ΤΟΠΙΚΑ

«Η πανδημία δεν απειλεί την Ελλάδα»

η-πανδημία-δεν-απειλεί-την-ελλάδα-851206

Μπορεί να έχουν ξεπεράσει τις 10.000 τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων διεθνώς, στην Ελλάδα ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής μόλις ένα. Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και των Αθηνών και ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Τριχόπουλος επισημαίνει πως η πιθανότητα εξέλιξης της νόσου σε πανδημία στη χώρα μας μπορεί να είναι ελάχιστη, ωστόσο όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο κ. Τριχόπουλος υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως ελπίδα του είναι πως η πλειοψηφία των πολιτών θα βγει αλώβητη από τη γρίπη των χοίρων, ενώ δηλώνει πως η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την πρόληψη και καταστολή της νόσου, όμως ο ίδιος επισημαίνει πως όλοι πρέπει να επιδείξουμε υπεύθυνη συμπεριφορά, εάν εντοπιστούν πολλά κρούσματα. Παράλληλα ο Βολιώτης γιατρός, γνωστός για το έργο του σε όλο τον κόσμο, μιλά με τεκμηρίωση για το θέμα των ημερών και δίνει συμβουλές για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου.

Ο Γιατρός του «Κόσμου» μιλά ανοιχτά για τη γρίπη των χοίρων

– Κ. Τριχόπουλε, το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων «χτύπησε» και την πόρτα της χώρας μας. Κατά πόσο πρέπει να φοβόμαστε για μια ενδεχόμενη πανδημία;

Εχει υπολογιστεί ότι στη νέα γρίπη Α Η1Ν1 μέχρι στιγμής, κατά μέσο όρο, κάθε δύο προσβληθέντες μεταδίδουν τη νόσο σε τρεις, με αποτέλεσμα την επέκταση της επιδημίας. Η πιθανότητα όμως να εξελιχθεί η υπάρχουσα επιδημία σε πανδημία με την έννοια της προσβολής τουλάχιστον του 1% του γενικού πληθυσμού (δηλ. στην Ελλάδα 100.000 κρούσματα) είναι σχετικά μικρή, μολονότι δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί.

– Τα υπάρχοντα αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να δράσουν ή χρειάζεται κάτι πιο δραστικό; Και πότε αυτό μπορεί να δοθεί προς χρήση;

Αν κάποιος προσβληθεί από το νέο ιό, υπάρχουν αποτελεσματικά αντι-ιικά φάρμακα, τα οποία όμως δεν είναι απαραίτητα σε πολλές ήπιες περιπτώσεις της νόσου.

– Σαν χώρα πιστεύετε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη των χοίρων;

Εχει γίνει ό,τι είναι δυνατό να γίνει. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η σημασία της υπεύθυνης συμπεριφοράς όλων μας, ιδίως αν υπάρξουν πολλά κρούσματα.

– Γιατί η γρίπη προσβάλλει κατά κύριο λόγο τους νέους ανθρώπους; Οι ηλικιωμένοι έχουν «ασπίδες» σωτηρίας στην οργανισμό τους;

Υπάρχουν τρεις πιθανές ερμηνείες, που δεν είναι αμοιβαίως εξαιρετέες. Η μία είναι ότι οι ηλικιωμένοι μένουν συχνότερα στα σπίτια τους, ενώ οι νέοι κυκλοφορούν, συναναστρέφονται πολύ κόσμο και επομένως είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε μία μόλυνση. Η δεύτερη είναι ότι οι ηλικιωμένοι, έχοντας ζήσει 60 ή 70 χρόνια, έχουν εκτεθεί και σε άλλες επιδημίες γρίπης και έχουν αναπτύξει αντισώματα. Ο καινούριος ιός είναι μεν διαφορετικός, αλλά αναπόφευκτα έχει ορισμένα κοινά στοιχεία με αυτούς που προκάλεσαν τις προηγούμενες επιδημίες. Επομένως, ο αντισωματικός εξοπλισμός, μολονότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικός, δεν αποκλείεται να έχει κάποια αποτελεσματικότητα. Τέλος, οι ηλικιωμένοι συχνά εμβολιάζονται και μολονότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό κατά της νέας, δεν αποκλείεται να παρέχει επίσης κάποιο πολύ μικρό βαθμός προστασίας.

– Τι μέτρα πρέπει να λάβουν οι πολίτες για την προσωπική τους υγιεινή;

Συχνό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι. Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά το βήχα και του φτέρνισμα ή, αν δεν υπάρχει χαρτομάντιλο με το εσωτερικό του αγκώνα (όχι με τα χέρια με τα οποία μπορεί στη συνέχεια να κάνουν χειραψία ή να αγγίξουν αντικείμενα). Αποφυγή της επαφή των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Αποφυγή της επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό. Αν υπάρχουν πολλά κρούσματα, αποφυγή συγχρωτισμού.

– Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων; Μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης;

Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι σχεδόν ταυτόσημα με αυτά της εποχικής, γεγονός που κάνει δύσκολη τη διάκρισή τους. Έχει παρατηρηθεί ότι ίσως η νέα γρίπη να προκαλεί περισσότερα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σε σχέση με την εποχική.

– Πιστεύετε πως αυτή η νόσος θα σταματήσει να αναστατώνει τη διεθνή κοινότητα ή θα συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή μας;

Η ελπίδα μου είναι ότι θα σταματήσει είτε επειδή η επιδημία θα κάνει τον κύκλο της, είτε επειδή θα δημιουργηθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.

– Τελικά μπορεί κάποιος να βγει αλώβητος από τη γρίπη των χοίρων;

Το πιθανότερο είναι ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία θα βγει αλώβητη.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Τριχόπουλος
Ο κ. Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε στο Βόλο στις 9 Δεκεμβρίου 1938 και «άνοιξε» τα φτερά του, καθώς με το ερευνητικό του έργο έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που τον αποκαλούν «Γιατρό του Κόσμου», μιας και δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς ο τόπος διαμονής του. Με χιλιάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, σχετικές με το παθητικό κάπνισμα, τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, με ανακαλύψεις και χρόνια έρευνα για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων και με πολλές και διεθνείς αναγνωρίσεις ο Βολιώτης Γιατρός αποτελεί «κόσμημα» για την ιατρική επιστήμη. Μια από τις σημαντικές διακρίσεις ήταν όταν του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις έρευνες του στην αιτιολογία του καρκίνου. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Κέντρου κατά την απονομή, ο κ. Δημήτριος Τριχόπουλος έχει πραγματοποιήσει σημαντικό ερευνητικό έργο στον τομέα. Η ανακάλυψη του ρόλου του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα και οι έρευνές του για το ρόλο των ιών της ηπατίτιδας Β και C, και του καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του ήπατος έχουν παγκόσμια αναγνώριση. Κατά την τελευταία 20ετία, το ερευνητικό έργο του Καθηγητή Τριχόπουλου έχει επικεντρωθεί στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού. Το 1990, δημοσίευσε στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό Lancet τη θεωρία του ότι ο καρκίνος του μαστού έχει τις ρίζες του πολύ νωρίς, ακόμη και στην ενδομήτριο ζωή. Έκτοτε, σειρά ερευνών δικών του αλλά και ανεξάρτητων επιστημόνων έχουν επιβεβαιώσει πολλές από τις προβλέψεις της θεωρίας του. Για το έργο του στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού ο Δημήτριος Τριχόπουλος έχει τιμηθεί επίσης με το Brinker International Award το 2000 και με το Innovator Award της Αμερικανικής Κυβέρνησης το 2004. Η βράβευσή του από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτελεί κορυφαία διάκριση του έργου του Καθηγητή, ο οποίος υπηρέτησε επί τριακονταετία στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών . Ο κ. Δημήτριος Τριχόπουλος είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπηρετεί ως Καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου