ΤΟΠΙΚΑ

Σοβαρές καταγγελίες για το γάλα

σοβαρές-καταγγελίες-για-το-γάλα-851206

Κάθε γάλα στο ράφι του… μετά την αγορανομική διάταξη που εξέδωσε προ ημερών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διευκρινίζοντας τις υποχρεώσεις λιανοπωλητών για τον τρόπο τοποθέτησης των γαλακτοκομικών προϊόντων στα καταστήματά τους.
Νέα δεδομένα για την προστασία του καταναλωτή από πρακτικές παραπλάνησης αλλά και των κτηνοτρόφων από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού προκάλεσε η κινητικότητα της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Μαγνησίας, μετά από καταγγελίες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου και του Αγελαδοτροφικού Συλλόγου Βόλου ότι σε σούπερ μάρκετ πωλούνταν ανακατεμένα συσκευασίες φρέσκου γάλακτος με τα υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας.
Με την πρόσφατη αγορανομική διάταξη γίνεται για πρώτη φορά σαφές ότι πρέπει να τηρείται διαφορετική σήμανση και διαφορετική τοποθέτηση από τα υψηλής παστερίωσης με τα φρέσκα γάλατα, ενώ ένα επιπλέον θετικό αποτέλεσμα είναι ότι στο εξής υποχρεωτική κρίνεται η αναγραφή ενδείξεων επί της συσκευασίας των γαλακτοκομικών προϊόντων, που υποδηλώνουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.
Ανακοινώνοντας την εξέλιξη σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ιδίως στις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και σούπερ μάρκετ να τηρούν ευλαβικά την αγορανομική διάταξη, εφιστώντας την προσοχή τους για την αποφυγή πρακτικών παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.
Στις αρχές Φεβρουαρίου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου είχε καταγγείλει στη Διεύθυνση Εμπορίου πρακτική παραπληροφόρησης των καταναλωτών σε σούπερ μάρκετ σχετικά με την πώληση γάλακτος, πουλώντας στο ίδιο ράφι των ψυγείων τους δύο διαφορετικές κατηγορίες: των υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας (20-40 ημερών) και του ελληνικού φρέσκου γάλατος (5 ημερών).
Η ΕΑΣ Βόλου έθεσε σκόπιμη συγκάλυψη των διαφορετικά κατηγοριών και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η καταγγελία απέκτησε ονοματεπώνυμο μετά από αναφορά ένα μήνα αργότερα του Αγελαδοτροφικού Συλλόγου Βόλου. Ο Σύλλογος κατονόμασε ότι τη συγκεκριμένη πρακτική ακολουθεί η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ «Βερόπουλος», σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τους καταναλωτές ως προς την αγορά γάλακτος, τοποθετώντας τα στο ίδιο ράφι.
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εμπορίου προχώρησε σε έλεγχο για το βάσιμο ή μη της καταγγελίας
Στο υπουργείο Ανάπτυξης διαβιβάστηκε η έκθεση ελέγχου και μαζί το ερώτημα για το τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη σε μια περίοδο που οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιριστικές μονάδες των αγροτών αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού των μεγάλων εταιριών που εισάγουν γαλακτοκομικά προϊόντα μίλησε ο κ. Παπατόλιας.
Ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας σημείωσε ότι για τους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι πλέον θα αναγράφεται η προέλευση του γάλακτος. «Σε αυτά τα θέματα θα είμαστε αμείλικτοι, προστατεύοντας και τον καταναλωτή και τον κτηνοτρόφο που πλήττεται», δήλωσε ο ίδιος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου