ΤΟΠΙΚΑ

Ταφόπλακα στα σκάνδαλα

ταφόπλακα-στα-σκάνδαλα-851206

Αιφνιδιάζοντας όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη και κυβερνητικά στελέχη που αγνοούσαν τις προθέσεις του, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προχώρησε χθες αργά το βράδυ στη διάλυση της Βουλής, τερματίζοντας πρόωρα τις εργασίες της Ολομέλειας.
Πράξη η οποία ουσιαστικά βάζει νωρίς νωρίς τέλος σε κάθε συζήτηση για τα πολιτικά σκάνδαλα που ταλανίζουν και απειλούν τη συνοχή τη εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ.
Για κίνηση πρωτοφανή και προκλητική που αποτελεί θεσμική εκτροπή έκανε λόγο σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ενώ τον ίδιο χαρακτηρισμό επανέλαβε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.
Αργά χθες το βράδυ και μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο
ανακοινώθηκε ότι η Βουλή κλείνει λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών και το Α΄ θερινό τμήμα θα αρχίσει τις εργασίες του μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι παραγράφονται όλες οι ανοικτές υποθέσεις έως το 2007.

Η ανακοίνωση

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με ενημέρωσε ότι, σήμερα το απόγευμα υπεγράφη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το διάταγμα λήξης των εργασιών της Β Τακτικής Συνόδου της ΙΒ Περιόδου της Βουλής από αύριο 9 Μαΐου λόγω των Ευρωεκλογών. Άμεσα ενημέρωσα τα κόμματα περί τούτου”.

Δήλωση
Γ. Παπανδρέου

Για την αιφνιδιαστική και πρωτοφανή απόφαση του Κ. Καραμανλή να διαλύσει τη Βουλή πρόωρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η απόφαση του κ. Καραμανλή να κηρυχθεί εσπευσμένα η λήξη της τρέχουσας Β΄ Τακτικής Συνόδου της Βουλής συνιστά ουσιαστική θεσμική εκτροπή.
Είναι μια κίνηση πρωτοφανής και προκλητική που οδηγεί σε παραγραφή όλων των τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών για την περίοδο 2004-2007.
Είναι μια κυνική ομολογία ότι μπροστά στην αυτοσυντήρηση της κυβέρνησής του ο κ. Καραμανλής δεν έχει τον παραμικρό φραγμό.
Αντί για τη διαφάνεια, την απόδοση ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν και την απαλλαγή όσων έχουν κατηγορηθεί άδικα, επέλεξαν την αναγκαστική αδράνεια και τη σιωπή της Βουλής, το σκοτάδι της αδιαφάνειας. Για να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και για να μείνει ανοικτό το πεδίο της λασπολογίας, της οργανωμένης κυβερνητικής σκανδαλολογίας και της σπίλωσης.
Η κυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση της συγκάλυψης, της παραγραφής και της παραβίασης της θεσμικής τάξης.
Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός.»

Ο Φ. Κουβέλης

Σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης σημειώνει:

“Η λήξη της Συνόδου της Βουλής με την έκδοση του σχετικού διατάγματος είναι πρωτοφανής ενέργεια στην πολιτική ζωή του τόπου. Το αξιόποινο πράξεων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας, εξαλείφεται. Είναι προφανής η επιλογή συγκάλυψης όλων αυτών των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια, η οποία συνιστά θεσμική εκτροπή”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου