ΤΟΠΙΚΑ

Επιμένει στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο

επιμένει-στο-κλείσιμο-του-γκουαντάνα-851206

Την απόφασή του να κλείσει τη φυλακή της βάσης του Γκουαντάναμο υπερασπίστηκε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι «αποδυναμώνει την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την απόρριψη της Γερουσίας για χρηματοδότηση του κλεισίματος της φυλακής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από την υπηρεσία των Αρχείων του Κράτους, σκιαγράφησε την πολιτική για το κλείσιμο της φυλακής έως τον Ιανουάριο του 2010, λέγοντας ότι ξεκαθαρίζει την κατάσταση και ότι δεν θα επιτρέψει στο «πρόβλημα» να μεγαλώσει.
Η ύπαρξη της φυλακής, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά πάσα πιθανότητα «δημιούργησε περισσότερους τρομοκράτες ανά τον κόσμο από όσους κράτησε ποτέ φυλακισμένους».
Ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι από τους ύποπτους για τρομοκρατία που κρατούνται στο Γκουαντάναμο ενδέχεται να μεταφερθούν σε υψίστης ασφάλειας φυλακές στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι θα δικαστούν από αμερικανικά δικαστήρια.
Είπε μάλιστα ότι οι αμερικανικές φυλακές μπορούν να κρατήσουν και τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες.
Τόνισε ακόμα ότι μπορεί να κρατηθούν επ αόριστον κάποιοι κρατούμενοι που κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις και κρίνονται ιδιαιτέρως επικίνδυνοι.
Ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει ξεχωριστά την περίπτωση καθενός από τους 240 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, προκειμένου να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτούς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιτάχθηκε επίσης στη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής σχετικά με την αμφιλεγόμενη αντιτρομοκρατική πρακτική του προκατόχου του Τζορτζ Μπους.

Σημειώνεται ότι τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής ζήτησαν και αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές, αλλά ο Μπ. Ομπάμα θεωρεί πως με τη σύστασή της δεν πρόκειται να κερδηθεί τίποτε.

«Αντιτάσσομαι στη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής διότι πιστεύω πως οι υπάρχοντες δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι αρκετά ισχυροί ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Το Κογκρέσο μπορεί να αναθεωρήσει καταχρήσεις όσον αφορά τις αξίες μας, ενώ ήδη ερευνώνται από το Κογκρέσο θέματα που αφορούν τις ανακριτικές τακτικές», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η μεταφορά στο αμερικανικό έδαφος των «χειρότερων τρομοκρατών» που κρατούνται στη φυλακή του Γκουαντάναμο θα είναι «πηγή μεγάλου κινδύνου» δήλωσε την Πέμπτη ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να προσμετρήσει ότι η μεταφορά των χειρότερων από τους χειρότερους τρομοκράτες στην καρδιά των ΗΠΑ θα είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, κάτι για το οποίο θα λυπηθεί πολύ τα προσεχή χρόνια», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του ενώπιον μιας ομάδας μελέτης του American Enterprise Institute.
Η αμερικανική Γερουσία αρνήθηκε την Πέμπτη να εγκρίνει τα αναγκαία κεφάλαια που απαιτούνται για την κατάργηση της διαβόητης
αμερικανικής φυλακής στην ανατολική Κούβα. Μολονότι οι βουλευτές τάσσονται υπέρ της κατάργησής της, εκφράζουν φόβους ότι, αν βρεθούν σε αμερικανικό έδαφος οι ύποπτοι για τρομοκρατία που κρατούνται εκεί, είτε ελεύθεροι, είτε φυλακισμένοι, θα θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου