ΤΟΠΙΚΑ

Προφυλακίσεις για τη… ΜΙΖΕΝΣ

προφυλακίσεις-για-τη-μιζενσ-851206

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού, ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, Πρόδρομος Μαυρίδης.
Ο κ. Μαυρίδης απολογήθηκε επί πέντε ώρες για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Ένταλμα σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, βασικό κατηγορούμενο για την υπόθεση της Siemens, εξέδωσε χθες αργά το απόγευμα ο ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός που ερευνά την υπόθεση των «μαύρων ταμείων».
Ο κ. Χριστοφοράκος επρόκειτο χθες να απολογηθεί στον ανακριτή για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα αλλά μέσω του δικηγόρου του, ενημέρωσε τον κ. Ζαγοριανό ότι βρίσκεται στο Μόναχο και δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.
Ο ανακριτής ωστόσο, δεν πείστηκε από τον κ. Χριστοφοράκο και εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψής του.
Τι ετοιμάζει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος…
Ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου, Βασίλης Δημακόπουλος, προσκόμισε στον ανακριτή αίτημα του εντολέα του, με το οποίο ζητούσε ολιγοήμερη προθεσμία για την απολογία, διευκρινίζοντας πως είχε μεταβεί στο Μόναχο, στο πλαίσιο έρευνας της γερμανικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση.
Σύμφωνα με νομικές πληροφορίες, η στάση που κρατάει το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens, κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος, διαφεύγοντας στη Γερμανία, σχετίζεται με το γεγονός ότι διαθέτει γερμανικό διαβατήριο και ελπίζει ότι μπορεί να δικαστεί εκεί. Οι ελπίδες του δε, βασίζονται στο ότι στη Γερμανία, η υπόθεση Siemens δεν έχει πολιτική πίεση και με βάση τη Συνθήκη Σέγκεν, αν δικαστεί εκεί, δεν μπορεί να δικαστεί και στην Ελλάδα για το ίδιο αδίκημα.
Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι δύσκολο μεν να το καταφέρει, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί…
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να ξεκαθαρίσει η διαδικασία, θα περάσει τουλάχιστον ένας μήνας και ύστερα δεν αποκλείεται να κάνει και έφεση.
Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.
Τι υποστηρίζει
ο Σκαρπέλης
Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Σκαρπέλης, που κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε δήλωση που διένειμε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του κ. Γιάννης Μαντζουράνης, υποστηρίζει ότι δεν φυγομαχεί και ότι είναι εδώ και αγωνίζεται για το σεβασμό των δικαιωμάτων του ως κατηγορούμενος. Αναφέρει ακόμη ότι η απόκρυψη εγγράφων από κατηγορούμενο απαγορεύεται και ότι η ανάκριση δεν είναι τυχερό παιχνίδι με στοίχημα την ελευθερία του κατηγορουμένου για να κρατούνται κρυφοί άσοι στα ανακριτικά γραφεία.
Ο κ. Μαντζουράνης, νωρίς χθες το μεσημέρι, κατέθεσε και μήνυση για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας σε βάρος του κ. Ζαγοριανού.
Παράλληλα, δηλώσεις παραίτησης υπέβαλαν στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δύο συνήγοροι κατηγορουμένων, που είχαν κληθεί, για χθες το απόγευμα σε απολογία.

Εκτός από τους κ.κ. Χριστοφοράκο, Μαυρίδη και Αθανασιάδη, οι υπόλοιποι είναι οι Χρήστος Καραβέλας, πρώην οικονομικός διευθυντής τηλεπικοινωνιών, Ηλίας Γεωργίου, πρώην διευθύνων σύμβουλος, Εμμανουήλ Σταυριανός, πρώην προϊστάμενος του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Γιώργος Σκαρπέλης, πρώην διοικητής του ΟΤΕ.
Σε αντιεισαγγελέα
η μήνυση Γ. Σκαρπέλη

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά διαβιβάστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η μήνυση του εμπλεκομένου στη υπόθεση της Siemens, τέως γενικού διευθυντή του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού που χειρίζεται την εν λόγω υπόθεση.

Ο κ. Σανιδάς ανέθεσε την προκαταρκτική έρευνα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλο, ο οποίος μέσα στις επόμενες μέρες θα καλέσει τους πρώτους μάρτυρες.

Προφυλακιστέος
μετά την
απολογία του
Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού, ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, Πρόδρομος Μαυρίδης.

Ο κ. Μαυρίδης απολογήθηκε επί πέντε ώρες για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για την ίδια κατηγορία απολογήθηκε και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens κ. Αλέξανδρος Αθανασιάδης, στον οποίο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 700.000 ευρώ, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Μάλιστα, επειδή ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι αδυνατεί να καταβάλλει τόσο μεγάλο ποσό συμφωνήθηκε να προσκομίσει εγγυητικές επιστολές τραπεζών ή τρίτων προσώπων.

Νωρίτερα, δήλωσαν αποχή από την απολογία των εντολέων τους οι συνήγοροι του κ. Χρήστου Καραβέλα και Ηλία Γεωργίου, πρώην στελεχών της Siemens.

Αδυναμία παράστασης δήλωσε, επίσης, και ο συνήγορος του πρώην στελέχους του ΟΤΕ κ. Γιώργου Σκαρπέλη, ο οποίος, μάλιστα, κατέθεσε το πρωί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μήνυση σε βάρος του ανακριτή για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

Ο ανακριτής έδωσε, επίσης, προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στο πρώην στέλεχος της Siemens κ. Μανώλη Σταυριανού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου