ΤΟΠΙΚΑ

Στις κάλπες οι φοιτητές

στις-κάλπες-οι-φοιτητές-851206

Χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις και μέσα σε ήπιο κλίμα ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία των φοιτητικών παρατάξεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δίνοντας έτσι σήμερα τη σκυτάλη στους φοιτητές, για να αποφασίσουν το μέλλον της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι οι φοιτητές παίρνουν το λόγο στα χέρια τους, ενώ όλες οι παρατάξεις απευθύνουν κάλεσμα στήριξης των σημερινών φοιτητικών εκλογών.

Την ψήφο τους στις κάλπες θα ρίξουν σήμερα οι φοιτητές όλης της χώρας και κατ’ επέκταση και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στις φοιτητικές εκλογές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι πιο ήπιες των τελευταίων ετών. Μέχρι και χθες το κλίμα ήταν ήρεμο στο Ίδρυμα και δεν θύμιζε σε τίποτα προεκλογική περίοδο. Ωστόσο το άγχος σύμφωνα με μέλη των παρατάξεων υπάρχει όπως σε κάθε αναμέτρηση, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα το δείξει η κάλπη.
Φέτος τέσσερις κάλπες θα στηθούν στο Πεδίον του Άρεως για τις Πολυτεχνικές Σχολές, ενώ οι φοιτητές των υπολοίπων Τμημάτων του Βόλου θα πρέπει να προσέλθουν στο κτίριο Παπαστράτος. Μαζί τους θα πρέπει να έχουν ταυτότητα ή δίπλωμα και το φοιτητικό τους πάσο, ενώ οι κάλπες θα ανοίξουν μετά τις 7 το πρωί και η διαδικασία θα διαρκέσει 12 ώρες.
Όλες οι παρατάξεις απευθύνουν κάλεσμα προς τους φοιτητές να ψηφίσουν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Όπως σχολίασε ο Δημήτρης Λαΐτσος, μέλος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου, το άγχος για το αποτέλεσμα υπάρχει όπως και αισιοδοξία για τη συμμετοχή των φοιτητών. «Και φέτος συμμετέχουμε σε όλα τα τμήματα κι ελπίζουμε ότι πάλι θα έχουμε την πρωτιά στην πόλη», σημείωσε ο Δημήτρης Λαΐτσος.
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σύμφωνα με τον Θρασύβουλο Δαλιάνη θα εκπροσωπηθεί σε έντεκα από τα δώδεκα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύουν στο Βόλο. Ο ίδιος μιλώντας για το κλίμα των ημερών σημείωσε πως «είναι πιο υποτονικό σε σχέση με άλλες χρονιές, παρόλα αυτά προσδοκούμε ότι η προσέλευση στις κάλπες θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».
Σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα «κατέβει» η Πανσπουδαστική, σύμφωνα με τον Γιάννη Παπαρίζο, μέλος της φοιτητικής παράταξης. «Καλούμε όλους να συμμετέχουν στις εκλογές και να αξιοποιήσουν με τη ψήφο τους την ημέρα των φοιτητικών εκλογών. Είναι δύναμη γι’ αυτούς να συμμετέχουν μαζικά και να υπερψηφίσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής», δήλωσε ο Γιάννης Παπαρίζος.
Παράλληλα η ΕΑΑΚ θα έχει ψηφοδέλτια, σύμφωνα με το μέλος Βαγγελίτσα Ντινοπούλου στην Αρχιτεκτονική, στη Χωροταξία, στο ΙΑΚΑ, στα Δίκτυα, στο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Μηχανολόγους Μηχανικούς. Το μήνυμα που περνά η ΕΑΑΚ στους φοιτητές είναι σύμφωνα με την Βαγγελίτσα Ντινοπούλου «να αποτυπωθεί η αγωνιστικότητα που δείξαμε το προηγούμενο διάστημα, να αλλάξουν οι συσχετισμοί στις σχολές και να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μας».
Τέλος, σε εννέα Τμήματα θα έχει παρουσία η Αριστερή Ενότητα. Αυτά είναι οι πέντε Πολυτεχνικές Σχολές, το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Ειδικής Αγωγής, το Οικονομικό και το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Σύμφωνα με τον Κώστα Ελεμένογλου, μέλος της ΑΡΕΝ, το κλίμα ήταν πιο ήρεμο απ’ ό,τι στις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, ίσως γιατί οι εκλογές δεν έγιναν την 1η Απριλίου, όπως είχαν αρχικά σχεδιαστεί.

Δήλωση του υπουργού Παιδείας
Με αφορμή τις σημερινές φοιτητικές εκλογές ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση «Οι φετινές φοιτητικές εκλογές βρίσκουν το Πανεπιστήμιο σε μια κρίσιμη, όσο και μεταβατική φάση. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι μπροστά. Οι στόχοι μας για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι γνωστοί, σαφείς και φιλόδοξοι: Αποφασιστική άνοδος της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της χώρας σε ένα πλαίσιο κατοχυρωμένης αυτονομίας και άνθησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας για όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ο ρόλος των φοιτητών και σπουδαστών στην προσπάθεια αυτή είναι αυτονόητα καθοριστικός. Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές συνιστούν τη δημοκρατική βάση νομιμοποίησης ενός δυναμικού φοιτητικού κινήματος, το οποίο οφείλει να θέτει και να υπηρετεί ποιοτικούς, σπουδαστικούς στόχους προς όφελος της νέας γενιάς και της ελληνικής κοινωνίας. Είμαι βέβαιος πως οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές θα αποτελέσουν μια μεγάλη δημοκρατική γιορτή για το Πανεπιστήμιο και τα αποτελέσματά τους θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της ενιαίας θεσμικής εκπροσώπησης των φοιτητών με πλουραλισμό, δημοκρατικές αξίες, προωθητικούς στόχους και οράματα. Από την θέση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θέλω να ευχηθώ σε όλες τις φοιτητικές παρατάξεις που λαμβάνουν μέρος καλή επιτυχία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου