ΤΟΠΙΚΑ

Προσλήψεις από το παράθυρο!

προσλήψεις-από-το-παράθυρο-851206

Στο ίδιο υψηλό επίπεδο με τις προηγούμενες χρονιές κινήθηκε ο περσινός αριθμός των υποψήφιων για μια θέση στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ ή των φορέων που ελέγχονται από το Συμβούλιο. Ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση του Προέδρου του ΑΣΕΠ, Γιώργου Βέη, συνεχίστηκε και κατά το 2008, και μάλιστα «σε σημείο κατάχρησης» όπως αναφέρει, η σύναψη συμβάσεων έργου από δημόσιους φορείς χωρίς τον έλεγχο του Συμβουλίου, που υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία αλλά και η κάλυψη θέσεων στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ που υποβλήθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Γιώργου Βέη.
Όπως προκύπτει επίσης από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΑΣΕΠ για το 2008:
Ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχαν τόσο στις διαδικασίες επιλογής που διεξήγαγε το ίδιο το Συμβούλιο όσο και στις αντίστοιχες που διεξήχθησαν από φορείς υπό τον έλεγχο του, κυμάνθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα με τα προηγούμενα έτη.
Σημαντική μείωση (-33%) σημειώθηκε στον αριθμό των ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τους υποψηφίους ενώ συνέχισε να διευρύνεται η απόσταση μεταξύ του ποσοστού των ενστάσεων που γίνονται δεκτές για τις διαδικασίες που διεξάγονται από τον ΑΣΕΠ και τους φορείς, 9,1% επί συνόλου εξεταζόμενων ενστάσεων και 27,3% αντίστοιχα (για τους φορείς).
Σημαντική αύξηση (26%) σε σχέση με το 2007 σημειώθηκε και πέρσι στον αριθμό αναπληρώσεων που πραγματοποιήθηκαν. Το ποσοστό αναπληρούμενων προς καλυπτόμενων θέσεων διαμορφώθηκε πέρσι στο 26,7% από το 21,8% το 2007. Βέβαια και εδώ οι διαδικασίες που διεξάγονται από τους φορείς «σκοράρουν» χαμηλότερα καθώς το αντίστοιχο ποσοστό (αναπληρώσεις/καλύψεις) διαμορφώθηκε το 2008 στο 48,8% έναντι 17,7% που ισχύει για τις διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Σχεδόν τριπλάσια διαφορά.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ στην έκθεση, Γιώργος Βέης, τα παραπάνω ενισχύουν την πάγια θέση της ανεξάρτητης αρχής για πλήρη υπαγωγή όλων των διαδικασιών πρόσληψης των φορέων. Κι αυτό διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσω ΑΣΕΠ οι διαδικασίες είναι πολύ πιο αξιόπιστες και ταχύτερες από αυτές μέσω δημόσιων φορέων που απλά ελέγχονται από το Συμβούλιο.

Η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ εξακολουθεί επίσης να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με την δημοσίευση νόμων (όπως π.χ. ο 3731/2008) που αφορούν την λειτουργία του Συμβουλίου, χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση του. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων καθυστερήσεων στη λειτουργία του ΑΣΕΠ.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην ουσιαστικά καταχρηστική από την πλευρά των δημόσιων φορέων, συνέχιση της σύναψης συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, παρακάμπτοντας τους ελέγχους του ΑΣΕΠ. Τακτική που συνεχίζεται και για την κάλυψη θέσεων στον δημόσιο τομέα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου