ΤΟΠΙΚΑ

Η Αποκεντρωμένη φεύγει… η νέα δομή έρχεται

η-αποκεντρωμένη-φεύγει-η-νέα-δομή-έρ-672831

Σε υπηρεσιακό παράγοντα και όχι πολιτικό πρόσωπο τα ηνία της Υπηρεσίας στη Θεσσαλία

Μία νέα δομή στην οποία θα προΐσταται υπηρεσιακός παράγοντας και όχι πολιτικό πρόσωπο, θα αντικαταστήσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Το νέο σχήμα διοίκησης θα είναι έτοιμο να «περπατήσει» σε περίπου 3 μήνες σύμφωνα με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα καταργηθούν οι 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και θα αντικατασταθούν με 13 νέες δομές, με βάση τις 13 Περιφέρειες με προϊστάμενο των δομών αυτών υπηρεσιακό παράγοντα και όχι πολιτικό πρόσωπο.

Μέχρι να καταλήξουν στο τελικό σχήμα των νέων αυτών αποκεντρωμένων δομών του κράτους (σύμφωνα με πληροφορίες θα χρειαστούν 2-3 μήνες,) τις αρμοδιότητες που ασκούσαν οι Γενικοί Γραμματείς θα τις ασκούν οι αρχαιότεροι Γενικοί Διευθυντές.

Στις νέες δομές αναμένεται να μεταφερθούν αρμοδιότητες υπουργείων, που ασκούνται σήμερα από τις περιφερειακές τους υπηρεσίες, άλλες αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στους ΟΤΑ, ενώ επίσης θα επιστρέψουν στους Δήμους οι αρμοδιότητες που ασκούσε η Δημοτική Αστυνομία.

Τις ανησυχίες των υπαλλήλων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έσπευσε να καθησυχάσει ο νέος Υπουργός Νίκος Βούτσης σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία αλλά και τους προέδρους των πρωτοβάθμιων Συλλόγων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ελένη Μπελτέ ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι αναδιαρθρώνεται ο θεσμός των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με πιθανές δομικές αλλαγές στο πλαίσιο του θεσμού καθώς μίλησε «για ριζική Διοικητική Μεταρρύθμιση κρατικών δομών χωρίς απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων», ενώ επίσης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση μιας άλλης δομής με επί της ουσίας ενίσχυση του θεσμού.

Στην κατεύθυνση μάλιστα ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι περιμένει τις προτάσεις και τη συνεργασία των εργαζομένων και των συλλογικών οργάνων τους, ενώ σε δύο περίπου εβδομάδες θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τα συνδικαλιστικά όργανα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την παραίτηση των Γ.Γ. στις Αποκεντρωμένες, καθήκοντα Γενικών Γραμματέων αναλαμβάνουν προσωρινά οι αρχαιότεροι Γενικοί Διευθυντές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Εκ μέρους των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των υπαλλήλων στις Αποκεντρωμένες, μεταφέρθηκαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οι ανησυχίες των εργαζομένων στις Α.Δ. για το εργασιακό τους μέλλον, μετά και τις αρνητικές εμπειρίες αρκετών συναδέλφων, που βίωσαν τις διαθεσιμότητες και την κινητικότητα (Δημοτικοί Αστυνομικοί, εργαζόμενοι στα ΤΑΣ και ΤΑΠ κλπ) καθώς και η αγανάκτησή τους για τις μειώσεις των μισθών, την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου