ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε προτάσεις ανάπτυξης

πέντε-προτάσεις-ανάπτυξης-851206

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κρίση και το κλείσιμο της Βουλής εξαπέλυσε από τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Είπε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος και λειτουργούν διαλυτικά. Παρουσίασε πέντε προτεραιότητες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα πορεύεται ακυβέρνητη, καθώς η κυβέρνηση έχει ακινητοποιηθεί και βρίσκεται σε σύγχυση, ενώ η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο περιθωριοποίησης και ένταξης σε μια ιδιότυπη δεύτερη ταχύτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο της Βουλής υπογράμμισε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος, λειτουργούν διαλυτικά, οδηγούν σε παραγραφή υποθέσεων που βρίσκονται υπό διερεύνηση και δημιουργούν την εντύπωση ότι οι έχοντες εξουσία έχουν απόλυτη ασυλία για οποιαδήποτε ασυδοσία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε πελατειακή διαχείριση του εθνικού πλούτου και εκτεταμένη διαφθορά, ενώ μίλησε για συνολική και όχι μόνο οικονομική κρίση. Υπάρχει, πρόσθεσε, αίσθηση ανομίας και ατιμωρησίας, δεν υπάρχουν κανόνες, υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού, του καπάτσου, του κομματικού παράγοντα.
Δεσμεύτηκε για άμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, μίλησε για διακριτούς ρόλους με τον επιχειρηματικό κόσμο και τα media και εξήγγειλε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με κατάργηση του ΕΤΑΚ και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα και χαμηλότερους συντελεστές για τα κέρδη που επανεπενδύονται.
Ακόμη, ανέφερε πως «δεν θα πάμε σε απογραφή, αλλά θα πρέπει να αποτυπώσουμε πού βρισκόμαστε».
Οι προτεραιότητες που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου αφορούν:
α. Ευνομούμενο κράτος με διαφάνεια, ευθύνη και αποτελεσματικότητα, που θα λειτουργεί με αξιοκρατία και χωρίς σπατάλες. Κράτος επιτελικό και ισχυρό που θα θέτει κανόνες, θα ελέγχει και θα σχεδιάζει σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας.
β. Νέα δυναμική ανταγωνιστική οικονομία με αιχμή την «πράσινη ανάπτυξη», η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πλούτο για τη χώρα.
γ. Σύγχρονο, αποτελεσματικό σύστημα δημόσιας δωρεάν παιδείας.
δ. Σύγχρονο κοινωνικό κράτος που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους.
ε. Συμμετοχή, διεκδίκηση, διαπραγμάτευση για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων με σαφή και σταθερή εθνική στρατηγική.
* Για όξυνση και πόλωση του πολιτικού σκηνικού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποίησε στο ΑΠΘ η ΠΑΣΠ, ενόψει των φοιτητικών εκλογών.
«Ο κ. Καραμανλής ένα πράγμα έχει στο μυαλό του. Να οξύνει την πόλωση εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ» είπε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της διακοπής των εργασιών της Βουλής, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να εξουδετερώσει τον ελεγκτικό ρόλο της Βουλής, προκειμένου «να μείνουν στο σκοτάδι τα σκάνδαλα της κυβέρνησής του».
Σε ερώτηση αν η παραίτηση του κ. Βερελή ήταν πράξη πολιτικής ευθύνης, ο κ. Ραγκούσης σχολίασε ότι «είναι μια ενέργεια πολύ σεβαστή από όλους».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βιώσιμο σχέδιο και κανόνες στην καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη που επιζητούν όλοι, ΣΕΒ, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, έχουν μια προϋπόθεση: Την υποταγή των εργαζομένων και τη διαρκή συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων».

«Όσο και αν προσπαθήσαμε δεν διαπιστώσαμε ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην ομιλία του κ. Παπανδρέου από τις τοποθετήσεις του κ. Καραμανλή. Τους ενώνει η εξυπηρέτηση του ίδιου οικονομικού μοντέλου και η σχέση τους με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Τους χωρίζουν τα πόστα της εξουσίας», τόνισε με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του τόνισε: «Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει, ότι θα νοικοκυρέψει τα οικονομικά και τις δαπάνες του κράτους. Ωστόσο ο πρότερος βίος του ΠΑΣΟΚ όσο και η στάση του στη σκανδαλολογία που προτάσσει ο ίδιος και το κόμμα του επιβεβαιώνουν τα περί του αντιθέτου. Στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχουν κοντή μνήμη ή να θέλουν να ξεχάσουν άλλα ο λαός δεν ξεχνά».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου