ΤΟΠΙΚΑ

ΕΟΠΥΥ ~ Ο γολγοθάς της εξωσωματικής

εοπυυ-ο-γολγοθάς-της-εξωσωματικής-654846

Εμπόδια και …ατέλειωτες ουρές, σε ομηρία δεκάδες ζευγάρια Βολιωτών

Δεν φτάνει που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, έχουν να παλέψουν και με τα εμπόδια που θέτει ο ΕΟΠΥΥ στη χορήγηση των φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση με νέα εγκύκλιό του. Βάσανο για δεκάδες βολιώτικα ζευγάρια αποτελεί η απόκτηση ενός παιδιού. Είναι ενδεικτικό ότι μπορεί ένα ζευγάρι να χρειαστεί πλέον να περιμένει και πάνω από 6 μήνες για μία απλή έγκριση φαρμάκων ή τεχνικής. Αυτό στην καλύτερη περίπτωση, διότι μπορεί να χρειαστεί να είναι στην… ουρά για άλλο τόσο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σε αφάνταστη ταλαιπωρία υπόκεινται τα νεαρά ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς. Πρέπει να μπούνε ακόμη και σε λίστα αναμονής για έναν χρόνο όχι για να πάρουν έγκριση αλλά για να εξετασθούν από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ.

Καιρό τώρα νεαρά ζευγάρια που επιχειρούν να κάνουν παιδί βασανίζονται σε ουρές προκειμένου να πάρουν έγκριση για φάρμακα εξωσωματικής αλλά και για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας καθώς και για χορήγηση γοναδοτροπινών σε άνδρες.

Οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και το ΠΕΔΥ δημιουργούν νέες δυσκολίες. Και αυτό διότι πλέον για όλη τη χώρα υπάρχουν μόλις δύο επιτροπές εγκρίσεων. Έτσι αρκετά ζευγάρια Βολιωτών που έχουν μπει στη διαδικασία για να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να απευθυνθούν στην Αθήνα για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη έγκριση. Ταυτόχρονα αυξήθηκε και το χρονικό διάστημα που πρέπει να συμπληρώνεται από τη μία απόπειρα απόκτησης παιδιού μέχρι την άλλη, από δίμηνο σε τετράμηνο.

Οπως γνωστοποίησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχουν συσταθεί δύο Επιτροπές, οι οποίες εδρεύουν επί της οδού Αποστόλου Παύλου 12, στο Μαρούσι (κτίριο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ), οι οποίες θα συνεδριάζουν καθημερινά.

Τα μέλη των Επιτροπών γνωματεύουν για τα αιτήματα των ασφαλισμένων για έγκριση προσπαθειών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας καθώς και χορήγησης γοναδοτροπινών σε άνδρες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο οι καθυστερήσεις -οι οποίες φαίνεται ότι πλέον εντείνονται- είχαν κάνει πολλά ζευγάρια να μην περιμένουν την έγκριση φαρμάκων και να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Και αυτό επειδή με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, τα ζευγάρια οφείλουν να περνάνε τη διαδικασία της επιτροπής ακόμα και για την πολύ απλούστατη πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

Ζητούν περισσότερες επιτροπές

Στο παρελθόν περνούσαν από επιτροπή μόνο στην περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μάλιστα πριν από λίγο διάστημα προεκλογικά, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας είχε γνωστοποιήσει στη βουλή ότι συστάθηκαν τέσσερις νέες Επιτροπές Εξέτασης περιστατικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματικής γονιμοποίησης), σύμφωνα με απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, που θα ξεκινούσαν άμεσα τη λειτουργία τους στις Νομαρχιακές Μονάδες Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Στο μεταξύ η ίδια ταλαιπωρία ισχύει και στη διαδικασία χορήγησης και έγκρισης αναρρωτικών αδειών για εγκύους καθώς δεν αποφεύγεται η γραφειοκρατία αφού ακολουθούν τη διαδικασία που διέπει όλες τις υπόλοιπες αναρρωτικές, δηλαδή θα εξετάζονται από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να οριστεί διαφορετική διαδικασία από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Και στην ουρά των νοσοκομείων πρέπει να περιμένουν όμως όσες γυναίκες χρειάζονται βεβαιώσεις πιθανής ημερομηνίας τοκετού από μαιευτήρες – γυναικολόγους για να πάρουν άδεια και το επίδομα.

Πρέπει να περιμένουν σε ουρά για να δούνε γιατρό στα κρατικά νοσοκομεία ή να επιλέξουν να πάνε σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς καθώς και σε μη συμβεβλημένους χωρίς έγκριση ελεγκτή.

Ακόμη και ένα χρόνο στην αναμονή

Η ταλαιπωρία των ζευγαριών είναι ενδεικτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως νεαρή γυναίκα, που θέλησε να περάσει από επιτροπή τον Ιούνιο, το ραντεβού της κλείστηκε για τις 6 Δεκεμβρίου! Επίσης ζευγάρι που ζει στις Σποράδες έπρεπε να μεταβεί στην Αθήνα για μία απλή πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, με το ενδεχόμενο, εάν χρειαστεί κάποιο επιπλέον χαρτί, να στοιχίσει στο ζευγάρι, βάσει της νέας εγκυκλίου, καθυστέρηση ενός επιπλέον εξαμήνου.

Η ταλαιπωρία είναι αυτή που τελικά παρακινεί τα περισσότερα ζευγάρια να επιλέγουν τελικώς να βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη για να αποκτήσουν ένα παιδί, χωρίς να αναμένουν για μήνες στις ουρές του ΕΟΠΥΥ. Αλλωστε δεν είναι μόνο το κόστος της αγωγής για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου