ΤΟΠΙΚΑ

Σε 10 χρόνια νερό της Κάρλας στο Βόλο!

σε-10-χρόνια-νερό-της-κάρλας-στο-βόλο-851206

Σε δέκα χρόνια θα είναι δυνατή η ύδρευση του Βόλου από τα νερά της λίμνης Κάρλας χωρίς να διαταράσσεται ο υπόγειος υδροφορέας. Το παραπάνω προκύπτει μεταξύ άλλων από τα στοιχεία του Φορέα Υλοποίησης του έργου που παραθέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην κ. Ζήση μετά από αναφορά της που κατέθεσε στη Βουλή.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί δυνατή η τροφοδότηση της ύδρευσης του Βόλου είναι να αναπληρωθεί το χαμένο νερό, να ανέβει ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και να δημιουργηθεί ένα πλεόνασμα μετά την επαναπλημμύριση της Κάρλας.
Παράλληλα όπως προκύπτει από την απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα υπάρξουν νέες γεωτρήσεις μέχρι να γίνει η επαναπλημμύριση της Κάρλας, ώστε να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος συνεχώς υποχωρεί.
Ωστόσο και σε αντίθεση με το ψήφισμα του Δήμου Κάρλας να ακυρωθούν οι 47 νέες γεωτρήσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ στην απάντησή του αναφέρει πως είναι αδύνατο να μην γίνει η ανόρυξη των γεωτρήσεων για υδροδότηση, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χρηματοδότηση του έργου αλλά και στην πορεία της υλοποίησης.
«Οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης και οι αντιφατικές προτεραιότητές της στα επιμέρους τμήματα του έργου ανασύστασης του Ταμιευτήρα της Κάρλας καθώς και η μη ενεργοποίηση επί πέντε χρόνια του Φορέα Διαχείρισης δημιούργησαν τα προβλήματα και το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία κ. Ροδούλα Ζήση σχετικά με την απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην κ. Ζήση, σήμερα παρουσιάζεται έλλειμμα 7 εκ. κυβικών μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας υποχωρεί κατά 2 μέτρα ετησίως.

Για την επανάταξη συνεπώς του υπόγειου υδροφορέα πρέπει να μειωθούν οι ετήσιες αντλήσεις κατά 14 εκ. κυβικά μέτρα συνολικά κάθε χρόνο. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η τροφοδοσία του Βόλου με τα σημερινά έργα υποδομής, δηλαδή για την ύδρευση να χρησιμοποιούνται και οι γεωτρήσεις Βόλου – Νέας Ιωνίας, χρειάζονται 3 εκ. κυβικά μέτρα, στην περίπτωση όμως που καταργηθούν όλες οι γεωτρήσεις Βόλου και Νέας Ιωνίας και υποκατασταθούν οι αντίστοιχες ποσότητες με αντλήσεις από την περιοχή των έργων θα χρειάζονται 4,5 εκ. κυβικά μέτρα νερό.

Να αναφερθεί πως μετά την επανάταξη του υδροφορέα οι προς διαχείριση ποσότητες δεν θα πρέπει να υπερβούν τα 20 εκ. κ.μ. και για την ύδρευση του Βόλου θα διατίθενται τα 10,6 εκ. κ.μ.
Πάντως στο τελευταίο ψήφισμα που εξέδωσε ο Δήμος Κάρλας αναφέρεται πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι οριστική και αμετάκλητη να σταματήσει κάθε ενέργεια ανόρυξης γεωτρήσεων και εγκατάστασης αγωγών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου