ΤΟΠΙΚΑ

O Bολιώτης των Οσκαρ

o-bολιώτης-των-οσκαρ-654062

Ο συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά κέρδισε τo βραβείο για τη μουσική στην ταινία «The Grand Budapest Hotel»

Στο διεθνή συνθέτη Αλεξάντρ Ντεσπλά, με ρίζες από το Βόλο είναι στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας, μετά την απονομή του Οσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για την ταινία «The Grand Budapest Hotel». Παράλληλα, ο ίδιος είχε προταθεί στην ίδια κατηγορία και για την ταινία «Imitation Game».

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης, γόνος της οικογένειας Λαδόπουλου, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν υποψήφιος για όγδοη χρονιά για το βραβείο Οσκαρ, κερδίζοντας τελικά το χρυσό αγαλματίδιο, μετά τον πρόσφατο θρίαμβό του στα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1961 στο Παρίσι, από μητέρα Ελληνίδα (με καταγωγή από τον Βόλο) και πατέρα Γάλλο. Αρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία πέντε ετών και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική, κάνοντας μαθήματα τρομπέτας και φλάουτου. Αγαπημένοι του συνθέτες ήταν ο Μαξ Στάινερ και ο Μορίς Ζαρ, όμως οι ταινίες που του έδωσαν τη μεγάλη έμπνευση και τον οδήγησαν στην απόφαση να ασχοληθεί με το σινεμά ήταν τα «101 σκυλιά της Δαλαματίας» και «Το βιβλίο της ζούγκλας».

Κορυφαία μουσική του σύνθεση, ήταν αναμφίβολα η δημιουργία του που πλαισίωσε την ταινία «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, το 2003. Ακολούθησαν συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες σε πολυβραβευμένες παραγωγές, όπως ο Στίβεν Φρίαρς, ο Ανγκ Λι, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Ρόμαν Πολάνσκι και ο Τομ Χούπερ

Τη δημιουργική του σφραγίδα φέρει επίσης η μουσική σύνθεση για την τρίτη ταινία του «Χάρι Πότερ», ενώ έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στη «Συριάνα». Ακολούθως, ο Κλούνεϊ τον επέλεξε και για τη μουσική του φιλμ «Αι ειδοί του Μαρτίου» και για την τελευταία του ταινία, «The monuments men».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι βραβεύτηκε με το Οσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου ο επίσης ελληνικής καταγωγής, Aλεξάντερ Ντινελάρης.

Οι νικητές της 87ης απονομής των βραβείων Όσκαρ:

Καλύτερης Ταινίας: Birdman (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας)
Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Birdman
Α΄ Γυναικείου Ρόλου: Τζούλιαν Μουρ, Still Alice
Α΄ Ανδρικού Ρόλου: Έντι Ρέντμεϊν, Η Θεωρία των Πάντων
Β΄ Ανδρικού Ρόλου: Τζ. Κ. Σίμονς, Whiplash
Β΄ Γυναικείου Ρόλου: Πατρίσια Αρκέτ, Μεγαλώνοντας (Boyhood)
Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: Ida (Πολωνία)
Κινουμένων Σχεδίων: Big Hero 6
Φωτογραφίας: Εμανουέλ Λουμπέζκι, Birdman
Κοστουμιών: The Grand Budapest Hotel
Καλύτερου μακιγιάζ: The Grand Budapest Hotel
Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: The Grand Budapest Hotel
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους- ντοκιμαντέρ: Crisis Hotline: Veterans Press 1
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: The Phone Call
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων: Festin
Καλύτερου ηχητικού μιξάζ: Whiplash
Καλύτερου ηχητικού μοντάζ: American Sniper
Καλύτερων ειδικών εφέ: Interstellar
Καλύτερου μοντάζ: Τομ Κρος, Whiplash
Καλύτερου ντοκιμαντέρ: Citizenfour
Καλύτερου τραγουδιού: Glory, Selma
Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής : Αλεξάντρ Ντεσπλά, The Grand Budapest Hotel
Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: Birdman
Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου: The Imitation Game

Οι συγκινητικές στιγμές

Η τελετή απονομής είχε αρκετές συγκινητικές στιγμές και αρκετά πολιτικά μηνύματα: Ένα από αυτά ήρθε με την βράβευση του Glory, του τραγουδιού που ακούγεται στην ταινία Selma, με τον Τζον Λέτζεντ να λέει ότι καθήκον του καλλιτέχνη είναι να εκπροσωπεί τις εποχές που ζει. Όσα κερδήθηκαν 50 χρόνια πριν αμφισβητούνται στη χώρα που ζούμε, ο αγώνας για δικαιοσύνη και ελευθερία αμφισβητείται, δήλωσε ο τραγουδιστής, τονίζοντας ότι υπάρχουν περισσότεροι αφροαμερικανοί στις φυλακές σήμερα από ότι υπήρχαν σκλάβοι το 1850.

Άλλη συγκινητική στιγμή ήταν η βράβευση του σεναριογράφου Γκράχαμ Μουρ με το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το Παιχνίδι της Μίμησης. Όταν ήμουν 16 ετών, είπε, προσπάθησα να αυτοκτονήσω επειδή πίστεψα ότι ήμουν περίεργος. Θέλω να αφιερώσω το βραβείο σε όλα τα παιδιά που είναι διαφορετικά και περίεργα, προσθέτει. Θα βρεθείτε και εσείς σε μία σκηνή και ελπίζω όταν το κάνετε να απευθύνετε και εσείς το ίδιο μήνυμα, κατέληξε καταχειροκροτούμενος.

Αλλά και η Πατρίσια Αρκέτ που κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το Boyhood απηύθυνε το δικό της μήνυμα, ζητώντας ισότητα για όλους -αναφερόμενη συγκεκριμένα στις μισθολογικές διαφορές ανδρών και γυναικών.

Η Lady Gaga εμφανίστηκε (αρκετά συντηρητική είναι η αλήθεια) επί σκηνής σε ένα αφιέρωμα για τα 50 χρόνια της Μελωδίας της Ευτυχίας και τραγούδησε ένα medley με τραγούδια από το γνωστό μιούζικαλ, αποδεικνύοντας πόσο καλή φωνή έχει. Τη συνάντησε στη σκηνή η Τζούλι Άντριους για ένα τρυφερό στιγμιότυπο.

Το πρώτο Όσκαρ της βραδιάς απονεμήθηκε στον Τζ.Κ. Σίμονς για Β’ Ανδρικό Ρόλο για το Whiplash.

Η ταινία κέρδισε και βραβείο Ηχητικού Μιξάζ, καθώς και βραβείο Μοντάζ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου