ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνονται τα κρούσματα

αυξάνονται-τα-κρούσματα-851206

Παρά τους αριθμούς των ασθενών που αυξάνονται, υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία της νέας γρίπης ίσως δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο πιστεύονταν αρχικά. Σε κάθε περίπτωση, ΠΟΥ και πληγείσες χώρες παραμένουν σε επαγρύπνηση.
Στην Κίνα τα μέτρα είναι ακόμη πολύ αυστηρά, αν και στη χώρα τα κρούσματα είναι ελάχιστα. Στα ξενοδοχεία εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα σε περίπτωση που παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα ή έρθουν σε επαφή με πρόσωπα που ταξίδεψαν σε περιοχές όπου ο ιός έχει μεγάλη διάδοση.
Αντιθέτως, στο Μεξικό πολλά από τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού έχουν αρθεί. Οι Αρχές προσπαθούν πλέον να καθησυχάσουν τους ταξιδιώτες και να ενισχύσουν την τουριστική βιομηχανία.
Όπως υπογραμμίζουν, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους τουρίστες και προσθέτουν ότι μόνο το 2,5% των ασθενών έχουν χάσει τη ζωή τους, μία ένδειξη ότι ο ιός ίσως δεν είναι όσο επικίνδυνος πιστεύονταν.
Κρούσμα παρουσιάστηκε και στο Βέλγιο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί αμετάβλητο το επίπεδο συναγερμού στο 5, ένα επίπεδο κάτω από το 6 που σημαίνει πανδημία, δηλαδή ευρύτατη γεωγραφική εξάπλωση.
Καθώς δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματικό εμβόλιο για τη νέα γρίπη, αξιωματούχοι του ΠΟΥ αναφέρουν ότι αντιγριπικά πρέπει να λαμβάνουν άνθρωποι με μειωμένες αντιστάσεις σε ασθένειες, μεταξύ τους και οι έγκυες.
Το Μεξικό ήδη χορηγεί αντιγριπικά σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς αλλά και σε παιδιά που ίσως παρουσιάσουν συμπτώματα, καθώς τα σχολεία άνοιξαν και πάλι.
Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 3.352 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Οι θάνατοι στη χώρα είναι τρεις, ενώ, όπως διαβεβαιώνει το CDC, οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.
Συνολικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κρούσματα της νέας γρίπης έχουν αναφερθεί σε 34 χώρες και συνολικά ξεπερνούν τα 5.700. Οι θάνατοι από τη νέα γρίπη είναι 61, από τους οποίους 56 καταγράφηκαν στο Μεξικό, τρεις στις ΗΠΑ και από ένας στο Καναδά και τη Κόστα Ρίκα.
Τα κρούσματα εμφανίζονται, εκτός από το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, κυρίως στην Ευρώπη και σε μικρότερους αριθμούς στην Ασία. Ενδεικτικά, την Τετάρτη, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο. Η Νότια Κορέα, η Κίνα, το Χονγκ Κόνγκ και η Ιαπωνία αναφέρουν από 1-4 κρούσματα η κάθε μία.
Περιορισμένος παραμένει για την ώρα ο αριθμός των ασθενών στη Νότια Αμερική, αλλά η ευρύτερη περιοχή παρακολουθείται με ενδιαφέρον και προσοχή από την επιστημονική κοινότητα. Καθώς βρίσκεται ήδη στη χειμερινή περίοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο ο ιός της νέας γρίπης να αναμειχθεί με την εποχική γρίπη και να προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου