ΤΟΠΙΚΑ

Οργισμένη παρέμβαση Στεφανόπουλου

οργισμένη-παρέμβαση-στεφανόπουλου-851206

Με σκληρή γλώσσα παρενέβη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος για να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στην πολιτική ζωή του τόπου. Μίλησε για Δημοκρατία που «κακοποιείται», για έλλειψη ηθικών αξιών και ατιμωρησία των πολιτικών, ενώ απέδωσε τη γέννηση των σκανδάλων στον κομματισμό.
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Βusiness Week 2009» που οργάνωσε, τη Δευτέρα, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα, ενώ πρότεινε και μείωση του αριθμού των βουλευτών.
«Η Δημοκρατία είναι ένα πάρα ευαίσθητο πολίτευμα που υπόκειται σε μύριες όσες προσβολές από τους ίδιους τους μετέχοντες στο πολίτευμα αυτό, που το υπηρετούν τάχα. Η δική μας Δημοκρατία έχει υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό τον καιρό κακοποιείται από την πολιτική κατάσταση» είπε, αποδίδοντας την κρίση του πολιτικού συστήματος στην «έλλειψη ηθικών αξιών».
«Η σημερινή κρίση οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην έλλειψη ηθικών αρχών. Πιστεύω ότι το ηθικό αυτό πολίτευμα χρειάζεται προσοχή, και αυτή συνίσταται στην επίδειξη εκ μέρους όλων των μετεχόντων στο πολίτευμα ηθικών αρχών (…) μπορώ να τις μνημονεύσω κάλλιστα, είναι η εργατικότητα, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου, η συνείδηση καθήκοντος και ευθύνης. Αυτά έχουν εκλείψει από τον τόπο μας και δεν υπάρχουν πια» είπε.
Στην ομιλία του, ο κ. Στεφανόπουλος εστίασε στον κομματισμό ως αίτιο της σημερινής κατάστασης, λέγοντας πως «τα αποτελέσματα αυτής της παρακμής τα οποία τα ζούμε κάθε μέρα είναι αυτά τα οποία έχουν οδηγήσει τον τόπο μας στην κατάσταση τη σημερινή και θα έλεγα ότι είναι πρώτον, ο κομματισμός, και τις συνέπειες του κομματισμού θα τις περιέγραφα ως αναξιοκρατία και ως διαφθορά».
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε σκληρή κριτική στα πολιτικά κόμματα, σημειώνοντας ότι «δεν σκέφτονται τόσο το καλό του τόπου όσο το καλό του κόμματος το οποίο διοικούν», ενώ μίλησε και για ατιμωρησία των πολιτικών, που οφείλεται στον κομματισμό.
«Ο κομματισμός εκδηλώνεται με χίλιους δυο τρόπους, και ένας από αυτούς είναι η έλλειψη τιμωρίας. Ποιος θα τιμωρήσει κάποιο κομματικό στέλεχος; Αποκλείεται να το κάνει, γι αυτό πάρα πολλοί μένουν ατιμώρητοι, ακόμα και οι πολιτικοί μας μένουν ατιμώρητοι κάτω από το γνωστό άρθρο του Συντάγματος το οποίο δεν επιτρέπει ή επιτρέπει ορισμένες βαρύτατες προϋποθέσεις για τη δίωξη του πολιτικού» τόνισε.
Στον κομματισμό και την αναξιοκρατία απέδωσε και τη γέννηση των σκανδάλων. «Ο κομματισμός συνεπάγεται την επιλογή προσώπων μη καταλλήλων για τις θέσεις για τις οποίες προορίζονται, δηλαδή αναξιοκρατική επιλογή, που έχει ως αποτέλεσμα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ηθικές βάσεις και καταλήγουν σε σκάνδαλα, σε διαφθορά, που είναι το βασικό μειονέκτημα του σημερινού μας πολιτικού βίου».
Ο κ. Στεφανόπουλος μίλησε ακόμα και για τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος, ακόμα και μέσω διορισμών, και έκανε ειδική αναφορά στις προσλήψεις αγροφυλάκων «την ώρα που έχουμε κενά στα νοσοκομεία». Πρότεινε, δε, μείωση του αριθμού των βουλευτών στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών.
«Είναι ανάγκη να μειωθούν διότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μας χρειάζονται και το λέγω εγώ που υπήρξα βουλευτής και έχω μεγάλο σεβασμό προς τους συναδέλφους μου τους παλιούς» επισήμανε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο πανεπιστημιακό άσυλο, τασσόμενος υπέρ της διατήρησής του, αλλά σημειώνοντας ότι υπάρχει κακώς εννοούμενη ερμηνεία του.
Για την παρέμβαση Στεφανόπουλου ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ο οποίος είπε ότι παγίως δεν σχολιάζει τις τοποθετήσεις φορέων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου