ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίκεια “επίθεση” Γκαβόπουλου

ανοίκεια-επίθεση-γκαβόπουλου-851206

Δύο ερωτήσεις της μείζονος μειοψηφίας, για τις προσλήψεις Γενικής Γραμματέα και ειδικών συνεργατών στη Νομαρχία η μία και για απόφαση μετακίνησης υπαλλήλου η δεύτερη, προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση στο νομαρχιακό συμβούλιο Μαγνησίας και την… εκτός ελέγχου προσωπική επίθεση του Κ. Γκαβόπουλου στο νομάρχη Απ. Παπατόλια.
«Ποιος είστε εσείς», του απευθύνθηκε σε έξαλλη κατάσταση ο νομαρχιακός σύμβουλος Κ. Γκαβόπουλος, σε αντίθεση με το προφίλ που κράτησε ο Ι. Πρίντζος στην αντιπαράθεση με τον κ. Παπατόλια.
«Από εσάς θα μάθουμε; Τι ήρθε να μας πει το παιδάκι… Ας παραληρεί στο σπίτι του, όχι εδώ», ήταν χαρακτηριστικές φράσεις του Κ. Γκαβόπουλου μέσα στο νομαρχιακό συμβούλιο, την ώρα που επικαλούνταν μεγάλη εμπειρία… από την πολύχρονη θητεία στη ΝΑΜ.
Με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο για το κορυφαίο πολιτικό όργανο του νομού ο κ. Γκαβόπουλος επέλεξε να αντικρούσει τις ευθύνες που επέρριψε ο Απ. Παπατόλιας στην προηγούμενη νομαρχιακή αρχή για σοβαρά διοικητικά λάθη, λέγοντάς τους ότι έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα και δεν δικαιούνται να απευθύνουν συμβουλές.

Μετακίνηση υπαλλήλου
Αναλυτικά, η πρώτη ερώτηση αφορούσε στη μετακίνηση με απόφαση νομάρχη από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης του υπαλλήλου Αντ. Στόρτου, κατηγορίας ΤΕ Μηχανικών, με βαθμό Α’, προϊσταμένου του τμήματος λειτουργίας Βιομηχανιών, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
Οι ερωτώντες έκαναν λόγο για μετακίνηση υπαλλήλου χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας και για καταστρατήγηση του συστήματος επιλογής προϊσταμένων οργανικών θέσεων.
Η αντινομάρχης Διοικητικών Υπηρεσιών Νατάσσα Οικονόμου διευκρίνισε ότι εκ παραδρομής παρελήφθη στην απόφαση ότι μετακινείται ως προϊστάμενος στο Τμήμα Μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας και ότι ακολούθησε ορθή επανάληψη.
Στις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν η κ. Οικονόμου απάντησε ότι στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΝΑΜ, που κωδικοποιήθηκε από την προηγούμενη νομαρχιακή αρχή, στο άρθρο με το οποίο ορίζονται οι προϊστάμενοι τμημάτων των Διευθύνσεων έχει παραληφθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών το Τμήμα Μελετών και δεν προβλέπεται προϊστάμενος.
Κατά συνέπεια, όπως δήλωσε η κ. Οικονόμου, όπου δεν προβλέπεται προϊστάμενος μπορούν να τοποθετηθούν υπάλληλοι όλων των κλάδων.
«Η απάντηση ήταν σαφής, απλή και καθαρή», παρενέβη ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας, στην εμμονή της μείζονος μειοψηφίας στο θέμα, ενώ μίλησε για απόπειρα πόλωσης κλίματος εκ του μηδενός, όταν ο νομαρχιακός σύμβουλος Κ. Γκαβόπουλος ζητούσε διαμαρτυρόμενος να τοποθετηθεί για το θέμα.

Πρακτική διαφάνειας
«Ξύνονται στη μαγκούρα του τσοπάνη», ήταν το σχόλιο του κ. Παπατόλια για τη δεύτερη ερώτηση της μείζονος μειοψηφίας, με την οποία μετέφεραν πληροφορίες του Τύπου για την πρόσληψη Γενικής Γραμματέας και τεσσάρων ειδικών συνεργατών-συμβούλων. Η μείζονα μειοψηφία ρωτούσε με ποιες διαδικασίες έγιναν οι προσλήψεις και εάν έχουν εκδοθεί αποφάσεις, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη ΝΑΜ.

«Αξιοποιούμε όσα και μόνο από το νόμο προβλέπονται και δεν προχωρούμε σε προσλήψεις γενικές και αόριστες, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενοι», ήταν η αιχμή του νομάρχη και χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμες τις παρατηρήσεις της μειοψηφίας.
«Θα έπρεπε να μας συγχαρείτε –είπε- για το ότι εγκαινιάσαμε την πρακτική διαφάνειας και ανοιχτότητας», υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των συνεργατών και τους παρέπεμψε να διαβάζουν σωστά τον τοπικό Τύπο, ώστε να ενημερωθούν. Οι θέσεις, πρόσθεσε, ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά και δήλωσε ότι θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που παρέχει ο νόμος και συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία της ΝΑΜ, επισημαίνοντας και το αίτημα της ΕΝΑΕ προς αυτή την κατεύθυνση για ενίσχυση των Ν.Α. με τρεις επιπλέον συνεργάτες ενόψει του 4ου Κ.Π.Σ.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ι. Πρίντζος, απευθυνόμενος στο νομάρχη, ανέφερε ότι «είναι άκομψο να προσβάλλετε παλιούς συναδέλφους σας, όταν εσείς τώρα αρχίζετε».
Πλανώνται, πρόσθεσε ο κ. Πρίντζος, διάφορα για τους συνεργάτες του νομάρχη. «Τους βλέπουμε καθημερινά στη Νομαρχία, να εργάζονται χωρίς να έχουν έννομη σχέση και να παρίστανται ως ιδιώτες. Χαίρομαι –είπε- γιατί προεκλογικά βρίσατε με τον χειρότερο τρόπο, χλευάσατε τον δικό μου σύμβουλο κ. Μπανάκα. Σήμερα αναγνωρίζετε ότι οι συνταξιούχοι έχουν αξία και δικαιώματα, αφού και εσείς έχετε δύο συμβούλους συνταξιούχους. Πάρτε και 15 συμβούλους, αλλά πείτε μας με ποιους θα διοικείτε: με την πλειάδα συμβούλων ή με τους αντινομάρχες και τους διευθυντές;».

Διοικητικά λάθη
Οι προσλήψεις θα είναι σύμφωνες με όσα ο νόμος επιτρέπει, επανέλαβε ο κ. Παπατόλιας και άσκησε κριτική για τη μη αξιοποίηση των θέσεων που προβλέπει ο Κώδικας. «Θα είχατε αποφύγει τα διοικητικά ατοπήματα, εάν είχατε συμβούλους δίπλα σας. Επειδή κάνατε λάθη, άλλοι δεν κατάφεραν να έχουν έννομη σχέση».
Καταλόγισε στον πρώην νομάρχη, διοικητικά λάθη για τις συμβάσεις έργου πέντε ατόμων στο Τμήμα Συντήρησης της Διεύθυνσης Τ.Υ., για την υπόθεση μετάθεσης υπαλλήλου από το Πολεοδομικό Γραφείο Αλμυρού, για την υπόθεση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κάλεσε τον κ. Πρίντζο να μην ειρωνεύεται το θεσμό των συμβούλων, λέγοντας ότι για τα πρόσωπα που επελέγησαν δεν πλανάται τίποτε και ότι ο πρώην νομάρχης «πλανάται πλάνη οικτρά».
Η νέα νομαρχιακή αρχή, σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τους πάντες, σε πλαίσια νόμιμα και απόλυτης διαφάνειας και ότι οι συνεργάτες του νομάρχη δεν μπορούν να κατηγορούνται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν αφιλοκερδώς έως ότου προσληφθούν.
«Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό και η δημοσιοποίηση από την πρώτη στιγμή των επιλογών αποτελεί πρακτική διαφάνειας. Καιρός είναι να αλλάξουμε ήθη σε αυτό τον πολύπαθο θεσμό», υπογράμμισε.
«Δεν έκλεισε ούτε δίμηνο και είδαμε το πρώτο σας λάθος», ανταπάντησε ο κ. Πρίντζος στις ευθύνες περί διοικητικών λαθών, παραπέμποντας στην μετακίνηση του υπαλλήλου κ. Στόρτου.
Μίλησε για ανακρίβειες και ζήτησε από τον κ. Παπατόλια να αποφεύγει χαρακτηρισμούς, τους οποίους συνηθίζει και να είναι πιο προσεκτικός, δείχνοντας ενοχλημένος για την αναφορά του νομάρχη περί πλάνης.
«Όταν κάποιος δεν έχει σαφή εικόνα της πραγματικότητας πλανάται», επέμεινε ο νομάρχης. «Δεν δικαιούστε», απευθύνθηκε στη μείζονα μειοψηφία να μιλάτε για διοικητικά θέματα. Έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα…».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου