ΤΟΠΙΚΑ

Γραφειοκρατία για τις εγγραφές στα ΚΔΑΠ – ΑμεΑ

γραφειοκρατία-για-τις-εγγραφές-στα-κδ-851206

Ανάστατοι είναι οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, καθώς για να εγγράψουν τα παιδιά τους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των Δήμων Βόλου και Ν. Ιωνίας χρειάζονται μια στοίβα από δικαιολογητικά, τα οποία έχουν καταθέσει μόλις πέρυσι στις ίδιες υπηρεσίες, ενώ διαπιστώνουν πως ο νόμος δημιουργεί προβλήματα, μιας και μόνο οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν απ’ αυτή τη δομή.

Περίπου 500 οικογένειες σε όλη τη Μαγνησία και σχεδόν 100 παιδιά με αναπηρίες, του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες Μαγνησίας, αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τη σκληρή εικόνα της κρατικής μηχανής, αφού για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, πρέπει να καταθέσουν μια πληθώρα δικαιολογητικών. Τα εν λόγω δικαιολογητικά όμως τα έχουν καταθέσει μόλις πέρυσι, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ζητούν πάλι τα ίδια, ταλαιπωρώντας έτσι τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά. Το παράδοξο της όλης υπόθεσης, που έχει εξοργίσει τους γονείς, είναι πως την αίτηση στις υπηρεσίες μπορούν να καταθέσουν μόνο οι μητέρες των παιδιών, με αποτέλεσμα όσοι πατεράδες έχουν την επιμέλεια των παιδιών ή είναι χήροι να αποκλείονται από τη διαδικασία και να αποκλείονται και τα παιδιά τους από την δημιουργική απασχόληση, η οποία αποτελεί καθημερινή διαφυγή για τα ίδια. Παράλληλα τα ΚΔΑΠ δεν δέχονται παιδιά από Ιδρύματα, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση. Επιπλέον, δεν έχουν όλες οι μητέρες το δικαίωμα να εγγράψουν τα παιδιά τους, καθώς ο νόμος ορίζει πως μπορούν να συμμετέχουν οι μισθωτές, εξαιρουμένων των απασχολούμενων ως μονίμων ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, οι αυτοαπασχολούμενες, οι αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, εκείνες που συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης, οι άνεργες που διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ τουλάχιστον ένα μήνα και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, και όσες λαμβάνουν ή έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ τους τελευταίους 24 μήνες.
Έτσι, με βάση τα παραπάνω δημιουργούνται κι άλλες εξαιρέσεις, μιας και αρκετές γυναίκες δεν έχουν και ούτε επιθυμούν να βγάλουν κάρτα ανεργίας, έχουν όμως αφιερώσει τη ζωή τους στα παιδιά τους
Η κατάθεση των αιτήσεων για τη συμμετοχή των παιδιών με αναπηρίες στα ΚΔΑΠ ξεκινά στις 26 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου, ενώ μέχρι τότε, οι γονείς ζητούν να υπάρξουν διευκρινήσεις και να μπορούν χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς γραφειοκρατία να εγγράψουν τα παιδιά τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου