ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύει σημαντικό μνημείο

κινδυνεύει-σημαντικό-μνημείο-851206

Με κατάρρευση κινδυνεύει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στα Κανάλια του Δήμου Κάρλας, ο οποίος σήμερα σώζεται ερειπωμένος. Τις άμεσες ενέργειες του Υπουργείου, ώστε να μεριμνήσει για τις εργασίες αναστήλωσης του σημαντικού βυζαντινού μνημείου, ζητά με επιστολή του στον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά ο Δήμαρχος Κάρλας Θανάσης Παπαδήμας και κοινοποίηση της στο Γ.Γ. Περιφέρειας Φώτη Γκούπα.

Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη περιοχή Κανάλια του Δήμου Κάρλας, ο οποίος είναι κηρυγμένος ιστορικό διατηρητέο μνημείο και με βάση τα μορφολογικά στοιχεία έχει χρονολογηθεί στα τέλη του 12ου αιώνα ή στις αρχές του 13ου αιώνα, αλλά και κάπως οψιμότερα, στο α΄ μισό του 13ου αιώνα.

«Η εικόνα που παρουσιάζει ο ναός σήμερα είναι απογοητευτική και εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και τους φόβους ότι, αν δεν υπάρξει άμεσα μέριμνα αναστήλωσής του, το κτίσμα θα καταρρεύσει» επισημαίνει ο Δήμαρχος Κάρλας Θανάσης Παπαδήμας.

Αξίζει να αναφερθεί πως εκτός της πτώσης των θόλων, του νάρθηκα και του κυρίως ναού, ο βόρειος τοίχος παρουσιάζει σημαντικές παραμορφώσεις και απόκλιση από την κατακόρυφο και έχουν καταστραφεί η τοιχοποιία της δυτικής όψεως στο ύψος των παραστάδων της κεντρικής εισόδου, η γωνιά της βορειοδυτικής όψεως (κατά το 1/3), καθώς και το αέτωμα της ανατολικής όψεως.

Στο ναό έχουν πραγματοποιηθεί ήδη εργασίες αντιμετώπισης επειγουσών αναγκών τόσο από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ), όσο και από την 7η ΕΒΑ και έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα μία σειρά μελετών.

Συγκεκριμένα η ΔΑΒΜΜ πραγματοποίησε εργασίες αντιστήριξης του βόρειου τοίχου του ναού και κάλυψής του με πρόχειρη στέγη, ενώ η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ενίσχυσε την παλιά αντιστήριξη του βόρειου τοίχου, κατασκεύασε στέγαστρο για την κάλυψη του μνημείου και πραγματοποίησε προσωρινή στερέωση των τοιχογραφιών.

Σε ό,τι αφορά τις μελέτες, δεν έχει εκπονηθεί μελέτη αναστήλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καναλίων από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Μνημείων και στη συνέχεια έγινε και συμπληρωματική μελέτη, στην οποία ελήφθησαν οι παρατηρήσεις του Κ.Α.Σ. Προτείνεται να επανέλθει ο βόρειος τοίχος στην κατακόρυφο με τη βοήθεια ενός μηχανισμού αντιστήριξης και παράλληλης σταδιακής ωθήσεως και έλξεως αυτού με την προϋπόθεση ότι δεν θα προξενηθούν καταστροφές στις υπάρχουσες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του.

Μάλιστα ο Δήμος Κάρλας με αίτημα του στις 14-10-2003 ζητούσε από την 7η Ε.Β.Α. συμπληρωματική μελέτη, η οποία να περιλαμβάνει νέα αποτύπωση του μνημείου, να υιοθετεί την πρόταση ανάταξης του βόρειου τοίχου και να προτείνει την ανακατασκευή του λιθόκτιστου θόλου του ναού.

Σχετικά με τη συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού, η 7η Ε.Β.Α. έχει εκπονήσει σχετική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα σε έγγραφό της προτείνει την ένταξη της αποκατάστασης του μνημείου στο ΕΣΠΑ και μάλιστα ως πρώτης προτεραιότητας λόγω της σπουδαιότητας του μνημείου, αλλά και λόγω της σοβαρής κατάστασης στην οποία αυτό έχει περιέλθει.

Αίτημα λοιπόν του Δήμου προς το Υπουργείο Πολιτισμού είναι να μεριμνήσει για τις εργασίες αναστήλωσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, «πριν ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή μας καταρρεύσει. Είναι κρίμα μνημεία σαν και τον συγκεκριμένο ναό να παραμένουν ερειπωμένα και να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Μέλημά μας πρέπει να είναι η διατήρηση και ανάδειξη των μνημείων μας, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού και της τοπικής μας ιστορίας», δήλωσε σχετικά ο κ. Παπαδήμας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου