ΤΟΠΙΚΑ

Δεν υπάρχουν διακρίσεις στα δικαιώματα

δεν-υπάρχουν-διακρίσεις-στα-δικαιώμα-851206

Οι μετανάστες είναι άνθρωποι διαφορετικοί άλλα ίσοι. Οι χώρες υποδοχής μεταναστών οφείλουν με τις πολιτικές τους και τις δράσεις τους να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών, ντόπιων και μεταναστών, υπογράμμισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θαν. Νάκος στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου με θέμα τους μετανάστες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην εκδήλωση χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου ο κ. Νάκος υπογράμμισε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάντοτε ζητούμενο και ποτέ οριστική κατάκτηση.
Η Ευρώπη, είπε, αντιμέτωπη με το εύρος και την πολυπλοκότητα της μετανάστευσης, δεν έχει περιθώρια επιλογής. «Οφείλει να ενισχύσει την κοινή μεταναστευτική πολιτική, αναπτύσσοντας μία ρεαλιστική διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και έναντι των τρίτων χωρών. Η κοινή αυτή πολιτική πρέπει να διέπεται από δύο βασικές επιταγές: Την αλληλεγγύη και τον σεβασμό του ανθρώπου».
Ομιλήτρια της εκδήλωσης η καθηγήτρια Νομικής του Α.Π.Θ κ. Ζωή Παπασιώπη-Πασιά, η οποία υπογράμμισε ότι προβληματισμό προκαλούν διατάξεις της νομοθεσίας και ότι η Πολιτεία πρέπει να έχει τη βούληση να τακτοποιήσει θέματα που ταλανίζουν επί πολλά έτη την κοινωνία και σχετίζονται με την ενσωμάτωση των μεταναστών και την παράνομη μετανάστευση.
Η ακαδημαϊκός τόνισε ότι σχετικά με την παράνομη μετανάστευση η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει πυγμή σε σχέση με την Τουρκία και να πείσει τους εταίρους της στην Ε.Ε. να εφαρμόσει την επανεισδοχή στη χώρα προέλευσης.
Παρεμβάσεις έγιναν από τον δικηγόρο και τέως υφυπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Τζανή και τον δικηγόρο και τέως νομάρχη Μαγνησίας Πάνο Σκοτινιώτη.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανή το πρόβλημα της οικονομικής μετανάστευσης παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, τέτοιες που χρειάζεται η αντιμετώπισή τους με βάση μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική.
«Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή μπορούν να προσθέσουν σημαντικές ιδέες και χρήσιμες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε.
Ο πρώην νομάρχης Π. Σκοτινιώτης μίλησε για τις άρδην αλλαγές στα μεταναστευτικά δεδομένα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε, τα μεταναστευτικά ρεύματα έρχονται πλέον από τα ανατολικά σύνορα της χώρας.
Τόνισε δε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται μια πολιτική για τους νόμιμους μετανάστες με σημαντικές ελλείψεις και αδυναμίες και μια πρακτική για τους παράνομους, όπου η ανεξέλεγκτη βία, η παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών, η αδιαφορία και η απουσία του κράτους βαφτίζεται πολιτική.
Συντονιστής της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αν. Βολιώτης, ο οποίος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη συνταγματική και κοινή νομοθεσία, αλλά και με την προσχώρησή της σε διεθνή κείμενα και διαδικασίες προστασίας τους.
«Οι μετανάστες –πρόσθεσε- δεν είναι ξένο σώμα προς την τοπική κοινωνία, αποκομμένο από αυτή. Η σταδιακή ένταξή τους σε αυτή αποτελεί ζητούμενο για την τοπική κοινωνία και για τους ίδιους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου