ΤΟΠΙΚΑ

Εικόνα δημοσιονομικής κατάρρευσης

εικόνα-δημοσιονομικής-κατάρρευσης-851206

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α τρίμηνο δείχνουν εικόνα πρωτοφανούς δημοσιονομικής κατάρρευσης, που ξεπερνά και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, λέει η Αντιπολίτευση και προσθέτει ότι τώρα εξηγείται γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε να τα ανακοινώσει.
Μιλά για παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, την οποία οι πολίτες θα πληρώσουν με νέα σκληρά μέτρα.
Την επιλογή από την κυβέρνηση «του δρόμου της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας» θα την πληρώσουν πολύ ακριβά οι πολίτες με νέα αντικοινωνική επιδρομή, λένε χαρακτηριστικά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε: «Μετά την πάροδο τριών μηνών απόλυτης σιωπής, η πολιτική υπευθυνότητας και σοβαρότητας της κυβέρνησης Καραμανλή αρχίζει πλέον να αποκαλύπτεται. Τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2009 είναι ατράνταχτα και αδιαμφισβήτητα:
• οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 25% έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου στο πρόγραμμα σταθερότητας 9,8%! Η κυβέρνηση μπορεί να νιώθει ικανοποιημένη ότι πράγματι βάζει μαχαίρι στις σπατάλες του δημοσίου.
• τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό μεταβολής, -0,2%, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου στο πρόγραμμα σταθερότητας 14,8%! Η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να νιώθει ικανοποιημένη τόσο για τα μέτρα τόνωσης της αγοράς, όσο και για την «αποφασιστικότητά της να πατάξει την φοροδιαφυγή».
«Οι μόνοι που τρομοκρατούνται από το μέγεθος της κρίσης και το ύψος του λογαριασμού που πρόκειται να πληρώσουν με νέα σκληρά μέτρα, είναι οι πολίτες. Η επίκληση από την κυβέρνηση της υπευθυνότητας αποτελεί πλέον το νέο άλλοθι για τη διαχρονική αποτυχία της πολιτικής της» τόνισε η κυρία Κατσέλη.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε: «η καθυστερημένη ανακοίνωση των στοιχείων της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2009 είναι απολύτως δικαιολογημένη, αφού τα σχετικά στοιχεία δείχνουν μια εικόνα πρωτοφανούς δημοσιονομικής κατάρρευσης, πολύ χειρότερη και από τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις».

«Ζούμε την πλήρη και παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η λυπητερή για αυτήν την αποτυχία θα έρθει μετά τις ευρωεκλογές με μια άνευ προηγουμένου αντικοινωνική επιδρομή» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου