ΤΟΠΙΚΑ

«Είναι καιρός η Εκκλησία να τολμήσει»

είναι-καιρός-η-εκκλησία-να-τολμήσει-851206

Την πεποίθηση ότι “πρέπει να τολμήσει η Εκκλησία και να αγκαλιάσει τους πνευματικούς ανθρώπους” διατύπωσε χθες από τον Βόλο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος μιλώντας στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως. Ο Μακαριώτατος, ο οποίος παρέστη χθες στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Μητροπόλεως, επεσήμανε ότι “η Εκκλησία δεν έγινε για τον πολιτισμό αλλά δημιουργεί πολιτισμό”. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μιλώντας με αλληγορικό και ιδιαίτερα πνευματικό τρόπο, έκανε λόγο για “χαμένες ευκαιρίες”, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πνευματικοί άνθρωποι. Απευθυνόμενος στους παρισταμένους ο κ. Ιερώνυμος είπε αυτολεξεί: “Δεν ξέρω πως έχουμε καταφέρει, εμείς η Ποιμένουσα Εκκλησία ή να τους έχουμε απέναντι ή να τους έχουμε βάλει στην άκρη, χωρίς να τους υπολογίζουμε. Εχουμε χάσει νομίζω πολλές ευκαιρίες, προσέθεσε, έχει περάσει πολύς καιρός και γι’ αυτό νομίζω ότι αυτό το συνέδριο μπορεί να γίνει ένα εφαλτήριο, ένα άνοιγμα προς ένα χώρο που πιστεύω ότι διψάει, το χρειάζεται, αλλά και εμείς το χρειαζόμαστε”.
Παράλληλα ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε τα συναισθήματά του, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το συγκεκριμένο συνέδριο είναι ένα άνοιγμα προς την κοινωνία, προς ένα χώρο ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά και η Εκκλησία δυστυχώς δεν τον έχει αγκαλιάσει”. Ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι “υπήρξαμε και είμαστε ακόμη άτολμοι σε αυτό τον χώρο” και ευχήθηκε “ το παράδειγμα που μας έδωσε μέσα από την ποιμαντική του ο Σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος, να γίνει ένα άνοιγμα στην κοινωνία, να αποτελέσει παράδειγμα στην ποιμένουσα Εκκλησία που χρειάζεται, ιδιαίτερα σήμερα, να τολμήσει για πολλά”.
Τον Μακαριότατο υποδέχτηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, οι συνεργάτες του, οι εκπρόσωποι των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο. Παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος προσέφερε στον Μακαριότατο αντίγραφο της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Ανω Ξενιάς, εκφράζοντας δια στόματος των παρισταμένων και των φορέων της περιοχής το “ως ευ παρέστητε”. Απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος υπογράμμισε το κλίμα ενότητος και καλής συνεργασίας που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο για να προσθέσει ότι “αυτός ο χώρος θα συνεχίσει να διακονεί την Εκκλησία της Ελλάδος ως χώρος διαλόγου και συνάντησης”. Σκιαγραφώντας, τέλος, το έργο του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Ιγνάτιος είπε μεταξύ άλλων “η μέχρι τώρα Αρχιεπισκοπική σας πορεία έχει αποδείξει ότι έχετε την σύνεση, την πραότητα και τη διάθεση να διακονίσετε πάνω σε θέματα της εποχής, θέματα που συγκλονίζουν όλη την ανθρωπότητα πολλές φορές και καλείται η Ορθόδοξη και η Ελλαδική Εκκλησία να δώσει απαντήσεις”.
Στον αντίστοιχο χαιρετισμό που απηύθυνε ο συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών κ. Καλαϊτζίδης υπενθύμισε την συμμετοχή του κ. Ιερώνυμου επί των ημερών της Ποιμαντορίας του ως Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας, σε παλαιότερα συνέδρια και προσέθεσε “η σημερινή σας παρουσία εδώ πιστεύουμε ότι είναι μια καλή αρχή για να είστε και στο μέλλον τακτικός επισκέπτης στην περιοχή”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου