ΤΟΠΙΚΑ

Υπουλος ο ιός της νέας γρίπης

υπουλος-ο-ιός-της-νέας-γρίπης-851206

Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης ανακοίνωσε χθες η Ρωσία, μεγαλώνοντας το κατάλογο των χωρών που έχουν ανακοινώσει ασθενείς στο έδαφος τους• την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον ιό θα αυξηθούν και εφιστά την προσοχή.
Η επικεφαλής του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, προειδοποίησε ότι πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα το νότιο ημισφαίριο (Νότια Αμερική, Ωκεανία) όπου αρχίζει η χειμερινή περίοδος. Επισήμανε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ιός να αναμειχθεί με την εποχική γρίπη και να μεταλλαχτεί «με απρόβλεπτους τρόπους».
Επιπλέον, ζήτησε από τις αναπτυσσόμενες χώρες να εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης για τον ιό, τον οποίο χαρακτήρισε «ύπουλο». Αλλά πρόσθεσε: «Δεν αναμένουμε προς το παρόν ότι ο ιός θα αρχίσει ξαφνικά να κάνει τους ανθρώπους να νοσούν βαριά και να πεθαίνουν».
Ο ΠΟΥ έχει από ημέρες ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο 5 στην εξαβάθμια κλίμακα ελέγχου. Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, το έκτο, η ασθένεια θα χαρακτηρίζεται «πανδημία», ένας όρος που, υπενθυμίζει ο ΠΟΥ, αναφέρεται στη γεωγραφική της ασθένειας παρά στη μολυσματικότητά της.
Πάντως, η Μάργκαρετ Τσαν ανέφερε ότι θα υπάρχει πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στα επίπεδα 5 και 6. αλλά και ότι θα συμβουλευτεί τους ειδικούς πριν αποφασίσει την αλλαγή στο επίπεδο συναγερμού.
Νέα κρούσματα
Ενα δεύτερο κρούσμα καταγράφηκε χθες στην Ελβετία• πρόκειται για μία νεαρή γυναίκα που είχε ταξιδέψει στο Μεξικό και τις ΗΠΑ. Η κατάστασή της είναι ικανοποιητική. Επίσης το έκτο κρούσμα καταγράφηκε στην Κίνα.
Στην Ιταλία, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε για προληπτικούς λόγους το άμεσο κλείσιμο δύο λυκείων στη Ρώμη, όπου φοιτούσαν τέσσερις μαθητές που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη, ύστερα από πρόσφατο ταξίδι τους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για περίπου μία εβδομάδα. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 14 κρούσματα της νέας γρίπης.
Στη Μόσχα, αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο πρώτος ασθενής της νέας γρίπης στη χώρα είναι ένας νέος άνδρας που είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ και τώρα νοσηλεύεται σε «ικανοποιητική κατάσταση» σε νοσοκομείο της ρωσικής πρωτεύουσας. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και πουλερικών από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά.
Μέχρι στιγμής, σχεδόν ένα μήνα μετά τις πρώτες αναφορές για κρούσματα και θανάτους, αρχικά από το Μεξικό, τα καταγεγραμμένα από τον ΠΟΥ περιστατικά ξεπερνούν τα 11.000 σε 42 χώρες (μεταξύ τους και την Ελλάδα με ένα ελαφρά ασθενή) ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 86, στη μεγάλη πλειοψηφία τους στο Μεξικό με τις ΗΠΑ να έπονται.
Εκτός από τις ΗΠΑ και το Μεξικό, μεγάλες εστίες κρουσμάτων υπάρχουν στην Ισπανία, τη Βρετανία και την Ιαπωνία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου