ΤΟΠΙΚΑ

Οξύς ο Πρόεδρος για τη διαφθορά

οξύς-ο-πρόεδρος-για-τη-διαφθορά-851206

Παρέμβαση στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με δήλωσή του από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Η προτροπή μου είναι να ακολουθήσουμε τη συνταγή και το φάρμακο της Φινλανδίας. Δηλαδή, διαφάνεια, έλεγχος και η πολιτική τάξη να είναι εξαιρετικά διαφανής, γι αυτό που κάνει και ιδιαίτερα, γι αυτό που ζει. Ο καθένας να απλώνει τα πόδια του, όσο το πάπλωμά του επιτρέπει.»

Η πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χάλονεν, είχε επίσης τονίσει ότι «έχει σημασία να υπάρχει διαφάνεια, όχι μόνο στο πλαίσιο των ανώτατων πολιτικών στελεχών, αλλά διαφάνεια, που θα ισχύει για όλους. Να υπάρχει, δηλαδή, εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες για θέματα, που αφορούν φορολογία ή απόκτηση αδειών και εγκρίσεων.»

Η πρόεδρος της Φινλανδίας σημείωσε ακόμη ότι και η ΕΕ έχει να παίξει ρόλο: «Πρέπει πραγματικά να είναι πολύ ξεκάθαρη και πολύ σκληρή σε αυτά τα θέματα της γραφειοκρατίας και της καλής διακυβέρνησης. Αρα, το φάρμακο, που προτείνω εγώ, το φάρμακο της Φινλανδίας, είναι η καλή διακυβέρνηση και η διαφάνεια σε τέτοιο βαθμό, που κανείς να μην μπορεί, ουσιαστικά να μην τολμάει, να κάνει κάτι που δεν είναι σωστό.»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Κάρολος Παπούλιας ρωτήθηκε από Φιλανδό δημοσιογράφο για τις διαδηλώσεις, που έγιναν στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, για την οικονομική κατάσταση, που είναι πλέον δύσκολη, και για το ότι «οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι πολύ δημοφιλείς».

Ο κ. Παπούλιας απάντησε λέγοντας ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε μια εξέγερση των νέων ανθρώπων, που εκδήλωσαν την οργή τους για όλα αυτά, για τα οποία δεν συμφωνούν και τους κάνουν να υποφέρουν. Θεωρώ, ότι είναι παρήγορο πως η νεολαία εξεγείρεται για πράγματα, τα οποία δεν μας πηγαίνουν, δεν μας αρέσουν.»

Στην απάντησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα των ευρωπαϊκών χωρών. «Και εκεί υπάρχουν συγκρούσεις και εκεί υπάρχουν προβλήματα και νομίζω ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, που έχουμε, η πολιτική ζωή στην Ελλάδα πορεύεται ένα δρόμο όχι ιδιαίτερα διαφορετικό από αυτόν που πορεύονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, μπορώ να πω, δοκιμάζονται πολύ περισσότερο από την οικονομική κρίση.»

Κατά τη συνάντηση που είχε ο Κάρολος Παπούλιας με τη Φιλανδή ομόλογό του τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα του Κυπριακού και της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου