ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλαδική απεργία για τα ταμεία

πανελλαδική-απεργία-για-τα-ταμεία-851206

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στο Δημόσιο αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, στις 28 Μαρτίου, με τη συμπαράσταση της ΓΣΕΕ.
Για την εξέλιξη της υπόθεσης του ΤΕΑΔΥ και της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, η ΑΔΕΔΥ θα τοποθετήσει τις επόμενες ημέρες ειδικό σύμβουλο, ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια, ενώ ζητά την άμεση διαλεύκανση του θέματος, την αποπομπή του προέδρου του Ταμείου και τη διαμόρφωση σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.
Την ολόπλευρη συμπαράσταση της ΓΣΕΕ στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα και στην πανελλαδική απεργία, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 28 Μάρτη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γιάννης Παναγόπουλος.
Για την υπόθεση του ΤΕΑΔΥ ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι «η πολιτική ηγεσία του τόπου μας δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα της ορθής διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Το ΤΕΑΔΥ είναι μόνο η αιχμή του δόρατος, το πρόβλημα είναι η συνολικότερη διαχείριση των αποθεματικών των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων. Εάν εξαιρέσουμε, τα αποθεματικά που καλώς διαχειρίζονται η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ , η ΕΔΕΚΤ στη περίπτωση του ΟΤΕ, με εξαιρετικά αποτελέσματα».
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μιλάμε για αποθεματικά της τάξης των 29 δισ. ευρώ περίπου. Πρέπει να σεβόμαστε απολύτως και το τελευταίο ευρώ του ασφαλισμένου. Μόνο έτσι θα στηρίξουμε τα δημόσια ταμεία ασφάλισης και συνολικότερα το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης.
»Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε σκάνδαλα του τύπου Ακρόπολις Χρηματιστηριακή σε βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς, δεν θα δεχτούμε τα αποθεματικά των 80 Ταμείων, να αποτελούν τζόγο για τις αγορές υψηλού ρίσκου, που επιθυμούν να παίζουν κυβερνητικοί πολιτευτές και παράγοντες οργανισμών» επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος.
Η ΓΣΕΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, να σταματήσει άμεσα κάθε χρηματιστηριακή επένδυση μέχρι να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση του ΤΕΑΔΥ, να μην γίνει καμία επένδυση σε αγορές υψηλού ρίσκου και να γίνει πλήρης και ενδελεχής έλεγχος σε βάθος σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία: δημόσια, κοινωνικά και ενιαία ταμεία ασφάλισης.Τέλος, χρειάζεται όλοι να προασπίσουμε απόλυτα τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, προς όφελος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελλοντικών γενεών» επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος.
ΑΔΕΔΥ
Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος, αναφερόμενος στο θέμα του ΤΕΑΔΥ, χαρακτήρισε «τουλάχιστον πολιτικά ανορθόδοξο» το γεγονός ότι επτά ημέρες μετά την έναρξη της κρίσης στο ΤΕΑΔΥ, δεν έχει υποβάλει ο πρόεδρος του Ταμείου την παραιτησή του ή αυτό δεν του έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση.
Η ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι για την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής θα τοποθετήσει μέσα στις επόμενες ημέρες ειδικό σύμβουλο, ώστε να αναδειχθεί η ουσιαστική πληροφόρηση και η αλήθεια.
Ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης του ΤΕΑΔΥ και της «Ακρόπολις» Χρηματιστηριακής, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για «προσπάθεια διάχυσης και μετατόπισης των ευθυνών», υπογραμμίζοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου απεδέχθη μεν εισήγηση των υπηρεσιών για αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου με την αγορά ομολόγων που διαπραγματεύονταν σε τιμές κάτω του αρτίου, η αγορά όμως πραγματοποιήθηκε με τιμή μονάδας 106,75, δηλαδή πάνω του αρτίου, με οφθαλμοφανή παραβίαση της απόφασης του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει, κατά την ΑΔΕΔΥ, «το ατελές θεσμικό πλαίσιο στη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, αλλά και την ανάδυση ενός περιβάλλοντος χρηματιστηριακού τζόγου, που προσομοιάζει σε κεφαλοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα και αποδεικνύει ότι πλάγια και υπόγεια πολιορκείται το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου