιο Γραφείο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Βόλου και στην οποία κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους ειδικοί γιατροί, αιρετοί του Δήμου και τη Νομαρχίας, εκπαιδευτές, ιδιώτες – ιδιοκτήτες καταφυγίου ζώων, κοινωνιολόγοι και εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων.
Το πρόβλημα με τα αδέσποτα, όπως επεσήμανε ο Καθηγητής Παθολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος έκλεψε τις εντυπώσεις από το ακροατήριο με τα στοιχεία που κατέθεσε, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τη λύση του προβλήματος. Ακόμη και τώρα, όπως είπε, αν ληφθούν άμεσα μέτρα, το πρόβλημα από την παραλία του Βόλου και από τους υπόλοιπους δρόμους του Κέντρου του Βόλου δεν θα λυθεί ούτε μετά από είκοσι χρόνια.
Από την πλευρά της η κ. Κάτια Τσαλαπάτα, κοινωνιολόγος και κοινωνική ανθρωπολόγος, αλλά και εκπρόσωπος η ίδια φιλοζωικού σωματείου της περιοχής μας, σε μία εξίσου μεστή ομιλία δεν… μάσησε τα λόγια της. Οι σκύλοι, είπε η κ Τσαλαπάτα, δεν είναι ούτε κόκκινοι ούτε πράσινοι ούτε μπλε. Είναι ανάγκη, σημείωσε, να σοβαρευτούμε για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα που έχει πάρει μορφή επιδημίας. Είναι μία ευκαιρία, όπως συνέχισε, για να διαπιστώσουμε ότι ζούμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ή στην Ελλάδα της εποχής του Μεσαίωνα. Η ίδια εισηγήτρια πρότεινε «πλύσιμο εγκεφάλου» των νεοελλήνων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν η εκρίζωση νοσηρών συμπεριφορών τους απέναντι στα ζώα, καθώς, όπως σημείωσε, όπως και άλλοι ομιλητές, το πρόβλημα των αδέσποτων είναι απόρροια της ανθρώπινης αδιαφορίας. Και επειδή, όπως συνέχισε η κ. Τσαλαπάτα, οι νοοτροπίες των κατοίκων σε μία κοινωνία αλλάζουν αργά, πρότεινε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου επί το αυστηρότερον, που θα απαγορεύει ρητά την αναπαραγωγή, κάτι που όπως είπε, μπορεί να επιτρέπεται μόνον σε ελεγχόμενα κέντρα. Ακόμη η κ. Τσαλαπάτα ζήτησε όπως η πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού χρηματοδοτήσουν γενναία την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αναλάβουν τα προγράμματα στείρωσης και τη δημιουργία πάρκων αδέσποτων και όχι σε κλουβιά 2χ2, ενώ τόνισε την ανάγκη θέσπισης αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο των εισαγόμενων ζώων.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Κουτίνας σημείωσε ότι από έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι μόλις το 10 % του γενικού πληθυσμού είναι φιλόζωοι, το 40% είναι αδιάφορο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό διάκειται εχθρικά. Ο κ. Κουτίνας είπε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι στις ελληνικές πόλεις λόγω των αδέσποτων και των ημιαδέσποτων θυμίζουν δημόσια αποχωρητήρια και ενοχοποιούνται, όπως είπε, για λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα, αρκετά από τα οποία μεταδίδονται και στον άνθρωπο. Ακόμη ο καθηγητής του ΑΠΘ έκανε αναφορά στην κακοποίηση των ζώων, που προσβάλλει το επίπεδο πολιτισμού της χώρας μας σε όλο τον κόσμο, ενώ σημείωσε ότι σοβαρό πρόβλημα είναι και η παχυσαρκία των ζώων, που στην Αγγλία όπως είπε θεωρείται έγκλημα κατά των ζώων και τιμωρείται με βαρύ χρηματικό πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση υποτροπής ο ιδιοκτήτης του ζώου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης!!!
Ο ομιλητής είπε ότι η προσπάθεια των Δήμων όπως γίνεται σήμερα είναι μάταιος κόπος. Θυμίζει, όπως σημείωσε, τον πίθο των Δαναΐδων, ενώ και με τα φιλοζωικά σωματεία υφίσταται μία Βαβυλωνία, αφού υπάρχουν 500 τέτοια σωματεία σε ολόκληρη τη χώρα, που πολλές φορές αντιδικούν μεταξύ τους, όσον αφορά στην ακολουθούμενη πολιτική. Ο κ. Κουτίνας σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η ανάγκη να αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσουν οι στειρώσεις στους ιδιώτες σκύλους και σε ευθανασία των επιθετικών ζώων και των ζώων που είναι άρρωστα. Σημείωσε ακόμη ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις επειδή η εκάστοτε πολιτική εξουσία φοβάται το πολιτικό κόστος. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων, θα πρέπει να εξευρεθεί κοινός τρόπος αντιμετώπισης, λήψη των σχετικών αποφάσεων, καθώς και εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών και σχεδίων δράσης, έτσι να επιτύχουμε , όπως είπε, σε εύλογο χρονικό διάστημα την ολοκλήρωση του σχεδίου.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρ. Τσαμπρινός είπε ότι δεν υπάρχουν μονοσήμαντες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, όπως είναι αυτό των αδέσποτων ζώων. Το δίλημμά μας, όπως διευκρίνισε, δεν είναι αν θα συνεργαστούμε με το ιδιωτικό ή το δημοτικό κυνοκομείο. Το πραγματικό δίλημμα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε, εφόσον ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια και με το κυνοκομείο του Δήμου Νέας Ιωνίας. Και επειδή τα κυνοκομεία δεν αποτελούν πανάκεια και δεν επιλύουν εξ ολοκλήρου το πρόβλημα, ο Δήμος θα προσθέσει, όπως είπε, και τις δικές του αυτοτελείς δράσεις. Στις δράσεις αυτές ανέφερε ένα δημοτικό δίκτυο όπου θα είναι σε διαρκή συνεργασία σωματεία, οι πρωτοβουλίες των πολιτών, οι επιστημονικοί φορείς και τα σχολεία, όπου όλοι μαζί θα αντιμετωπίζουν το, πρόβλημα στη ρίζα του. Ο κ. Τσαμπρινός είπε ότι η καταγραφή και η διαχείριση των αδέσποτων στο Βόλο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και η βάση δεδομένων θα έχει επαρκή στοιχεία. Η σήμανση θα γίνει, και συγχρόνως και με τον κλασικό τρόπο το υδατογράφημα (τατουάζ), όπως πρόσθεσε, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και μορφές (μικροτσίπ) και συγχρόνως με τον κλασικό τρόπο, το υδατογράφημα – τατουάζ. Τέλος ο κ. Τσαμπρινός είπε ότι ο Δήμος επιδιώκει να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των υιοθεσιών, πάνω απ΄ όλα όπως είπε ο πήχης ανεβαίνει για το επίπεδο ενημέρωση και ευαισθησίας των πολιτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου