ΤΟΠΙΚΑ

«Η κάλπη να βγάλει άλλον συσχετισμό»

η-κάλπη-να-βγάλει-άλλον-συσχετισμό-851206

Κάλεσμα στους πολίτες να καταδικάσουν την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του νεοφιλελευθερισμού απηύθυνε από το Βόλο χθες ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β Αθηνών, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ήταν ο βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΑΣΠ ΑΕΙ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παραχώρησε δε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα στη
Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος και αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι στις ευρωεκλογές το πολιτικό διακύβευμα θα πρέπει να είναι η καταδίκη των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και η ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων, προκειμένου να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει μία σοβαρή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Κράτησε αποστάσεις από τη συνθήκη της Λισσαβόνας, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστικό κόμμα έχει καταθέσει σοβαρές προτάσεις, κριτικάροντας τις βασικές διατάξεις της συνθήκης αλλά και του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που τελικά δεν είχε εγκριθεί.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρά, αυτό είναι σαφές. Πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων σε αυτές τις ευρωεκλογές” επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος και χαρακτήρισε τις εκλογές πολύ σημαντικές για την ευρωπαϊκή προοπτική.

Εξωτερική πολιτική

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για την εξωτερική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική τους θυμίζει εκκρεμές, αφού μία συμμαχούν με τις ΗΠΑ και μία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος η θέση της χώρας σε επίπεδο τόσο Ε.Ε., όσο και απέναντι στις ΗΠΑ, είναι μειονεκτική σε σχέση με την Τουρκία και άλλες χώρες και αυτό, όπως υποστήριξε, οφείλεται στα μειωμένα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης.
Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση στο μέλλον θα επιστρέψει στις δυναμικές παρεμβάσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη και πριν το 2004 και οι οποίες -όπως ανέφερε- είχαν καταξιώσει τη χώρα διεθνώς.
“Η χώρα αποστασιοποιείται διαρκώς, με αποτέλεσμα να θίγονται τα συμφέροντά μας χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη. Αλληθωρίζουμε ως χώρα και η κυβέρνηση αδιαφορεί”.

Η ήττα της Ν.Δ
δεδομένη

Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών επισήμανε ότι η ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη και ότι οι διακυμάνσεις στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων οφείλονται μόνο και μόνο στην αύξηση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος.
Μετέφερε μάλιστα την πληροφορία ότι και οι επόμενες δημοσκοπήσεις που θα δούνε το φως της δημοσιότητας θα καταγράφουν μεγάλες διαφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ενώ ανέφερε ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την υπεροχή του πρωθυπουργού στην καταλληλότητα σε σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα του Κώστα Σημίτη το 2004, που τελικά δεν έσωσε το ΠΑΣΟΚ από την ήττα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επίσης φάνηκε να συμμερίζεται τον προβληματισμό που εκφράζουν πολύ για την μονοθεματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ στα σκάνδαλα που ταλανίζουν τη χώρα, επισήμανε όμως ότι αυτό γίνεται μόνο και μόνο, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να αποτελέσει “το πλυντήριο στα συνεχή και αλλεπάλληλα κρούσματα διαφθοράς και αδιαφάνειας, στα οποία εμπλέκονται στελέχη της γαλάζιας παράταξης”.
“Δεν καταγγέλλουμε εμείς. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε τις ευθύνες. Δεν ακολουθούμε την λογική του πλυντηρίου που θέλει η Ν.Δ., η οποία υπεραπασχολείται με τα σκάνδαλα και γελοιοποιείται ως πλειοψηφία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταπιούμε τίποτα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και επανέλαβε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για παράταση της Συνόδου της Βουλής μέχρι Σεπτέμβριο, για να μην υπάρξει καμία παραγραφή.
Σε αυτό το σημείο παρενέβη και ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, που τόνισε με τη σειρά του ότι η Βουλή δεν μπορεί να είναι χώρος σιωπής και να αναγνωρίζει ότι χρειάζεται να υπάρξει μία ισορροπία στον αντιπολιτευτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ περί σκανδάλων και περί του προγράμματός του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου