ΤΟΠΙΚΑ

Μποναμάς 1,7 δισ. ευρώ στους δήμους

μποναμάς-17-δισ-ευρώ-στους-δήμους-851206

Υπεγράφη χθες από τους υφυπουργούς Εσωτερικών Θανάση Νάκο, Οικονομίας και Οικονομικών Νικόλαο Λέγκα και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας Νικήτα Κακλαμάνη η προγραμματική σύμβαση για τη «Ρύθμιση των πάσης φύσεως οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού που απορρέουν από τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1828/1989 και λοιπές σχετικές διατάξεις όπως ισχύουν». Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί αληθινή ανάσα για τους Δήμους όλης της χώρας, αν τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την υπογραφή της. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Δήμο Βόλου από την πρώτη κατανομή του παραπάνω ποσού για την πρώτη από τις οκτώ συνολικά ετήσιες δόσεις που θα δοθούν στους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού ο Δήμος Βόλου εκτιμάται ότι θα εισπράξει 1.300.000 ευρώ περίπου, ποσό που εκτιμάται ότι θα ανακουφίσει σημαντικά τα οικονομικά του Δήμου, ιδιαίτερα μετά τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% στο 0,5%. Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής υπογραφής είναι το γεγονός ότι η πρώτη δόση θα δοθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ τα χρήματα θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των ΟΤΑ και όχι υπό μορφή ομολόγων, όπως ήταν η αρχική δέσμευση της κυβέρνησης.
Πρόκειται για την απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών, μέχρι και το έτος 2008, που ανέρχονται στο συνολικό ποσό του 1,71 δισ. ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί σε οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί την 31η Μαΐου του 2009, ύψους 213,8 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες επτά ισόποσες δόσεις θα καταβάλλονται κάθε χρόνο μέχρι και το 2016, την 31η Ιανουαρίου εκάστου ημερολογιακού έτους.
Για το σκοπό αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εγγράφει κάθε έτος τις αντίστοιχες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η καταβολή της ετήσιας συνολικής οφειλής γίνεται με την έκδοση ενός χρηματικού εντάλματος πληρωμής για όλους τους δικαιούχους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύστερα από απόφαση κατανομής που εκδίδεται από τον Υπουργό Εσωτερικών με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Παρά τη γνωστή, δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέτος είναι στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ. Διότι δεν είναι μόνο η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε ποσοστό 33%, δεν είναι η αύξηση της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ίδιο περίπου ποσοστό, αλλά είναι και πολλά άλλα μέτρα τα οποία ενισχύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως οι 20.000 θέσεις του ΟΑΕΔ και οι 10.000 θέσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών. Ακόμα, θέλω να τονίσω ότι όταν δεσμευτήκαμε πως δεν θα υπάρχουν πλέον παρακρατήσεις πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προβήκαμε άμεσα σε ρύθμιση των χρεών της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να γίνει μια καινούργια αρχή, είχαμε υποσχεθεί ότι θα επιστραφούν τα παρακρατηθέντα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Όταν ψηφίστηκε η διάταξη του νόμου, οι Κασσάνδρες αμφισβητούσαν τις προθέσεις της κυβέρνησης. Σήμερα, είναι η μέρα που διαψεύδονται όλοι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι ενδιαφέρονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραπλανώντας, ενώ οι ίδιοι ήταν αυτοί που παρακρατούσαν αυτούς τους πόρους επί σειρά ετών. Ο τρόπος καταβολής είναι επίσης κάτι το πολύ σημαντικό, διότι δεν είναι όπως είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση σε μορφή ομολόγων, αλλά είναι με χρήματα, τα οποία θα καταβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τη σύμβαση, για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Έτσι, η Αυτοδιοίκηση οπλίζεται με περισσότερα όπλα προκειμένου να σταθεί πιο κοντά στον πολίτη και να συμμετάσχει στην Αναπτυξιακή Διαδικασία που είναι απαραίτητη για να ξεφύγουμε από την κρίση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου