ΤΟΠΙΚΑ

Καθαρές οι παραλίες του Παγασητικού

καθαρές-οι-παραλίες-του-παγασητικού-851206

Αφοβα μπορούν οι Βολιώτες να κολυμπήσουν στις ακτές του Παγασητικού. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι πρώτες μετρήσεις που διενήργησε για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ ο υπεύθυνος του ομώνυμου χημικού εργαστηρίου Αλέκος Γούναρης.
Αν και η επίσημη κολυμβητική περίοδος ξεκινάει από το δεύτερο 15ημερο του Μαΐου, όπου και είναι η χρονική περίοδος που διενεργούνται και οι μετρήσεις για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα πρώτα δείγματα από τις ακτές του Παγασητικού δείχνουν πως τα νερά είναι «πεντακάθαρα».
Συγκεκριμένα ο κ. Γούναρης διενήργησε τις πρώτες μετρήσεις για τη ΔΕΥΑΜΒ και, αν και τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, ο ίδιος επισημαίνει πως «τα νερά είναι πολύ καθαρά. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε καμία παραλία και ο κόσμος μπορεί να κάνει μπάνιο άφοβα».
Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί δείγματα από επτά παραλίες και συγκεκριμένα από Πλάκες, Άναυρο, Πευκάκια, Πλαζ ΕΟΤ, Αλυκές, Ακτή Αμφανών και Ακτή Αμαρυλλίδος στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.
Όπως επισήμανε ο κ. Γούναρης, «όλες οι παραλίες από τις οποίες πήραμε δείγματα αξίζουν να πάρουν γαλάζια σημαία. Όμως δεν πρέπει ο κόσμος να το συγχέει. Μια παραλία που δεν έχει τη σημαία δεν σημαίνει ότι δεν είναι καθαρή, καθώς για να αποσπάσει μια ακτή τη γαλάζια σημαία πρέπει να πληροί και μια σειρά άλλες προϋποθέσεις πέρα από την καθαρότητα των νερών της».
Συγκεκριμένα τα κριτήρια για την απονομή «Γαλάζιας Σημαίας» είναι εκτός από την καθαριότητα θάλασσας και ακτής η οργάνωση της ακτής και η ασφάλεια επισκεπτών μέσω της συνεχής πληροφόρησης του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, της άμεσης ενημέρωσης αν τα νερά έχουν καταστεί ανασφαλή για τους λουόμενους, αλλά και της ύπαρξης σχεδίων για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης με άμεση ενημέρωση του κοινού κ.α.
Τέλος απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προστασία της φύσης και η περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσω έντυπων πληροφοριών και αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, αλλά και υλοποίηση δραστηριοτήτων που να προβάλλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου