ΤΟΠΙΚΑ

Μίζες με τη βούλα του Δημοσίου!

μίζες-με-τη-βούλα-του-δημοσίου-851206

Νέα απρόβλεπτη τροπή παίρνει η ανάκριση για το πολύκροτο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, μετά την χθεσινή αποκάλυψη ότι το ελληνικό δημόσιο ομολογεί στη δήλωση παράσταση πολιτικής αγωγής (που κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη) ότι τα δυο μεγάλα κόμματα «λαδώνονταν» από το παραλογιστήριο του γερμανικού κολοσσού!
Και ενώ το ελληνικό δημόσιο παραδέχεται ανοιχτά ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έπαιρναν μίζες από τη Siemens o ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση κ. Νίκος Ζαγοριανός, αντί να διαβιβάσει -βάση της παραδοχής αυτής -τη δικογραφία Βουλή για τα περαιτέρω, όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά κράτησε και το σχετικό έγγραφο στα συρτάρια του από τις 9 Απριλίου χωρίς να ενημερώσει σχετικά ούτε την πλευρά των κατηγορουμένων, οι οποίοι ετοιμάζονταν να απολογηθούν (στις 20 Μαΐου) χωρίς να ξέρουν ποιον έχουν απέναντί τους.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πλήθος ερωτημάτων για τη στάση του ανακριτή ο οποίος όχι μόνο δεν ενημέρωσε ως όφειλε την πλευρά των κατηγορούμενων για τη δήλωση παράσταση πολιτικής αγωγής του ελληνικού δημοσίου και του ΟΤΕ αλλά δεν διαβίβασε και την σχετική δικογραφία στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή δημοσιοποιείται λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο της Βουλής, που οδήγησε σε οριστική παραγραφή των πιθανών ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και για το σκάνδαλο.
Για τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, η δήλωση του Δημοσίου έπρεπε να σηματοδοτήσει τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.
Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι μόλις χθες πληροφορήθηκαν ότι το Δημόσιο θα είναι αντίδικός τους, αφήνοντας αιχμές -εμμέσως πλην σαφώς- σε βάρος του ανακριτή, ότι δεν τους χορηγεί βασικά έγγραφα της δικογραφίας.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη στάση του ανακριτή στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, υποστηρίζοντας ότι η απόκρυψη κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των εμπλεκομένων, ιδίως εν όψει των κρίσιμων απολογιών τους στις 20 Μαΐου, με ορατό το ενδεχόμενο της προφυλάκισης.
Τι αναφέρει
Ειδικότερα, το ελληνικό δημόσιο με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αριθμός πρακτικού 1243) παραδέχεται ότι: «Η εν θέματι ποινική δίωξη αφορά στην επί σειρά ετών διάθεση εκ μέρους οργάνων, υπαλλήλων, στελεχών κλπ των εταιρειών Siemens A.G και Siemens Hellas S.A, και μέσω μαύρων ταμείων και υπεράκτιων εταιρειών, χρηματικών ποσών σε υπαλλήλους και εν γένει αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων του ελληνικού κράτους, καθώς και σε πολιτικούς των δύο μεγαλυτέρων ελληνικών πολιτικών κομμάτων, προκειμένου οι εν λόγω εταιρείες να εξασφαλίσουν την έναντί τους ευνοϊκή διάθεση των πολιτικών και την προνομιακή μεταχείρισή τους σε σχέση με την ανάληψη έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (και ιδίως -αν και όχι μόνο- σε σχέση με το σύστημα ασφαλείας C4I) και την εξέλιξη των σχετικών συμβάσεων που αφορούσαν σε δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες».
Πολιτική αγωγή
ο Βουρλούμης!
Εντύπωση όμως προκαλεί και το γεγονός ότι παράσταση πολιτικής αγωγής έχει δηλώσει από τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Π. Βουρλούμης ως νόμιμος εκπρόσωπος του ΟΤΕ. Με άλλα λόγια ο κ. Βουρλούμης υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου τη στιγμή που ο ίδιος είναι υπόλογος για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του ΟΤΕ για την υπόθεση εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από την Cosmote!

Διαψεύδει
Από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε σχέση με την δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής για την υπόθεση Siemens, ανακοινώνεται ότι:
Η παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου έγινε προς υπεράσπιση των συμφερόντων του και απλώς περιγράφει την δίκη, στην οποία αυτό παρίσταται .
Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία του δικογράφου, ιδίως δε εκείνη που αναφέρεται σε δήθεν αποδοχή κατηγοριών, είναι παντελώς ανυπόστατη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου