ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης

πρώτο-κρούσμα-της-νέας-γρίπης-851206

Ηταν θέμα χρόνου. Το πρώτο κρούσμα του ιού H1N1 (γρίπη των χοίρων) εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Η Ελλάδα προστέθηκε από χθες στη λίστα των χωρών με επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης. Πρόκειται για 19χρονο φοιτητή, που επέστρεψε πριν από δυο ημέρες από τις ΗΠΑ. Ο 19χρονος επέστρεψε στη χώρα μας ξημερώματα του Σαββάτου από τη Νέα Υόρκη, όπου έμεινε σε φοιτητική εστία.
Ο νεαρός μετέβη το πρωί της Δευτέρας στο Σισμανόγλειο, με ύποπτα συμπτώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το πρωί πήγε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (είναι ένα από τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τη νέα γρίπη στο λεκανοπέδιο) με πυρετό που έλεγχε με αντιπυρετικά και έντονο βήχα.

Οι γιατροί που τον εξέτασαν πήραν επίχρισμα από το ρινοφάρυγγά του για να το ελέγξουν, του χορήγησαν Tamiflu (είναι το ένα από τα αντιϊικά φάρμακα στα οποία είναι ευαίσθητος ο ιός Η1Ν1) και του συνέστησαν να επιστρέψει σπίτι του και να μείνει μέσα.

Χορήγησαν επίσης προληπτικά αντιϊική αγωγή στους οικείους του. Στις 4 το απόγευμα, η πρώτη εξέταση βγήκε θετική και ο 19χρονος εισήχθη εκ νέου στο Σισμανόγλειο, όπου νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Οι πρώτες εξετάσεις του επιχρίσματος είχαν βγει θετικές στο Σισμανόγλειο και δείγμα εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ για επαλήθευση – πράγμα που έγινε χθες το βράδυ, όπου ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της δεύτερης εξέτασης, που ήταν θετική.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τις εξελίξεις, ο νεαρός – που κατοικεί στο Αιγάλεω – μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ πίσω στο Σισμανόγλειο.
Το Σισμανόγλειο και το Σωτηρία αποτελούν τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τη νέα γρίπη και έχουν εξασφαλιστεί τέσσερις θάλαμοι αρνητικής πίεσης (η υποδομή τους είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέπεται η έξοδος του μολυσμένου αέρα στο περιβάλλον).
Σύμφωνα με προγενέστερες δηλώσεις του υπουργού, η χώρα μας έχει επαρκή αποθέματα σε αντιϊικά φάρμακα, ικανά να καλύψουν το 12% του πληθυσμού. Ωστόσο, προωθείται ήδη η αγορά και άλλων ποσοτήτων, ώστε το ποσοστό κάλυψης να φτάσει το 20%.
Οπως έγινε γνωστό, αναζητούνται οι συνεπιβάτες του νεαρού στην πτήση από Νέα Υόρκη, ενώ χορηγήθηκε προληπτική αγωγή στους οικείους του.

Ο κ. Αβραμόπουλος
Το ύποπτο κρούσμα, πριν δηλαδή επιβεβαιωθεί, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, από τη Γενεύη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν κανένας απολύτως φόβος για τη δημόσια υγεία.
«Ευρισκόμενος στη Γενεύη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενημερώθηκα πριν από λίγα λεπτά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ εξετάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επαληθευτεί με τον δεύτερο έλεγχο, ο εντοπισμός στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
» Εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.»
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και κανένας απολύτως φόβος υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών.
Τελικά το απόγευμα της Δευτέρας δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα και της δεύτερης εξέτασης, τα οποία επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της πρώτης εξέτασης.

Εκτακτη σύσκεψη

Ο υπουργός Υγείας, έπειτα από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα, έχοντας ήδη συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο στις 8 σήμερα το πρωί.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι η 41η χώρα του πλανήτη στην οποία ανιχνεύεται κρούσμα της νέας γρίπης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η νέα γρίπη έχει έως τώρα προσβάλλει 8.829 ανθρώπους και έχει κοστίσει τη ζωή σε 76.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου