ΤΟΠΙΚΑ

Ολοκληρώνεται το “Σινέ-Μεσόγειος”

ολοκληρώνεται-το-σινέ-μεσόγειος-851206

Ολοκληρώνεται ο φετινός ανοιξιάτικος κύκλος του “Σινέ-Μεσόγειος” στην αίθουσα Αχίλλειον με την ταινία “Κάτω από τις βόμβες” την οποία θα απολαύσουν οι σινεφίλ σήμερα Τρίτη 26 Μαΐου στις 9.30 μ.μ. Το ραντεβού ανανεώνεται για τις 9 Ιουνίου, οπότε ανοίγει ο κύκλος των θερινών προβολών, στην Εξωραϊστική. Η αποψινή ταινία είναι συμπαραγωγής Λιβάνου, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας και Βελγίου και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Φιλίπ Αρακτίνγκι, σενάριο Φιλίπ Αρακτίνγκι, Μισέλ Λεβιάν και παίζουν οι: Ναντά Αμπού Φαρχάτ, Ζορζ Καμπάζ,,Ελάμ Αμπάς, Ιμάμ Αφαρά, Ζάχρα Άλι, Αλί Μερούφ Αμέρ, Μπσαρά Αταλά, Ραβία Ελσάμπ, Ορλά Γκερίν. Η ταινία έχει αποσπάσει τις κάτωθι διακρίσεις: Βραβεία «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και «Άλλο Βλέμμα» στο 64ο Φεστιβάλ Βενετίας 2007, Βραβεία Netpac και Κριτικών στο 3ο Φεστιβάλ Ευρασιατικών Ταινιών Αττάλειας 2007, Βραβείο Επιτροπής 22ου Διεθνές Φεστιβάλ Γαλλόφωνων Ταινιών Ναμούρ 2007, Βραβεία «Χρυσό Πόνι» και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Φεστιβάλ Ντουμπάι 2007, Επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Σαντάνς ΗΠΑ 2008.
Ιούλιος 2006. Η Ζέινα φθάνει στο λιμάνι της Βηρυτού. Στο Λίβανο έχει μόλις ξεσπάσει πόλεμος. Όλοι επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Εκείνη, όμως, τρέχει κάτω από τις βόμβες στην πόλη, για να βρει το γιο της και την αδελφή της. Θα καταφέρει να πείσει τον Τόνι, ένα Χριστιανό οδηγό ταξί, να τη βοηθήσει. Μαζί θα διασχίσουν την ενδοχώρα για να φτάσουν στο νότιο Λίβανο, μέσα από ερειπωμένα σπίτια, αδιάβατους σχεδόν δρόμους και γέφυρες κομμένες στα δύο. Παρότι οι δύο τους δεν έχουν τίποτε κοινό, δεν θα αργήσουν να καταλάβουν πως μεταξύ τους αναπτύσσεται κάτι πολύ δυνατό… μια αντίδραση της φύσης στο θάνατο που τους περιτριγυρίζει.
Ο σκηνοθέτης γύρισε τις πρώτες σκηνές της ταινίας μόλις δέκα ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Επέστρεψε στο Λίβανο μετά το τέλος των εχθροπραξιών και ολοκλήρωσε την ταινία μέσα σε ένδεκα μέρες με την κάμερα στον ώμο. Με τέσσερις μόνο ηθοποιούς στους βασικούς ρόλους, εν μέσω ανθρώπων που μαζεύουν τα κομμάτια τους μετά την επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, ο Αρακτινί (που θεωρείται ο σημαντικότερος αυτή τη στιγμή Λιβανέζος σκηνοθέτης), επέλεξε περισσότερο ρεαλιστικά και λιγότερο κινηματογραφικά πλάνα. Το συγκλονιστικό αυτό road movie υποστηρίζουν οι δυνατές ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστών, το συναίσθημα που αποτυπώνεται στα πρόσωπά τους (κυρίως στα κοντινά πλάνα), μια πανέμορφη ερωτική σκηνή με ωραίο φωτισμό και τέλος η ίδια η πραγματικότητα. Το «Κάτω από τις βόμβες» μας μεταφέρει στο άγνωστο για εμάς κλίμα μιας πληγωμένης και κατεστραμμένης για πολλοστή φορά χώρας, όπου επικρατεί ο πόνος, η θλίψη, η ανασφάλεια και ο πανικός. Και όπου η ζωή προσπαθεί και πρέπει να συνεχιστεί μέσα στα συντρίμμια. Το «Κάτω από τις βόμβες» γέμισε τις αίθουσες του 49ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στις δύο φορές που προβλήθηκε, με κόσμο να παίρνει θέση ακόμη και στα σκαλάκια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου