ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βόλο σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος

στο-βόλο-σήμερα-ο-αρχιεπίσκοπος-κ-ιερώ-851206

Στο Βόλο θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο 9 Μαΐου ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος θα επισκεφτεί το Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα. Ο Μακαριώτατος θα επισκεφτεί την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να ευλογήσει τις εργασίες του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιεί η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή. Η ημερομηνία άφιξης του Μακαριώτατου παρέμεινε ανοιχτή έως χθες το πρωί, οπότε και δόθηκε η σχετική ανακοίνωση από την Μητρόπολη Δημητριάδος. Ο Μακαριότατος έρχεται στο Βόλο ειδικά για τις εργασίες του Συνεδρίου, όπως αναφέρεται εξάλλου σε πρόσφατο δημοσίευμα του “Τ” και θα αναχωρήσει το ίδιο απόγευμα.
Οι εισηγητές του Συνεδρίου με θέμα “Εκκλησία και πολιτισμός” που συνεχίζεται στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι θεολόγοι (κληρικοί και λαϊκοί) από άλλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων σημαίνουσα θέση κατέχουν οι: Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, Θεοφ. Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής κ. Μάξιμος και Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Το εν λόγω συνέδριο αποτελεί αφορμή να εξεταστούν, να αναλυθούν και να συζητηθούν ποικίλα και σημαντικά ερωτήματα για τη σχέση Εκκλησίας και Πολιτισμού, όπως ποια είναι η σχέση Ευαγγελίου και πολιτισμού, λατρείας και πολιτισμού, Ιεραποστολής, τοπικών παραδόσεων και πολιτισμού, θεολογικής γλώσσας και πολιτισμού; Είναι αναγκαία σήμερα και στον ορθόδοξο χώρο μια θεολογία του πολιτισμού; και άλλα.

Το σημερινό πρόγραμμα

Εισηγητές της σημερινής, τρίτης μέρας των εργασιών του Συνεδρίου, που ξεκινούν στις 9 το πρωΐ είναι οι: 09.00-09.30 Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο) “Η τέχνη των Ελλήνων ως διαχρονική πολιτισμική έκφανση”, 09.30-10.00 Amal Dibo, American University of Beirut (Λίβανος) “Χριστιανισμός και Αραβικότητα”,
10.00-10.30 Κωνσταντίνος Αγόρας, Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Θεολογία του πολιτισμού ή θεολογική λειτουργία του πολιτισμού;
12.00-12.30 Θεοφ. Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής κ. Μάξιμος (Εκκλησία της Σερβίας) “Η πατερική Χριστολογία στον μεταμοντέρνο κόσμο”; 12.30-13.00 Alexander Bodrov, Πρύτανις του St. Andrew’s Biblical Theological Institute (Μόσχα) “Ο διάλογος Θεολογίας και Πολιτισμού στη σύγχρονη Ρωσία”
15.30-16.00 π. Alexander Rentel, επ. καθηγητής Ορθόδοξου Θεολογικού Σεμιναρίου Αγίου Βλαδιμήρου (Νέα Υόρκη) «Για να μεταμορφώσει, όχι για να συμμορφώσει»: ο κόσμος, ο πολιτισμός και η χριστιανική Λειτουργία” 16.00-16.30 π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, Δρ. King’s College (London), εφημέριος Ι. Ναού Αγίας Σοφίας Ντράφι, Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας “Η τυπολογία των σχέσεων χριστιανισμού και πολιτισμού κατά τον H. Richard Niebuhr και η σύγχρονη Ορθόδοξη Θεολογία”
16.30-17.00 Αιδ. George Hunsinger, Καθηγητής στο Princeton Theological Seminary
“Η ευχαριστιακή μεταμόρφωση του Πολιτισμού”, 18.30-19.00 Olga Lossky, Συγγραφέας (Παρίσι)
“Τοπική έκφραση και οικουμενικότητα στη γαλλική Ορθοδοξία του 20ου αιώνα”,
19.00-19.30 Elizabeth Theokritoff, Δρ. Θεολογίας, Μεταφράστρια “Η Ορθοδοξία στη Δύση. Παράδειγμα εγκεντρισμού στον πολιτισμό ή παράδειγμα παραμόρφωσης”;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου