ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δήμος Βόλου τιμά το Θανάση Φάμπα

ο-δήμος-βόλου-τιμά-το-θανάση-φάμπα-851206

Τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα στον Θανάση Φάμπα διοργανώνει ο Δήμος Βόλου σήμερα Τετάρτη 27 Μαΐου στις 8 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τιμηθεί η σημαντική αυτή προσωπικότητα της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου μας. Στο τιμητικό αυτό αφιέρωμα θα μιλήσουν oι Απόστολος Φοινικόπουλος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βέρα Βασαρδάνη, Φιλόλογος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, δικηγόρος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί στον Θ. Φάμπα ο τίτλος του επιτίμου δημότη και αναμνηστική πλακέτα από τον Δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη, ως ένδειξη ελάχιστης τιμής για την προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες, το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου και τη συμβολή του στην πρόοδο του πολιτισμού της πόλης μας και της χώρας μας γενικότερα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό των έργων του καλλιτέχνη.
Ο Θανάσης Φάμπας θεωρείται ένας από τους μεγάλους Ελληνες ζωγράφους. Ζει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Γεννήθηκε το 1922 στο Λαύκο Πηλίου και καταγόταν από καλλιτεχνική οικογένεια. Συγγενείς του υπήρξαν ο αγιογράφος Αγγελής Φάμπας και ο ξυλογλύπτης τέμπλων Γιώργος Φάμπας. Την παράδοση συνέχισε ο ίδιος, έχοντας πολύ νωρίς επιτύχει διεθνή αναγνώριση. Η πορεία του στη ζωή ήταν δύσκολη, εργάτης στο Βόλο και στην Αιδηψό και μετά πόλεμος, κατοχή και πείνα. Στα χρονιά της κατοχής πήρε μέρος στην ένοπλη Εθνική Αντίσταση το 1941-1944. Το 1946, μια χρονιά πριν την αποχώρηση του Κ. Παρθένη, έχει την τύχη να γραφτεί στη Σχολή Καλών Τεχνών και να διδαχθεί από το μεγάλο δάσκαλο. Δασκάλους ευτύχησε επίσης να έχει τους Δ. Μπισκίνη και Τ. Μαθιόπουλο. Οι δύσκολες στη συνέχεια συνθήκες, με τη συμμετοχή του στον επαναστατικό αγώνα, τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να εγκατασταθεί στη Ρουμανία. Εκεί, το 1950, έχει την τύχη να διδαχθεί στην Ακαδημία Καλλών Τεχνών Βουκουρεστίου-Ρουμανίας, να ειδικευθεί στη μνημειακή ζωγραφική (πήρε το δίπλωμα του το 1954) και να συνεργασθεί στη συνέχεια με τον μεγάλο Ρουμάνο ζωγράφο Nicolae Grigorescu και τους Steriade και Labin.
Σπουδαστής ακόμη, το 1952 πήρε μέρος στη Πανρουμανική Έκθεση Καλλών Τεχνών στο Βουκουρέστι. Στα χρόνια που ακολούθησαν έλαβε μέρος σε πάνω από εξήντα κρατικές εκθέσεις στη Ρουμανία, σε διεθνείς και ομαδικές σε χώρες της Ευρώπης, Η.Π.Α., της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Στο χώρο της γλυπτικής, πρόσφερε στο Νομό Μαγνησίας αξιόλογα μνημεία: στον Αλμυρό, στο Βελεστίνο, στη Ν. Αγχίαλο (Αεροδρόμιο), στο Βόλο (Καζανάκι και στο Πάρκο Αναύρου) ένα κένταυρο κεραμικής στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Ανετόπουλου, στα Λεχώνια Πηλίου. Στην Κοινότητα Λαύκου που γεννήθηκε, δώρισε 140 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχέδια και μακέτες στο «Φάμπειο Μουσείο» και ένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των εκτελεσμένων πατριωτών στα χρονιά της Εθνικής Αντίστασης και στη μνήμη των έξι παλικαριών του Λαύκου. Στο Βουκουρέστι, πρόσφερε άγαλμα του Ρήγα Βελεστινλή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου