ΤΟΠΙΚΑ

Πληρώνουν εισφορές, αλλά…

πληρώνουν-εισφορές-αλλά-657988

Στο σκοτάδι οι εργαζόμενοι για το πρόγραμμα διακοπών της φετινής χρονιάς

«Στο σκοτάδι» το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Απραγοι πάνε και έρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στο Βόλο, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που ψάχνουν να βγάλουν άκρη με το εάν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα για φέτος και με ποιες προϋποθέσεις καθώς πέρυσι εκτός από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι ασφαλισμένοι από τα υπόλοιπα ταμεία και δη το ΙΚΑ, σε πολύ μικρό ποσοστό εξασφάλισαν δελτία κοινωνικού τουρισμού.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα ξεκίνησαν από τη στιγμή της επανέναρξης του προγράμματος με φορέα υλοποίησης τον ΟΑΕΔ μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με αποτέλεσμα να εγείρονται πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες από τον ιδιωτικό τομέα καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και πληρώνουν εισφορές και έχουν παρακρατήσεις στις αποδοχές τους υπέρ ΟΕΚ που έχει καταργηθεί.

Η χρονική έναρξη του προγράμματος από τον ΟΑΕΔ για τον κοινωνικό τουρισμό για αυτή τη χρονιά δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ πόροι για την εφαρμογή του προγράμματος θα διατεθούν από το λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στον ΟΑΕΔ για τα προγράμματα των πρώην ΟΕΚ και ΟΕΕ. Οπως τονίζεται, αναμένεται να είναι σε μικρότερη κλίμακα από ό,τι όταν εφαρμόζονταν παλαιότερα, σε κάθε περίπτωση όμως οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις διακοπές τους με χαμηλότερο κόστος και σε προορισμούς που θα επιλέξουν οι ίδιοι.

Το ίδιο σημαντικό θα είναι εξάλλου για τους μικροϊδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και τους ξενοδόχους της περιοχής, που μετά την κατάργηση της Εργατικής Εστίας σε συνδυασμό με τις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί, είδαν τους τζίρους τους να συρρικνώνονται σε μεγάλο βαθμό, καθώς υπήρχαν μεσαίες ειδικά μονάδες που η βιωσιμότητά τους σε μεγάλο βαθμό είχε εξάρτηση με το πρόγραμμα Κοινωνικού τουρισμού.

Για το Νομό τα τουριστικά καταλύματα που συμμετέχουν πάντα στο πρόγραμμα αφορούν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της ηπειρωτικής Μαγνησίας όπως επίσης και τις Βόρειες Σποράδες, ενώ μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και των εκδρομικών προγραμμάτων, ο ετήσιος τζίρος υπολογίζονταν τα προηγούμενα χρόνια γύρω στα 3 εκ. ευρώ.

Μόνο ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών στη Μαγνησία το 2011 που ήταν η τελευταία χρονιά που το πρόγραμμα εφαρμόστηκε καθώς μετά καταργήθηκε ο Οργανισμός, «στήριξε» την τοπική οικονομία με το ποσό των 2,7 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα διατέθηκαν 8.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού με εισοδηματικά κριτήρια σε αντίστοιχους δικαιούχους της περιοχής.

Στη Μαγνησία συνολικά συμμετείχαν 219 καταλύματα στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού τα οποία με την επαναφορά του προγράμματος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ωφεληθούν οικονομικά σημαντικά, ενώ οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αγροτική Εστία» είναι μεταξύ άλλων: Τα νησιά των Βορείων Σποράδων, ο Βόλος, Αλυκές, Άλλη Μεριά, Ν. Αγχίαλος, Αφησσος, Ζαγορά, Πορταριά και Μακρυνίτσα, Αη Γιάννης, Αγ. Δημήτριος, Τσαγκαράδα, Κισσός, Αχίλλειο, Αγριά, Πηγάδι Πτελεού, Λευκή Πτελεού, Χάνια, Καλά Νερά, Χορευτό, Μακρυράχη, Ανήλιο, Μαλάκι, Μηλιές, Λεφόκαστρο, Μηλίνα, Βυζίτσα, Πινακάτες, Παπά Νερό, Κάλαμος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου