ΤΟΠΙΚΑ

23 Γαλάζιες Σημαίες στη Μαγνησία

23-γαλάζιες-σημαίες-στη-μαγνησία-851206

Στην έβδομη θέση του σχετικού πίνακα βρίσκεται ο νομός Μαγνησίας αναφορικά με τις γαλάζιες σημαίες που αποδόθηκαν σε ακτές της. Συνολικά στη Μαγνησία στο πρόγραμμα εντάσσονται 23 ακτές έναντι 29 το 2008 και 24 το 2007. Σημειώνεται ότι οκτώ ακτές του Βόλου εντάσσονται φέτος στο «πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες».
H πρωτοβουλία της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου να προετοιμαστούν εγκαίρως όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να είναι έτοιμες και κατάλληλες για τους λουόμενους οι ακτές του Βόλου δικαιώθηκε για μία ακόμη χρονιά με τον πιο θετικό τρόπο.
Οι οκτώ ακτές στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου που προτάθηκαν από τη ΔΗΤΕΒ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων εντάσσονται και φέτος στο «πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες» που έρχεται να πιστοποιήσει την άριστη ποιότητα των ακτών.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, οι ακτές, Άναυρος Αλυκές, δημοτική πλαζ Αλυκών, Αμαρυλλίδα, Αμφανών, Ξενία, Πλάκες και στα Πευκάκια πέρασαν με «άριστα» από τις εξετάσεις.
Ο πρόεδρος της ΔΗΤΕΒ Μιλτιάδης Ζιάκας εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας το «επίπεδο ετοιμότητας της δημοτικής τουριστικής επιχείρησης στην προετοιμασία των ακτών του Δήμου Βόλου, έτσι ώστε και φέτος το καλοκαίρι, έχοντας τις κατάλληλες υποδομές να υποδεχτούν τους επισκέπτες», ενώ εκτίμησε ότι «με την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Δήμου Βόλου – ΔΗΤΕΒ και επαγγελματιών και φέτος οι παραλίες του Βόλου θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους γηγενείς και ξένους τουρίστες».
Η “Γαλάζια Σημαία”, σύμβολο ποιότητας σε περίπου 40 χώρες, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ” (“BLUE FLAGS”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».
Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education – Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται. Τα κριτήριά του είναι δεδομένα από την αρχή και σχεδόν όλα «Υποχρεωτικά- όσο και Αυστηρά». Το βασικό Κριτήριο για το ξεκίνημα της υποψηφιότητας μιας ακτής που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη ενός τουλάχιστον σημείου δειγματοληψίας από το οποίο λαμβάνεται δείγμα νερών κολύμβησης για μικροβιολογική ανάλυση. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα Μικροβιολογικά Εργαστήρια, τα οποία αποστέλλουν τα αποτελέσματα στη Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων για να τα παρουσιάσει στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ Τα αποτελέσματα ανανεώνονται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα και αφορούν δύο δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται ανά 15-17 ημέρες.
Η ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσιάζει τα μικροβιολογικά αποτελέσματα των ακτών όλη την καλοκαιρινή περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Τα αποτελέσματα αυτά παραμένουν στην ιστοσελίδα μέχρι τις αρχές Ιουνίου της επόμενης χρονιάς (2008). Η θερινή περίοδος για το 2008 ξεκινά από την 1η Ιουνίου και τελειώνει την 31η Οκτωβρίου.

Στην υπόλοιπη
Μαγνησία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες οι υπόλοιπες ακτές της Μαγνησίας που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», είναι οι εξής:
Δήμος Μηλεών
Καλά Νερά, Κορώπη/Μπούφα, Συκιά, Καλά Νερά/Θέρετρο Αξ/κών
Δήμος Αρτέμιδας
Πλατανίδια
Δήμος Αγριάς
Αγριά /Μπάρμπα Θωμάς
Δήμος Αισωνίας
Χρυσή Παναγιά
Δήμος Σκιάθου
Κουκουναριές, Καναπίτσα, Μεγάλη Άμμος, Αχλαδιές, Τρούλος, Βρομόλιμνος, Αγ. Παρασκευή/Πλατανιάς, Βασιλιάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου