ΤΟΠΙΚΑ

Δεύτερο κρούσμα νέας γρίπης

δεύτερο-κρούσμα-νέας-γρίπης-851206

Δεύτερο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης Η1Ν1 εντοπίστηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για Έλληνα 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από το Εδιμβούργο. Καθησυχαστικό το υπουργείο Υγείας, διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει κίνδυνος και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Ο ασθενής βρίσκεται στην κατοικία του όπου και θα ακολουθηθεί η θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τους οικείους και για τα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή, που βρίσκονται υπό καθεστώς ιχνηλάτησης. Ουδείς κίνδυνος υφίσταται για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σήμερα το πρωί θα υπάρξει σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, της Επιτροπής Παρακολούθησης της Νέας Γρίπης.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός υγείας Δ. Αβραμόπουλος. «Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και είμαι βέβαιος, ότι όλα θα πάνε καλά», είπε.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι ο 21χρονος εντοπίστηκε έγκαιρα και πως «έχουν αναλάβει πλέον οι Ειδικές μας Υπηρεσίες την υπόθεση. Πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις πανικός. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία, οι επιστήμονές μας είναι καταρτισμένοι και οι μηχανισμοί μας σε ετοιμότητα».
Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής καθώς και τις έγκαιρης ενημέρωσης των αρχών ή γιατρού σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρουσιάζει συμπτώματα δυνατού κρυολογήματος ή γρίπης σε συνδυασμό με πυρετό.

Πλησιάζουν τα 13.000 παγκοσμίως τα κρούσματα

Η νέα γρίπη συνεχίζει την αργή εξάπλωσή της ανά τον κόσμο, με την καταγραφή σχεδόν 13.000κρουσμάτων παγκοσμίως και 92 θανάτους. Δύο χιλιάδες επιβάτες κρουαζιερόπλοιου έχουν τεθεί σε καραντίνα στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο ιός A (H1N1) έχει προσβάλει 12.954 ανθρώπους σε 46 χώρες και έχει προκαλέσει τον θάνατο 92 ανθρώπων από την εμφάνισή του στο Μεξικό.
Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα 439 νέα κρούσματα, από τα οποία ένα θανατηφόρο στις ΗΠΑ.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι πλέον «λιγότερο ακριβή», διότι ορισμένες από τις πλέον πληγείσες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν σταματήσει τη συνολική καταγραφή των κρουσμάτων εξαιτίας της συγγένειας των συμπτωμάτων με εκείνα της εποχικής γρίπης.

Εξάλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει τα κρούσματα από τον αρχικό εντοπισμό του ιού στα τέλη Μαρτίου στο Μεξικό, χωρίς να απαλείφει τις περιπτώσεις που έχουν ιαθεί.

Μετά το Μεξικό, η Νέα Υόρκη κατέχει τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των εστιών της γρίπης. Η Ιαπωνία είναι η τέταρτη πλέον πληγείσα από την ασθένεια χώρα και, κυρίως, η πρώτη αυτόνομη εστία της νόσου εκτός της αμερικανικής ηπείρου.

Ο αριθμός των ασθενών φορέων του ιού A (H1N1) έφθασε στο τέλος της εβδομάδας τους 307 στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, όπου δεν έχει σημειωθεί πάντως κανένας θάνατος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου