ΤΟΠΙΚΑ

Η μονομαχία των αρχηγών

η-μονομαχία-των-αρχηγών-851206

Την παραμονή της σημερινής τηλεμαχίας ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αντίστοιχες τηλεοπτικές εμφανίσεις τους έδειξαν ότι θεωρούν την αναμέτρηση των Ευρωεκλογών και προσωπική τους υπόθεση.
Πιο συγκεκριμένα, την επιχειρηματολογία που πριν από μερικούς μήνες -και όταν βρισκόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις- χρησιμοποιούσε ο Γιώργος Παπανδρέου περί «χαλαρής ψήφου» στις Ευρωεκλογές, υιοθέτησε ο Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων αμέσως μετά την 7η Ιουνίου.
Εξάλλου στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης χθες ο Γιώργος Παπανδρέου διαχώρισε τους οπαδούς της Ν.Δ. από τη «βαρβαρότητα» της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας ότι και εκείνοι περίμεναν πολλά από τη Ν.Δ., αλλά διαψεύσθηκαν. Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έριξε το σύνθημα: «Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»!

Με τη φράση «εγώ δεν χρωστάω σε κανέναν» ο Γ. Παπανδρέου διαχώρισε τη θέση του ίδιου και του κόμματός του από τα πάσης φύσεως συμφέροντα, τα οποία -όπως τόνισε- υπηρετεί η κυβέρνηση.
Στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης διαχώρισε τους οπαδούς της ΝΔ από τη «βαρβαρότητα» της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας ότι και εκείνοι περίμεναν πολλά από τη ΝΔ, αλλά διαψεύσθηκαν. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στην κάλπη, για «φτάνει πια» στην κυβέρνηση.
Ερωτηθείς ποιος είναι ο πήχης του ΠΑΣΟΚ για τις Ευρωεκλογές, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως ο πήχης είναι η νίκη. Όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο είπε, απέφυγε όμως να μιλήσει για ποσοστά.
«Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι με τη συμμετοχή «παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα, καθώς όπως τόνισε θα δώσουν το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα.
Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ξεκάθαρο και κρίσιμο: Ή θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο μιας πολιτικής αδικίας και ανισότητας, ή θα αλλάξουμε ρότα και θα μπούμε στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, με αναδιανομή του πλούτου.

Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα για εθνικές εκλογές και τόνισε ότι λόγω της κατάστασης ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογές πολύ πριν το Μάρτιο.
Επανέλαβε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον κ. Κ. Παπούλια για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας εφόσον αυτός το επιθυμεί, ενώ για το αν το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές, σε περίπτωση που δεν έχουν διεξαχθεί μέχρι τότε, ο κ. Παπανδρέου παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

Ο κ. Παπανδρέου έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης, χρεώνοντάς της ότι κρύβει αλήθειες, ότι συγκαλύπτει την ανομία και ότι προγραμματίζει νέα βάρη αμέσως μετά τις ευρωεκλογές για τα μικρά και μεσαία στρώματα.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έπραξε ολισθήματα, καθώς δεν κατανοεί τα προβλήματα της χώρας, ενώ όπως τόνισε για να καλύψει τα δικά της λάθη έβαλε ασπίδα το μέσο ψηφοφόρο της ΝΔ.

«Είχε ευκαιρία ο κ. Καραμανλής να προχωρήσει σε διαφάνεια, να αλλάξει το πολιτικό σύστημα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι τώρα πια πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση, διότι έχει γίνει μέρος του συστήματος.

Κάλεσε το λαό με την ψήφο του να πει τέλος «στην ανομία και στο νόμο της ζούγκλας, στην σπατάλη και την ατιμωρησία».

«Η χώρα θέλει αξιόπιστη κυβέρνηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την εμπιστοσύνη του πολίτη και την κερδίζει».

Στο ερώτημα γιατί Παπανδρέου και όχι Καραμανλής στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι εκφράζει πρόγραμμα στόχους, μια διαφορετική Ελλάδα, ένα κράτος δικαίου, ένα κίνημα που λέει τέλος στην ανομία, στην σπατάλη, τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την πελατειακή λογική.

«Εγώ είμαι αποφασισμένος για αυτά που υπόσχομαι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αποκλειστούν όσα στελέχη της ΝΔ εμπλέκονται σε σκάνδαλα και ιδίως στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι αυτό θα αποτελέσει μια τρανή απόδειξη συγκάλυψης και συνενοχής και έθεσε το ερώτημα εφόσον είναι αθώοι γιατί να τους βγάλουν από την κυβέρνηση;
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ με τα παπαγαλάκια, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με επικοινωνιακά τρικ να κρύψει την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο πολίτης.
Αναφερόμενος στις επιθέσεις της κυβέρνησης για το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για διπλό ολίσθημα: Αφενός, είπε, δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού και αφετέρου η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει τα δικά της προβλήματα, βάζοντας ως ασπίδα τον απλό ψηφοφόρο της ΝΔ, τον οποίο η ηγεσία του κόμματος «αδίκησε βάρβαρα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αναψε πράσινο για νέους φόρους ο πρωθυπουργός

Την επιχειρηματολογία που πριν από μερικούς μήνες -και όταν βρισκόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις- χρησιμοποιούσε ο Γιώργος Παπανδρέου, περί «χαλαρής ψήφου» στις ευρωεκλογές, υιοθέτησε ο Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, αμέσως μετά την 7η Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεν, ότι δεν έχει πρόθεση να επιβάλει νέους φόρους και ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, αλλά πρόσθεσε ότι αυτά ισχύουν με τα σημερινά δεδομένα και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί σε έναν, δύο ή περισσότερους μήνες. Εξάλλου, σημείωσε ότι οι συνθήκες σήμερα επιβάλλουν μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία μπορεί να μην είναι ευχάριστη, αλλά είναι αναγκαία.

Παράλληλα, έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι έχουν πολιτική σημασία, αλλά δεν εκλέγουν κυβέρνηση ή πρωθυπουργό, γι αυτό άλλωστε και παρατηρείται “χαλαρή” ψήφος. “Την επόμενη ημέρα υπάρχει κυβέρνηση που οφείλει να κάνει σοβαρή και σθεναρή πολιτική”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά στο δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην 7η Ιουνίου, έκανε λόγο για “πυροτεχνήματα και συνθηματολογίες άνευ περιεχομένου”.
“Αυτή την ώρα -τόνισε- δεν έχω καμία πρόθεση να προχωρήσω σε εκλογές”, απάντησε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Δεν αισθάνομαι
κουρασμένος»

Απαντώντας στο ερώτημα αν αισθάνεται κουρασμένος, είπε “όχι”. “Δεν αισθάνομαι κουρασμένος και νομίζω ότι φαίνεται”, δήλωσε και επεσήμανε ότι δεν έχει κλείσει ούτε τα 53 του και δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί. “Δεν με απασχολεί το ενδεχόμενο αποχώρησής μου, δίνουμε μια εκλογική μάχη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του μαχητή.
Κάλυψη στους
“Βατοπεδινούς”

Όσον αφορά στο Βατοπέδιο, υιοθέτησε πλήρως την εκδοχή των παραπλανηθέντων υπουργών, επιρρίπτοντας το σύνολο των ευθυνών σε “τμήματα της δημόσιας διοίκησης”. Μιλώντας για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι περισσότερο “προσεκτική”, “παρατηρητικοί” και “επιμελείς στην εποπτεία των δημοσίων οργανισμών”, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι δεν υπήρξε πολιτικό πρόσωπο που έβλαψε σκοπίμως το Δημόσιο. Όσον αφορά τις δικές του ευθύνες, ο Κ. Καραμανλής είπε: “Έχω κάνει δημόσια την αυτοκριτική μου”.
Μιλώντας για το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής, επανέλαβε ότι όλες οι υποθέσεις που έφτασαν στη Βουλή διερευνήθηκαν και δεν υπήρχαν εκκρεμότητες, γι αυτό και έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστούν οι εργασίες της Συνόδου που έληξαν, μετά την 7η Ιουνίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου