ΤΟΠΙΚΑ

Εργα Λέτσιου και Ζημέρη στη Θεσσαλονίκη

εργα-λέτσιου-και-ζημέρη-στη-θεσσαλονί-851206

«Ρεύματα κλασικής δημιουργίας» τιτλοφορείται η 44η έκθεση που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου. Σ’ αυτήν παρουσιάζονται 190 έργα (σύγχρονες αναπαραγωγές) έντεκα σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων – Ανδρέας Εμπειρίκος, Κωνσταντίνος Ζημέρης, Σωκράτης Ιορδανίδης, Δημήτρης Λέτσιος, Σπύρος Μελετζής, Nelly’s, Θεόδωρος Νικολέρης, Βούλα Παπαϊωάννου, Γιάννης Στυλιανού, Δημήτρης Χαρισιάδης, Μαρία Χρουσάκη – γεννημένων από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1941. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που παρουσιάζονται ανήκει στη συλλογή του ΜΦΘ, ενώ άλλα ανήκουν στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, την Εθνική Πινακοθήκη και το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Νίνας Κασσιανού (ανεξάρτητη επιμελήτρια-ιστορικός φωτογραφίας) και του Βαγγέλη Ιωακειμίδη (Διευθυντή του ΜΦΘ).
Η έκθεση, η οποία επιχειρεί να σκιαγραφήσει τάσεις που αναπτύχθηκαν στην ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας από το μεσοπόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1970, παρουσιάζει τα έργα μέσα από πέντε ενότητες: «Μάσκα και Σώμα», «Ύλη και φόρμα», «Άνθρωπος και τοπίο», «Πορτρέτο και μνήμη», «Ίχνη και μαρτυρίες». Ο ζωγράφος και φωτογράφος Κωνσταντίνος Ζημέρης (1886-1982), ο οποίος γεννήθηκε στο Κατηχώρι, σπούδασε στο Σχολείο Τεχνών του Saint Louis. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το 1925 στο Calais της Γαλλίας, το 1926 στο Liverpool της Αγγλίας, ενώ έλαβε το χρυσό βραβείο στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 1932 και το 1936. Το έργο του Ζημέρη αναγνωρίστηκε και σχολιάστηκε ευμενώς τόσο στον αθηναϊκό όσο και στο γαλλικό τύπο και αποτελεί μία αναφορά για την πόλη του Βόλου. Μεγάλο μέρος του αρχείου ανήκει στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου και στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου.
Ο Δημήτρης Λέτσιος (1910-2008) ο οποίος γεννήθηκε στην Ανακασιά υπήρξε αυτοδίδακτος φωτογράφος με ουσιαστική συνδρομή στην εκπαίδευση του ο φωτογράφος Μπάμπης Μπασδέκης. Το 1956 ίδρυσε την ΕΦΕ Βόλου – ως παράρτημα – αναλαμβάνοντας την ευθύνη των δρώμενων. Το έργο του διακρίθηκε και βραβεύτηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βερολίνο και Βουκουρέστι). Έχουν εκδοθεί τα: Φωτογραφίες Δημήτρης Λέτσιος – Photographs Dimitris Letsios, Αθήνα, ύψιλον/Βιβλία, 1987, Γυναίκες της γης, φωτογραφίες Δημήτρης Λέτσιος (κείμενα Μαρούλα Κλιάφα), Αθήνα, Κέδρος, 1994, Δημήτρης Λέτσιος: Οδοιπορία στο φως και τη σκιά της Ελλάδας (επιμ. Ηρακλής Παπαϊωάννου), Θεσσαλονίκη, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2005. Το 2006 ο Δημήτρης Λέτσιος δώρισε όλο το φωτογραφικό αρχείο του στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου