ΤΟΠΙΚΑ

Κάθε μέρα 35 περιστατικά γρίπης στα επείγοντα του Νοσοκομείου

κάθε-μέρα-35-περιστατικά-γρίπης-στα-επεί-677184

Είκοσι ασθενείς -κυρίως ηλικιωμένοι- νοσηλεύονται στις Παθολογικές Κλινικές

Δεκάδες πολίτες καταφεύγουν κάθε μέρα στα Επείγοντα Περιστατικά του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου με συμπτώματα της εποχικής γρίπης.

Με υψηλό πυρετό, έντονες μυαλγίες, ισχυρούς πονοκεφάλους και σε ορισμένες περιπτώσεις βήχα εισάγονται στα Επείγοντα όπου εξετάζονται και μετά τη λήψη θεραπευτικής συνταγής παίρνουν εξιτήριο με την επισήμανση των γιατρών να μείνουν σπίτι.

Τουλάχιστον 30-35 εμπύρετα περιστατικά δέχεται σε καθημερινή βάση τις τελευταίες εβδομάδες το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Παράλληλα στην Α’ Παθολογική Κλινική και Β’ Παθολογική περίπου δέκα με είκοσι άτομα κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι νοσηλεύονται με εποχική γρίπη χωρίς ευτυχώς να έχουν επιπλοκές στην υγεία τους.

Οι ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο με κριτήριο τα συνοδά νοσήματα για λόγους πρόληψης. Αυτή τη στιγμή σε πανελλαδικό επίπεδο οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης αριθμούν 36, ενώ 35 άνθρωποι παραμένουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι ιώσεις είναι σε ανοδική τάση από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Η εν λόγω αύξηση χαρακτηρίζεται αναμενόμενη. Για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι νεφροπαθείς, άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Εν μέσω ενδημικής περιόδου άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου κρίνεται απαραίτητο να περιορίσουν τις μετακινήσεις, να αποφεύγουν την καταπόνηση αλλά και τον συγχρωτισμό.

Φέτος για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης ευθύνεται ο υπότυπος Η3Ν2, ο οποίος όμως δεν συμπεριλήφθηκε στους υποτύπους του αντιγριπικού εμβολίου 2014-2015. Και αυτό διότι το εμβόλιο περιείχε τους πιο επικίνδυνους και τους πιο ύποπτους για το βόρειο ημισφαίριο υποτύπους και όχι τον Η3Ν2 που τελικά «χτύπησε».

Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων επισημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά όλα τα μέτρα πρόληψης.

Χρειάζεται σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, ειδικά συχνό πλύσιμο των χεριών, και αποφυγή μετακινήσεων σε χώρους συνωστισμού κυρίως για τα ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες.

Η ήπια μορφή με την οποία εκδηλώνεται η εποχική γρίπη είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, οι μυαλγίες, η ρινική καταρροή, τα κυνάγχη, βήχας και το αίσθημα καταβολής.

Η διάρκεια επιδημίας είναι μέχρι και τον Απρίλιο. Κατά τη διάρκειά της, η νόσος μπορεί να διασπαρθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας υψηλού κινδύνου.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τους ηλικιωμένους, σε ευπαθείς ομάδες συγκαταλέγονται πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακά κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου