ΤΟΠΙΚΑ

Εβρεξε μολότοφ και χημικά στο Σύνταγμα

εβρεξε-μολότοφ-και-χημικά-στο-σύνταγμ-851206

Σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου για το νόμο πλαίσιο.
Κύρια αιτία των επεισοδίων ήταν η σφοδρή σύγκρουση μεταξύ ομάδων κουκουλοφόρων και των αστυνομικών δυνάμεων γύρω από το Σύνταγμα.
Αποτελέσμα των συγκρούσεων ήταν να τραυματισθούν εξήντα φοιτητές, 15 εξ αυτών είναι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Με τα επεισόδια η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις ατόμων και τα προσήγαγε από διάφορα σημεία στην Aσφάλεια, ενώ αργά το βράδυ κατόπιν εντολής της κυβέρνησης μετέβησαν στην Γενική Ασφάλεια Αττικής εισαγγελείς, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού την κατάσταση και να εκτιμήσουν εάν συντρέχει λόγος για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των συλληφθέντων.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις έξη το απόγευμα, ενώ λίγο μετά τις 6.30 μμ σημειώθηκε δεύτερο σοβαρό επεισόδιο στη διασταύρωση Οθωνος και Αμαλίας. Ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ με πέτρες και κομμάτια μάρμαρο που έσπασαν από την πλατεία Συντάγματος. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και διέλυσαν ξανά την πορεία, ο κύριος όγκος της οποίας κατευθύνθηκε προς την οδό Ερμού, ενώ ένα “μπλοκ” υποχώρησε προς την οδό Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την Αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις τέσσερις το απόγευμα, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό φραγμό στα λουλουδάδικα της Βουλής, πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών με αποτέλεσμα η πορεία να κοπεί στα δύο. Ένα μέρος κατέβηκε την Πανεπιστημίου, κάνοντας “κλεφτοπόλεμο” με τις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες, “μολότοφ” και άλλα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικοί εξακολουθούσαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν.
Ταυτόχρονα, ομάδες νεαρών έκαψαν με βόμβες “μολότοφ” το αστυνομικό φυλάκιο στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ για αρκετή ώρα συνεχίστηκαν τα επεισόδια και σε εκείνο το σημείο.
Το “μπλοκ” που κατέβηκε την Πανεπιστημίου, μέσα στο οποίο ήταν και οι νεαροί που δημιούργησαν τα επεισόδια, αφού έφτασε στα Προπύλαια, γύρισε από την οδό Πεσματζόγλου στη Σταδίου για να ανέβει και πάλι στη Βουλή. Στο ύψος της οδού Χρήστου Λαδά, όμως, τα ΜΑΤ τους είχαν κόψει το δρόμο, γι αυτό δημιουργήθηκε πάλι ένταση, η οποία εκτονώθηκε λίγο αργότερα, χωρίς να γίνουν επεισόδια, αφού τους επετράπη να προχωρήσουν προς τη Βουλή.
Εκεί σημειώθηκαν νέα επεισόδια, που οδήγησαν σε μια ακόμα διάλυση της πορείας.
Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη, απομακρύνθηκαν και οι Εύζωνοι που ήταν αδύνατο να παραμείνουν λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τα χημικά και τον κίνδυνο από τις “μολότοφ” και τις πέτρες. Οι ομάδες της Αστυνομίας συνεχίζουν τις προσαγωγές υπόπτων .

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου